- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.01.2013, 17:10)
- Dana Curcea , Catalin Lupasteanu , Lucia Efrim - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Argumentul rectorului USAMV pentru asocierea cu Popoviciu: tatăl acestuia era profesor la Agronomie
Fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice (USAMV) Ion Nicolae Alecu a folosit ca argument în faţa Senatului USAMV în favoarea asocierii cu Puiu Popoviciu faptul că tatăl omului de afaceri era profesor în universitate, menţionează rechizitoriul DNA privind tranzacţionarea "Fermei Băneasa".
Urmărește
3092 afișări
Puiu Popoviciu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV), Ioan Niculae Alecu, şi pe omul de afaceri Puiu Popoviciu - obţinut de MEDIAFAX - că planul celor doi a fost de la bun început unul "viclean", gândit prealabil şi ulterior deosebit de păgubos pentru unitatea de învăţământ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conform documentului, în 1 februarie 2000, Alecu a fost numit rector al USAMV Bucureşti, funcţie pe care a ocupat-o până în 23 aprilie 2008, iar după ce a fost numit în funcţie, a avut mai multe întâlniri informale cu membrii ai Senatului universităţii, cărora le-a propus asocierea USAMV Bucureşti cu parteneri privaţi.
Fostul rector arăta atunci, potrivit sursei citate, că ideea de a asocia universitatea cu un partener privat apăruse anterior numirii sale în funcţia de rector, însă a susţinut-o, pe de o parte, deoarece unitatea de învăţământ avea o situaţie economică grea, iar, pe de altă parte, exista cadrul legal pentru a face un astfel de demers. Procurorul arată că "staţiunea didactică din cadrul USAMV Bucureşti se putea asocia, însă, pentru a efectua activităţi în domeniul lor".
Deşi au existat aceste discuţii informale cu membrii din Senatul universităţii, USAMV Bucureşti nu a făcut o ofertă publică de asociere. În acest context în care a purtat discuţiile cu membrii Senatului, fostul rector Alecu s-a întâlnit la biroul său din cadrul USAMV Bucureşti cu George Becali şi cu omul de afaceri Nicolae Haliu.
"În fapt, aşa cum rezultă din declaraţia inculpatului Alecu Ioan Niculae, atât martorul Becali George, cât şi martorul Haliu Nicolae au venit la biroul său şi i-au propus să se asocieze cu USAMV Bucureşti. În ceea ce priveşte pe martorul Becali George, acesta a formulat o cerere de asociere cu USAMV Bucureşti. În legătură cu această ofertă, inculpatul Alecu Ioan Niculae a declarat că s-a întâlnit cu martorul George Becali, că oferta acestuia a fost una verbală, fară niciun fundament; că a propus să se asocieze cu USAMV Bucureşti numai în ceea ce priveşte - suprafaţa de 224 hectare, aferentă Fermei Băneasa; că acesta a propus să dea USAMV Bucureşti în cadrul acestei asocieri suma de 20.000 de dolari anual, fară să precizeze ce intenţionează să facă cu terenul fermei. De asemenea, în legătură cu oferta de asociere a martorul Haliu Nicolae, inculpatul Alecu Ioan Niculae a declarat că acesta intenţiona să edifice blocuri de locuinţe. Inculpatul Alecu Ioan Niculae a declarat că, atât martorul Becali George cât şi martorul Haliu Nicolae nu au lăsat oferte scrise", se arată în documentul citat.
Procurorul notează că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul lui Ioan Miclăuş, prodecanul universităţii la momentul respectiv, Ioan Niculae Alecu a aflat că omul de afaceri Gabriel Popoviciu, fiul profesorului Aurel Popoviciu, ar avea intenţia să se asocieze cu USAMV Bucureşti. "Menţionăm că, la momentul respectiv, tatăl inculpatului Popoviciu Gabriel-Aurel era cadru didactic la instituţia de învătământ", notează anchetatorul.
În acest context, fostul rector Alecu i-a cerut lui Miclăuş să transmită, fie tatălui omului de afaceri, fie acestuia din urmă să înainteze universităţii în vederea asocierii o ofertă scrisă.
"După ce a purtat această discuţie cu Ioan Miclăuş, la începutul anului 2000, inculpatul Alecu Ioan Niculae s-a întâlnit cu Gabriel-Aurel Popoviciu la sediul USAMV Bucureşti, context în care au convenit încheierea unei asocieri, precum şi modalitatea de realizare a acesteia", se arată în rechizitoriu.
"Acum este momentul în care se stabilesc procentele de participare în asociere a Universităţii, respectiv SC Log Trans SA, devenită SC Băneasa Investment SA, procente care se menţin şi în prezent. Tot acum se stabileşte şi mecanismul în baza căruia va funcţiona asocierea, modalitatea de acţiune, în sensul că inculpatul va acţiona prin intermediul lui Andrei Mihai Bejenaru. Inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel nu semnează acest contract de asociere, camuflează această înţelegere infracţională acţionând într-un mod indirect. Inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel este conştient de caracterul infracţional al acestei înţelegeri şi din acest motiv se ascunde în spatele acestui mecanism conceput împreună cu inculpatul Alecu Ioan Niculae. Pentru a capta încrederea Senatului USAMV Bucureşti şi a crea aparenţa că asocierea se face cu o persoană cunoscută - fiul profesorului Popoviciu Aurel din cadrul universităţii - au hotărât ca membrii senatului USAMV Bucureşti să fie lăsaţi să creadă că asocierea urma să se facă cu inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel. În realitate, asocierea urma să se facă cu o societate în care acţionarul majoritar SC Internaţional Bussines and Treding Corporation Ltd. de tip off-shore cu sediul Insulele Turks and Caicos deţinea 51% din acţiuni, iar inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel nu avea aparent nicio calitate. Se observă mecanismul viclean care a fost pus la cale. Prin urmare, universitatea urma să se asocieze şi s-a asociat cu o societate de tip off-shore, cu sediul în Insulele Turks and Caicos, care, pe lângă facilităţile fiscale, asigură anonimatul cu privire la acţionari, activităţi desfăşurate, profiturile acumulate şi investiţii şi siguranţă pentru bunurile societăţii", se mai arată în documentul citat.
Procurorul de caz arată că promisiunile făcute de Alecu şi de Popoviciu Senatului universităţii pentru acordul ascocierii instituţiei cu o firmă controlată de afacerist nu s-au adeverit, rezultatul final fiind demolarea Fermei Băneasa şi transformarea ei în conglomerat de centre comerciale.
La şedinţa Biroului de Senat din 7 aprilie 2000, notează anchetatorul DNA în documentul citat, s-a solicitat societăţii Log Trans să dea mai multe detalii în legătură cu oferta de asociere înaintată universităţii.
Astfel, la data de 10 aprilie 2000, SC Log Trans SRL a trimis USAMV Bucureşti o adresă cuprinzând datele suplimentare cerute, garantând plata unei sume minime anuale de 560.700 de dolari către USAMV Bucureşti şi rambursarea contravalorii cheltuielilor angajate de universitate pentru realizarea culturilor existente şi dând asigurări cu privire la activitatea de învăţământ şi de cercetare.
Pentru garantarea acestor realizări, notează anchetatorul, în adresă se mai preciza că societatea Log Trans va asigura supravegherea decizională exclusiv a USAMV Bucureşti pentru activităţile didactice şi dreptul de control asupra activităţilor de producţie şi comercializare aferente asociaţiunii.
În realitate, notează anchetatorul, "inculpaţii Alecu Ioan Niculae şi Popoviciu Gabriel-Aurel nu numai că nu au modernizat Ferma Băneasa şi că nu i-au mai păstrat profilul didactic, dar au demolat toată baza tehnico-materială a fermei, precum laboratoare, magazii, culturi de vie sau pomi, locul acestora fiind luat de mari puncte comerciale gen Carrefour, Ikea, şi altele".
Cât priveşte activitatea de cercetare, în adresa citată de procuror în actul său, se menţionează că va fi sprijinită activitatea ştiinţifică a USAMV Bucureşti prin sponsorizări pentru colectivele de cercetare şi constituirea unui fond de burse pentru studenţii care obţin rezultatele cele mai bune.
"Prin diverse manopere frauduloase, inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel a transferat terenul USAMV Bucureşti în cadrul unor societăţi în care avea interes şi pe care le controla prin persoane interpuse, iar pe aceste suprafeţe a dezvoltat spaţii imobiliare gen mall cu afluenţă de capital, la care însă nu a avut acces USAMV Bucureşti", se mai arată în rechizitoriu.
Un caz special, potrivit anchetatorilor, este cel al terenului pentru noul sediu al Ambasadei Statelor Unite.
“În 23 august 2006, în şedinţa Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor a societăţii Băneasa Investments s-a hotărât încheierea cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a unei Convenţii pentru Constituirea unui Drept de Superficie şi/sau închiriere asupra unui teren în suprafaţă de 40.000,83 mp - număr cadastral 4506 - din trenul aferent Fermei Băneasa, pe o perioadă de 99 de ani, la un preţ de 8.000.000 de dolari fără TVA”, menţionează rechizitoriul DNA.
Totodată, s-a hotărât încheierea unei convenţii privind dezvoltarea infrastructurii în valoare de 7.000.000 de dolari având ca obiect asigurarea de utilităţi şi de drum de acces pentru terenul închiriat.
Obiectul contractului îl constituie acordarea dreptului de închiriere si superficie a unui teren în suprafaţă de 40.000,83 mp (nr. cadastral 4506/10), pe o durata de 99 ani.
Ceea ce trebuie subliniat, scrie anchetatorul, este faptul că, doar în cazul relaţiei pe care a avut-o cu Ambasada Statelor Unite ale Americii societatea Băneasa Investments a încheiat cu aceasta atât contractul pentru constituirea dreptului de închiriere şi superficie, cât şi convenţia privind dezvoltarea infrastructurii.
În toate celelalte cazuri convenţia privind dezvoltarea infrastructurii cu beneficiarii era încheiată de societatea Băneasa Developments în cadrul căreia universitatea nu deţinea nicio acţiune.
DNA continuă investigaţiile în cazul contractelor încheiate de societatea Băneasa Developments cu Domus Mex S.R.L., Bricostore România S.A. Bucureşti, Soconac S.R.L., Massiv Forest Products S.R.L. Buchin, Automotive Trading Services S.R.L. Bucureşti, societăţi care aveau încheiate contracte de închiriere cu Băneasa Investments S.A., mecanismul creat de inculpaţi şi învinuiţi împreună cu modalitatea de constituire a societăţilor Băneasa Bussines & Tehnology Park S.RL.L, Băneasa Rezidenţial S.R.L.
Rechizitoriul DNA mai face referire şi la faptul că fostul şef al Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Petru Daniel Pitcovivi împreună cu fostul director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI, Cornel Ilie Şerban încercau să îl determine pe ofiţerul judiciar al DNA Ion Motoc “să intre în agrenajul infracţional şi să lucreze în favoarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu”.
"Faţă de această situaţie, inculpatul Pitcovici Petru Daniel 1-a întrebat pe martorul denunţător Motoc Ion unde să-1 ducă, sugerându-i că vrea să-i dea o sticlă de băutură, dar să nu ajungă cu ea la birou. «Hai, mă, unde te duc, că nu te duci cu sticla aia la birou!» 1-a întrebat inculpatul Pitcovici Petru Daniel pe martorul denunţător Motoc Ion. La rândul său, martorul denunţător Motoc Ion i-a răspuns că nu trebuie să-1 ducă într-un alt loc, deoarece intenţionează să plece la birou iar în acest context, inculpatul Pitcovici Petru Daniel i-a remis mai multe bunuri pe care le-a pus portbagajul maşinii după ce iniţial le pusese într-o sacoşă", notează anchetatorul DNA în documentul citat.
După ce a primit bunurile, se arată în document, martorul denunţător Motoc i-a spus lui Pitcovici că a reuşit să citească dosarul şi că mai trebuie să solicite documente moment în care Pitcovici 1-a întrebat pe Motoc dacă procurorul de caz îl deleagă să efectueze acte premergătoare.
"Martorul denunţător Motoc Ion i-a răspuns inculpatului Pitcovici Petru Daniel că are delegaţie să efectueze cercetări în cauză. După ce a primit acest răspuns, inculpatul Pitcovici Petru Daniel i-a mai oferit martorului denunţător o sticlă de palincă veche, «o palincă de 70 de ani cum n-ai băut de când eşti»", mai notează DNA în document.
Procurorul de caz arată că ofiţerul denunţător a luat şi sticla de palincă, a pus-o în sacoşă după care i-a spus lui Pitcovici să-1 informeze şi pe Ilie Cornel Şerban referitor la conţinutul discuţiilor pe care le-a avut: ,,Îi zici tu lui Cornel, vorbeşte cu el, da?" i-a transmis martorul denunţător inculpatului Pitcovici Petru Daniel care i-a replicat „Îi zic eu, da?"
Ofiţerul judiciar Motoc a revenit la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a urcat la birou şi în prezenţa procurorului de caz au despachetat produsele care se aflau în sacoşa primită de la Pitcovici.
După despachetare, notează anchetatorul, "s-a constatat că în sacoşă erau următoarele bunuri: o sticlă de whisky «J.B. Rose» de trei litri ambalată; o sticlă de plastic de doi litri conţinând palincă; un calendar pe anul 2009 inscripţionat «Energy Holding»; o agendă pe anul 2009; un pix; un calendar de birou; o brichetă albastră, toate inscripţionate «Energy Holding» şi un tricou de culoare verde inscripţionat «Power Comes With Respondability»".
Bunurile, arată DNA, au fost predate şi sigilate în vederea confiscării.
"Este mai mult decât evident că inculpatul Pitcovici Petru Daniel a remis bunurile martorului denunţător Motoc Ion pentru a-1 determina să-i favorizeze pe inculpaţii Alecu Ioan Niculae şi Popoviciu Gabriel Aurel, persoane care erau cercetate în dosarul penal 206/P/2006 şi-n care martorul denunţător anterior amintit era delegat să efectueze acte premergătoare începerii urmăririi penale", mai notează DNA în document.
Pe timpul urmăririi penale, inculpatul Pitcovici Petru Daniel şi-a păstrat calitatea de ofiţer de poliţie, motiv pentru care dosarul a fost trimis Curţii de Apel Bucureşti iar primul termen de judecată va avea loc în 28 ianuarie.
În acest dosar, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost reţinut pentru 24 de ore în 25 martie 2009. Tot atunci au fost reţinuţi şi Şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Cornel Şerban, şi şeful Diviziei de Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), Petre Pitcovici, precum şi rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Ioan Alecu.
Popoviciu a primit interdicţie de a părăsi ţara, interdicţie care i-a fost suspendată la sfârşitul lui iunie 2009.
La acel moment , Gabriel Popoviciu aprecia că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de a-i ridica interdicţia de a părăsi ţara este încă o dovadă că justiţia funcţionează, susţinând că are încredere în judecători.
"Este încă o dovadă că justiţia funcţionează. Am încredere în judecători", a spus Gabriel Popoviciu.
Avocaţii omului de afaceri, George Antoniu şi Dan Apostol arătau că că procurorii nu au pus la dispoziţie probe convingătoare din care să rezulte că plecarea în străinătate a lui Gabriel Popoviciu ar fi de natură să împiedice buna desfăşurare a anchetei penale.
"Această hotărâre este un act de dreptate ce consfinţeşte dreptul la liberă circulaţie a omului de afaceri Gabriel Popoviciu în pofida dorinţei absolut nejustificate a DNA de a-i bloca ieşirea din ţară, această încercare constituind în mod implicit o încercare de a-i perturba afacerile", a spus avocatul Dan Apostol.
Avocaţii lui Gabriel Popoviciu au subliniat atunci că ancheta penală în acest caz "trenează nejustificat".
De asemenera, pe durata anchetei au apărut informaţii referitoare la existenţa unor relaţii ale lui Popoviciu cu preşedintele Traian Băsescu sau cu membri ai familiei şefului statului, fapt negat de ambele părţi.
În dosarul tranzacţionării la un preţ subevaluat a terenului de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti, la 21 decembrie, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gabriel Popoviciu pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi dare de mită, pe Ilie Cornel Şerban, director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI la data comiterii faptelor, şi pe Petru Daniel Pitcovici, şef al Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie la data comiterii faptelor, ambii fiind acuzaţi de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.
În acelaşi dosar sunt judecaţi Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV) la data comiterii faptelor, Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti la data comiterii faptelor, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, şi Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată
Procurorii i-au mai trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe Mihai Ion Florin Luican, prefect al Capitalei şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Gabriel Răsvan Toader, secretar la Prefectura Capitalei şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Ioan Todiraş, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti la data comiterii faptelor, Lizeta Minea, secretar la Primăria Sector 1 şi membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, şi Gheorghe Petrulian, şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000.
Dosarul este judecat de Curtea de Apel Bucureşti, având primul termen de judecată în 28 ianuarie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe