- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (11.01.2013, 16:16)
- Szasz Jutka , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arafat: Programele de traumă, terapie intensivă şi accidente vasculare au alocate circa 200 mil. lei
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat susţine că între priorităţile din acest an ale ministerului se numără programe pentru traumă, terapie intensivă şi accidente vasculare cerebrale, care au alocate circa 200-220 de milioane de lei.
Urmărește
149 afișări
Raed Arafat (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, vineri, presei, după ce a participat la bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş, că între priorităţile din acest an ale ministerului se numără programe de dotare legate de partea de asistenţă medicală de urgenţă, dar şi programe pentru traumă, terapie intensivă şi accidente vasculare cerebrale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
"Pe asistenţă medicală de urgenţă, continuă dotarea periodică pe care o facem. Sunt două programe, unul pe dotare, legat de dezastre, pe care trebuie să-l finalizăm şi după aceea va fi valabil pentru mai mulţi ani şi unul care este pentru partea de urgenţă de intervenţii zilnice, pe elicoptere şi pe ambulanţe. Există fonduri destinate anual pentru aceste proiecte şi vom anunţa care sunt cantităţile care se vor lua, în curând, după ce se aprobă bugetul. Deci vom continua, până în 2014, să finalizăm cele opt puncte regionale cu elicoptere, până acum avem echipaje aeriene de salvare funcţionale în Mureş, Bucureşti, Iaşi, Arad şi Craiova şi urmează să mai înfiinţăm celelalte trei puncte până în 2014 inclusiv. Vor fi dotări pentru serviciile de ambulanţă, ambulanţe de tip B. Pe linia sistemului de urgenţă (...) trecem deja de prespital, de unitatea de primiri urgenţă, în sprijinirea altor etape în îngrijirea bolnavului grav", a spus Arafat.
El a arătat că, pe lângă programul de sprijin pentru secţiile de terapie intensivă, anunţat de ministrul de resort, Eugen Nicolăescu, pentru acest an, care presupune sprijin din partea bugetului de stat pentru consumabile, materiale şi medicamente, mai există două programe-pilot, legate de traumă şi accidente vasculare cerebrale.
"E un program de sprijin pentru accidentele vasculare cerebrale, program-pilot în cinci centre, din care fac parte Mureş, Bucureşti, dacă nu greşesc, Timişoara, Iaşi... Sunt incluse (centrele - n.r.) în acel program experimental pentru terapie de urgenţă la bolnavii care au un cheag de sânge în cap, deci care nu e hemoragie, e un cheag de sânge, administrând unele medicamente care pot să dizolve cheagul înainte să rămână omul paralizat pe viaţă. Deci acesta este un program experimental, cu care vom merge foarte atent şi dacă reuşim să implementăm programul corect, ne extindem la alte centre în următorii doi ani. Va intra din luna martie a acestui an. Mai este un program destinat traumei, pentru toate implanturile şi dispozitivele medicale care reprezentau o problemă de cost pentru spitale. Iarăşi se va merge pe program-pilot aici, pe un număr de centre în acest an, după care se va extinde, cel mai probabil", a spus Arafat.
El a subliniat că, astfel, în domeniul urgenţei, nu se mai vorbeşte doar de SMURD, Ambulanţă, Unităţi de Primiri Urgenţă, ci şi de secţiile de terapie intensivă şi de încă câteva "aspecte importante pentru tratamentul definitiv" al bolnavului.
Secretarul de stat a arătat că programele-pilot pentru traumă, terapie intensivă şi accidente vasculare cerebrale au alocate circa 200-220 de milioane de lei.
"Sunt fonduri alocate în buget, domnul ministru Nicolăescu a prevăzut fondurile necesare. Ca şi început, acum avem alocate, în acest an, pentru traumă, terapie intensivă şi accidentele vasculare cerebrale în jur la 200-220 de milioane de lei, alocate pentru acest capitol, pentru a începe. Este o sumă destul de semnificativă din punctul de vedere al faptului că noi nu finanţăm din ea salarii, aceasta este o sumă care este destinată numai materialelor sanitare, medicamentelor şi pentru tot, pentru un număr de spitale de urgenţă. Cred că vom vedea efectul deja începând cu acest an, începând cu luna martie", a spus Arafat, adăugând că întotdeauna primul an de implementare e important, pentru perfecţionarea proiectelor, în funcţie de problemele apărute.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a participat, vineri, la Târgu Mureş, la bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş.
Citește pe alephnews.ro: Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cinci jurnaliști din Gaza au fost uciși într-un atac israelian care a vizat o grupare armată. Ce declară IDF
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe