- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.11.2012, 11:01)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arafat: Noua Lege a sănătăţii ar putea intra în dezbaterea Parlamentului cel mai devreme în februarie. Bugetul Sănătăţii în 2013, probabil mult sub media europeană
Noua Lege a sănătăţii ar putea intra în dezbaterea Parlamentului cel mai devreme în februarie-martie 2013, acum fiind discutată cu experţii europeni, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de PRO TV.
Urmărește
865 afișări
Raed Arafat, la emisiunea "După 20 de ani"
"Acum legea se discută cu expertul UE, pe anumite aspecte. Pe noi ne interesează sfaturi pe reforma asigurărilor, a spitalelor, ca structură. Aş zice că legea este încă în construcţie şi în lucru. Domnul Cepoi (Vasile Cepoi, fostul ministru al Sănătăţii, n.r.) se ocupă şi acum de lege", a spus ministrul Sănătăţii la Pro TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Raed Arafat a precizat că toţi cei care lucrează acum la modificarea legii vor anunţa când au intrat în faza finală.
"Realist, orice dezbatere nu poate începe înainte de februarie-martie. Decizia privind Legea sănătăţii este un politică", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Raed Arafat: Buget Sănătăţii în 2013 va fi probabil ca în acest an, mult sub media europeană
Din ce ştiu, bugetul sistemului sanitar rămâne cu o problemă. Finanţarea din PIB, chiar dacă a crescut, rămâne mult sub media UE de 8%, la noi fiind sub 4%. Mult sub media finanţării din UE. Bugetul nou nu îl decidem acum, ci îl va da noul Parlament", spus ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă în 2013 ar putea creşte contribuţia pentru Sănătate, ministrul Raed Arafat a spus că acest lucru este posibil.
"Exista discuţii generale pivind modificarea contribuţiei. Ca să avem o contribuţie corectă ar trebui să ne întoarcem măcar la 6-7 la sută, cum era înainte. Dar aceasta este o discuţie generală, iar decizia este politică. Ar aduce câteva sute de milioane în plus. Nu ar fi impact mare pe personă, dar pentru sistem ar fi mare. În opinia mea, discutând la rece, ar putea fi o soluţie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a creşte finanţarea, unde ar putea fi aceasta", a adăugat ministrul Sănătăţii.
Raed Arafat a mai spus că şi pentru creşterea veniturilor medicilor ar exista o soluţie în noua Lege a sănătăţii, şi anume creşterea independenţei spitalelor.
"Se caută soluţii pentru banii medicilor. În noua lege, prin independenţa spitalelor, îi pot plăti după performanţă. Dar în primul rând trebuie recunoaştere clară, trebuie un consens social. Şi alte ţări au avut această problemă. Am avut recent o discuţie în Iordania. Medicii plecau în ţările din Arabia Saudită şi ţările din Golf. Soluţia a fost că, peste noapte, salariile medicilor cei mai vânaţi peste hotare s-au triplat. Este vorba despre decizie politică, să se înţeleagă că noi avem monitorizarea FMI, să fim foarte atenţi. Deschidem recunoaşterea automată a calificărilor din SUA, Canada, Israel. Sunt români care vor de ani de zile să revină", a explicat Raed Arafat în emisiunea "După 20 de ani".
Potrivit ministrului, pentru creşterea veniturilor medicilor ar mai fi o soluţie, respectiv să li se permită ca în spitalele publice să consulte după program persoane private.
Arafat: Reţeta electronică şi cardul sunt lucruri normale în orice sistem sanitar din UE
Reţeta electonică şi cardul sunt lucruri normale în orice sistem sanitar din Uniunea Europeană, ele se aplică mai întâi experimental, apoi devin obligatorii, a mai spus ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.
"Recent, cineva mi-a spus că pe un CNP au fost prescrise 40.000 de tablete dintr-un medicament. Reţeta şi cardul care vor fi introduse, mai întâi experimental, vor trebui să limiteaze, să reducă anumite aspecte de fraudă. Ideea este ca aceste acte să devină obligatorii", a spus ministrul Sănătăţii.
Raed Arafat a precizat că orice sistem sanitar are un program de monitorizare electronic.
"Unii nu au vrut poate pentru că era ceva nou, alţii poate pentru că se tem de fraudă. Toate statele UE au sistem monitorizat pentru reţetă şi card", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Din 2 iulie, reţetele electronice se eliberează în paralel cu cele pe hârtie. Trecerea completă la noul sistem este prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea electronică şi eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistemul prescripţiei electronice (online şi offline).
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe