Arafat, către directorul Spitalului Judeţean Constanţa: Nu mai transmiteţi declaraţii eronate în presă

Secretarul de stat Raed Arafat îi răspunde directorului Spitalului Judeţean Constanţa, Dan Căpăţână, care s-a declarat împotriva deciziei privind achiziţiile centralizate pentru spitale, că aceasta a fost luată legal, ordonanţa aflându-se în dezbatere publică înainte de a fi aprobată.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Arafat, către directorul Spitalului Judeţean Constanţa: Nu mai transmiteţi declaraţii eronate în presă

Raed Arafat (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Vă reamintim că ordonanţa de urgenţă este definită de art. 115 din Constituţie, capitolul Delegarea legislativă - Ordonanţa de urgenţă poate fi adoptată doar în situaţii «extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată». Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2012 a fost avizată ca fiind o măsură justificată şi prin urmare a fost aprobată în regim de urgenţă pentru a putea fi aplicată începând cu anul 2013. Vă precizăm că Ministerul Sănătăţii a respectat toate procedurile legale înainte de aprobarea respectivei ordonanţe de urgenţă. Astfel, înainte de a fi aprobată în Şedinţă de Guvern, Ordonanţa de Urgenţă privind achiziţiile centralizate a fost postată pe site-ul Ministerului Sănătăţii la capitolul Transparenţă decizională", arată Arafat, într-o scrisoare adresată lui Căpăţână şi postată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

În aceeaşi scrisoare, secretarul de stat îi solicită directorului Spitalului Judeţean Constanţa să nu mai transmită "declaraţii eronate în presă".

"Vă asigurăm că prin procedura achiziţiilor centralizate, se urmăreşte, pe lângă schimbarea variaţiilor de preţ şi asigurarea continuităţii în achiziţionarea produselor şi serviciilor, calitatea uniformă a produselor şi serviciilor, dar şi gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate şi obţinerea unui preţ de achiziţie scăzut. Se cunoaşte faptul că este mult mai fezabil şi convenabil să se achiziţioneze echipamentele scumpe centralizat decât să fie achiziţionate de fiecare spital în parte. În momentul în care licitezi o cantitate mai mare, poţi negocia atât service-ul cât şi întreţinerea aparatului şi cu siguranţă va fi o competiţie mare, ceea ce va duce automat la scăderea preţului în mod semnificativ", mai spune secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.

Potrivit lui Arafat, a acuza fără dovezi şi cu rea intenţie Ministerul Sănătăţii pentru măsura privind achiziţiile centralizate înainte de a-i vedea efectele pozitive denotă faptul că se doreşte, în mod intenţionat, dezinformarea opiniei publice fără a oferi niciun argument clar şi rational.

Prin acelaşi demers, Raed Arafat îi comunică lui Dan Căpăţână faptul că procedura de achiziţii centralizate este susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a trimis în această săptămână doi experţi pentru a lucra împreună cu personalul specializat din Ministerul Sănătăţii în vederea realizării licitaţiilor într-un mod corect în favoarea pacientului şi a sistemului sanitar.

"Cu siguranţă ştiţi la fel de bine ca şi noi că centralizarea achiziţiilor publice, mai ales pentru materialele sanitare, medicamentele şi echipamentele care sunt fie de volum mare, fie de cost mare, este o practică în mai multe ţări – Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Italia şi, inclusiv, SUA, unde s-au înregistrat reduceri între 15-30% la medicamente şi echipamente în urma aplicării acestei măsuri. În speranţa că v-am răspuns la întrebările ridicate în mass-media, aşteptăm de la dumneavoastră să aveţi o comunicare corectă şi transparentă fără a acuza fără dovezi ministerul", conchide Arafat.

Scrisoarea secretarului de stat vine după ce directorul Spitalului Judeţean Constanţa, Dan Căpăţână, a declarat, în 20 februarie, că nu este de acord cu decizia Ministerului Sănătăţii ca spitalele să preia cheltuielile unităţilor de primire urgenţe şi susţine că acest lucru s-a întâmplat fără consultarea unităţilor medicale şi a autorităţilor care le administrează.

"Mi se pare anormal să transfer costuri către o altă entitate, respectiv de la Ministerul Sănătăţii la spitale, care au încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi lucrează la limita de avarie, deci să transferi nişte cheltuieli de întreţinere fără a avea nişte discuţii prealabile, fără a avea vreun impact financiar şi fără a face o analiză riguroasă a ceea ce înseamnă în cadrul viitorului contract aceste costuri. Am făcut o socoteală, iar suma pe care trebuie să o suportăm în plus faţă de costurile pe care le-am avut este de 120.000 de lei pe lună. Să plătim în fiecare lună 120.000 de lei înseamnă scăderea calităţii actului medical sau datorii către furnizori. Dacă tot discutăm de preluarea acestor costuri, le preluăm pe toate şi am terminat cu povestea cu UPU, preluăm şi personalul şi medicamente, preluăm tot şi revenim la o situaţia dinainte de preluarea unităţilor de primiri urgenţe", a spus, într-o conferinţă de presă, directorul Spitalului Judeţean Constanţa.

Dan Căpăţână a precizat că această suma reprezintă 20 la sută din banii alocaţi lunar pentru medicamente şi materiale sanitare.

"Suma reprezintă aproximativ 20 la sută din banii pe care îi alocăm lunar pentru medicamente şi materiale sanitare. Trebuie să ne organizăm astfel încât cu banii pe care îi avem să acoperim tot", a mai spus Dan Căpăţână.

De asemenea, directorul spitalului a afirmat că ar dori să ştie ce se întâmplă cu banii care nu vor mai fi daţi de Ministerul Sănătăţii, unde vor fi investiţi.

"Mai am o întrebare publică. Se realizează nişte economii, să ni se spună cum sunt folosiţi bani, se cumpără incubatoare sau alte lucruri care trebuie. Să ne spună: «V-am luat 120.000 de lei, dar banii ăştia se vor regăsi în ceva ce noi vom cumpăra pentru tine ca să-ţi fie mai bine» şi atunci sigur că purtăm altă discuţie", a explicat Căpăţână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici