Arafat: Refuzul vaccinării contra tuberculozei pune viaţa copilului în pericol

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat sâmbătă că refuzul părinţilor de a vaccina copiii contra tuberculozei pune în pericol viaţa acestora din urmă, riscul ca ei să dezvolte forme severe ale bolii fiind destul de mare, mai ales în primii cinci ani de viaţă.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Arafat: Refuzul vaccinării contra tuberculozei pune viaţa copilului în pericol

Arafat: Refuzul vaccinării BCG pune viaţa copilului în pericol (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)

Arafat a susţinut, sâmbătă, o conferinţă de presă pentru prezentarea rezultatelor evaluării experţilor străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) privind efectele adverse ale imunizării cu vaccinul danez BCG-SSI, acesta fiind folosit în România, la copii, din iunie 2011.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, cu această ocazie, că produsul este sigur şi că vaccinarea, întreruptă pe durata evaluării experţilor străini şi români, va fi reluată de sâmbătă.

Arafat a mai spus că Ministerul Sănătăţii va elabora ghiduri pentru administrarea vaccinului, urmărirea şi tratamentul reacţiilor adverse, pentru ca părinţii să nu fie surprinşi de acestea şi pentru a se interveni rapid şi corespunzător.

Pe de altă parte, el a atras atenţia că refuzul de a vaccina copiii pune în pericol viaţa acestora.

Arafat a spus că, în ultimul deceniu, vaccinul BCG (contra tuberculozei) a contribuit la reducerea la jumătate a numărului de cazuri de TBC la populaţia sub 14 ani în România, unde, în fiecare an, aproximativ 1.000 de copii încă mai dezvoltă forme severe ale bolii.

Copiii, dacă nu sunt vaccinaţi, pot dezvolta forme severe de tuberculoză în primii ani de viaţă, o treime dintre aceste cazuri fiind constatate la copii sub cinci ani, a precizat Arafat.

Totodată, în cele şase luni în care vaccinul nu a fost disponibil în 2011, s-a constatat clinic o sporire a cazurilor severe de tuberculoză la copii.

Astfel, în ţări cu prevalenţă mare a tuberculozei, cum este România, beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, a arătat ministrul.

În România, la un milion de copii vaccinaţi BCG, sunt evitate 356,4 cazuri de tuberculoză severă, în timp ce în alte ţări, la acelaşi număr de copii vaccinaţi, cazurile evitate sunt mai puţine - 29,7 în Suedia, 89,1 în Polonia şi 178,2 în Letonia.

Raed Arafat a mai spus că, în urma analizei făcute de specialiştii străini de la OMS/ECDC şi de cei români, siguranţa vaccinului danez nu este pusă sub semnul întrebării.

"În nicio ţară nu s-a oprit imunizarea şi nici nu a fost schimbat vaccinul", a subliniat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici