- Home
- Social
- ARAD, (16.12.2013, 15:52)
- Pacala Dana , Marian Buga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arad: Sălciile energetice, plantate drept "perdele" de protecţie împotriva viscolului pe drumuri judeţene
Autorităţile din Arad plantează sălcii energetice pe marginea drumurilor judeţene, pentru a proteja şoselele de zăpada viscolită, dar şi pentru a valorifica lemnul după doi ani, investiţia pentru primii 20 de kilometri fiind de 500.000 de lei şi urmând să fie amortizată la prima recoltă, în 2016.
Urmărește
760 afișări
Arad: "Perdele" de protecţie împotriva viscolului pe drumuri judeţene (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Conducerea Consiliului Judeţean Arad a anunţat, luni, că a plantat sălcii energetice pe o distanţă de 20 de kilometri, pe marginea drumului judeţean Semlac-Şeitin-Nădlac, scopul fiind atât crearea unei "perdele" de protecţie împotriva zăpezii viscolite, cât şi valorificarea lemnului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit preşedintelui CJ Arad, Nicolae Ioţcu, plantarea sălciilor energetice pe marginea drumurilor reprezintă o premieră naţională, iar investiţia făcută pentru primii 20 de kilometri, care se ridică la 500.000 de lei, ar urma să fie amortizată după prima recoltare, în 2016.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
"Creşterea salciei energetice are loc într-un ritm foarte rapid, ceea ce o face profitabilă. De la butaşii plataţi acum, de circa 25 de centimetri, planta va ajunge la o înălţime de aproximativ şapte metri în doi ani, când va fi recoltată. Din calculele făcute reiese că din prima recoltă ne putem amortiza investiţia", a declarat Ioţcu.
Potrivit lui Ioţcu, proiectul finanţat cu bani de la bugetul judeţean are atât scopul de a aduce profit, cât şi de a crea perdele de protecţie împotriva zăpezii viscolite pe drumurile expuse.
"Primul drum care beneficiază de acest program este afectat grav pe timpul iernii, când zăpada viscolită conduce inclusiv la blocarea traficului, iar eforturile de menţinere a traficului sunt foarte mari. Vom continua şi în 2014 cu aceste plantări, pe mai multe drumuri care sunt afectate în acest fel, dar deocamdată nu am stabilit sumele pentru că nu avem buget", a declarat Ioţcu.
El a precizat că drumurile pe care vor fi plantate cu prioritate sălcii energetice sunt Arad-Şiria, Arad-Frumuşeni-Lipova şi Sâmbăteni (DN 7) - Ghioroc.
Specia de sălcii provine din Suedia, ţară din care au fost aduşi butaşii, iar reprezentanţii CJ Arad afirmă că lemnul rezultat are mare căutare pe piaţă, pentru că are o putere calorică similară cu a gazului sau a cărbunelui.
Procurarea butaşilor şi plantarea a fost realizată de SC Radexim Trans, firmă stabilită prin procedură de achiziţie directă, contractul fiind semnat în 26 august.
Potrivit lui Ioţcu, o tonă de lemn costă circa 50 de euro, iar pe un hectar se pot obţine, în medie, 40 de tone, în timp ce pe cei 20 de kilometri de drum din Arad au fost plantaţi butaşi pe o suprafaţă de 67 de hectare.
Ioţcu a spus că programul nu intră în contradicţie cu măsurile luate în urmă cu trei ani, când au fost tăiaţi de pe marginea drumurilor peste trei mii de copaci, motivându-se că reprezentau un pericol pentru siguranţa rutieră.
Şeful CJ Arad a spus că sălciile energetice cresc sub formă de tufe, iar eventualul impact al unei maşini nu conduce la consecinţe atât de grave precum în cazul impactului cu trunchiul unui copac.
În urmă cu trei ani, peste trei mii de copaci aflaţi pe marginea drumurilor judeţene din Arad au fost tăiaţi, în cadrul celei mai ample acţiuni de acest fel care a avut loc în judeţ, autorităţile afirmând că pomii respectivi deveniseră un pericol pentru siguranţa rutieră, pentru că erau prea bătrâni.
Reprezentanţii CJ Arad afirmau, la vremea respectivă, că în locul copacilor sacrificaţi vor fi plantaţi alţi pomi, în diverse zone ale judeţului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe