Arafat: Căutăm soluţii ca spitalele unde sunt tratate cazuri critice să primească mai mulţi bani

Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar analizează posibilitatea ca, din 2013, spitalele ce tratează bolnavi în stare gravă să primească mai mulţi bani, a anunţat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat.

Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului Arafat: Căutăm soluţii ca spitalele unde sunt tratate cazuri critice să primească mai mulţi bani

Arafat: Căutăm soluţii ca spitalele unde sunt tratate cazuri critice să primească mai mulţi bani (Imagine: Shutterstock)

Declaraţia a fost făcută în deschiderea festivităţilor organizate cu ocazia Zilelor Institutului Clinic Fundeni şi intitulate "Iubeşte viaţa".

"Sunt câteva spitale, cum ar fi Fundeni, Floreasca, Regional Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara, care au multe cazuri de bolnavi critici, în stare foarte gravă. Acestea fac cheltuieli în plus pentru tratarea celor în stare foarte gravă. Cheluielile nu sunt în totalitate acoperite. De aceea, încercăm să găsim un model de finanţare care să poată să acopere şi cazurile complexe, care cheltuiesc un procent mai mare din fondurile spitalului", a declarat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.

Arafat a precizat că o primă întâlnire pe acest subiect între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS ) şi ai Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar a avut loc chiar joi.

"Nu putem să zicem că sunt spitale unde pacienţilor nu li se face nimic şi sunt trimişi spre alte clinici. Avem, în Capitală, un număr de spitale care primesc pacienţi în stare critică, cazuri complexe din tot sudul ţării. Este normal ca aceste spitale să aibă un sprijin în plus", a adăugat subsecretarul de stat.

În acelaşi context, Raed Arafat a subliniat că trebuie găsită "o formă" sau soluţii pentru spitalele care tratează cazuri grave să primească bani mai mulţi.

"Fenomenul la care, din păcate, asistăm acum este reticenţa, chiar şi a unora dintre spitalele din această categorie, de a mai primi pacienţi de acest fel. Asta pentru că ei ştiu că nu pot recupera de la casa de asigurări de sănătate ceea ce cheltuiesc pentru aceste cazuri grave. Lucrăm să găsim o soluţie pe care s-o introducem de anul viitor. Acum, facem simulări de calcul. Dacă reuşim să îmbunătăţim finanţarea, aceste spitale vor reuşi să rezolve şi problemele de personal, din punct de vedere al liniilor de gardă", a explicat subsecretarul de stat.

Pe de altă parte, potrivit lui Arafat, sunt unele spitale care, într-un an, cel mult doi, trebuie să ajungă la o clasificare superioară celei actuale. "Spre exemplu, Spitalul regional de urgenţă Craiova, care trebuie să fie de categoria 1A, adică regional de urgenţă, trebuie să dezvolte o secţie de cardiologie intervenţională, ceea ce nu are, urgenţele lor fiind trimise spre Bucureşti, la Institutul «C. C. Iliescu». Asigurând o finanţare corectă în acest sens şi obligându-l să rezolve problemele care trebuie rezolvate, Spitalul din Craiova va putea trata multe din cazurile care acum vin în Capitală", a adăugat Raed Arafat.

Subsecretarul de stat a vorbit, de asemenea, despre prioritatea alocării banilor primiţi la rectificare. "Spitalele care rezolvă cazurile critice ale bolnavilor în stare gravă au prioritate şi în ceea ce priveşte plăţile care au depăşit contractul. Ideea este că, în viitor, la aceste spitale să găsim soluţii să nu mai ajungem în această situaţie. Nu este numai aici, la Fundeni, această situaţie, ci şi la «C. C. Iliescu», la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj, Târgu Mureş, Timişoara, Craiova...De aceea, pregătim această modificare pentru anul viitor", a adăugat Raed Arafat.

Arafat a mai spus că nu trebuie condamnate spitalele care trimit bolnavi la alte unităţi, dacă nu au competenţă în anumite cazuri.

"Spitatele judeţene fac treabă. Există doar o categorie de bolnavi care este trimisă spre spitalele mari. Nu condamnăm dacă trimit la Fundeni, atunci când nu au competenţa acolo. Nu putem avea neurochirurgie în fiecare spital şi nici chirurgie cardiacă", a declarat Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici