- Home
- Social
- CONSTANŢA, (22.12.2014, 11:02)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arhiepiscopul Tomisului, scos de sub urmărire penală în dosarul în care era acuzat de luare de mită. IPS Teodosie: Nu s-a găsit nicio probă împotriva mea
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost scos de sub urmărire penală de către DNA, în dosarul în care era cercetat pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană, pentru a o ajuta să se se înscrie la Facultatea de Teologie.
Urmărește
1541 afișări
IPS Teodosie (Imagine: Cristi Cimpoes/ Mediafax Foto)
Oficiali din DNA au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că în urma verificărilor făcute în dosarul lui IPS Teodosie s-a dispus, recent, scoaterea acestuia de sub urmărire penală.
IPS Teodosie: Nu s-a găsit nicio probă împotriva mea, dosarul meu de la DNA s-a clasat definitiv
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a afirmat, luni, că dosarul în care a fost cercetat de DNA pentru luare de mită a fost închis şi ”clasat definitiv” întrucât nu există probe împotriva sa, el susţinând că totul a fost o înscenare şi că acela care a pus-o la cale va fi ”răsplătit” de Dumnezeu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a spus, luni, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Arhiepiscopal, că a fost scos de sub urmărire penală în dosarul de corupţie deschis pe numele său în 2009, după ce a fost suspectat că ar fi primit mită de la o persoană pentru a o ajuta să se se înscrie la Facultatea de Teologie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
”Nu s-a găsit nicio probă care să mă fi incriminat şi a fost închis dosarul. S-a redeschis, s-a revizuit şi s-a clasat definitiv. Am şi primit răspunsul, scris, că s-a scos de sub urmărire penală. Că nu sunt probe de incriminare ca fapte penale”, a afirmat arhiepiscopul Tomisului.
El a mai spus că informaţiile apărute în presă, care însoţeau imaginile filmate în anul 2009, erau tendenţioase, fiind vorba, de fapt, despre o donaţie, şi nu despre dare şi luare de mită.
”Imaginile nu incriminau cu ceva. Interpretarea lor era pe dos. Că s-au primit nişte bani... S-a dat chitanţă pe loc. Şi factură. Este o incriminare când face cineva o donaţie? În fiecare zi primim donaţii. Suntem vinovaţi când primim donaţii? Este lege pentru asta. Au transformat donaţia, interpretând-o drept mită”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
IPS Teodosie a ţinut să precizeze că nici informaţiile apărute în presă şi nici dosarul de cercetare deschis pe numele său nu l-au deranjat şi nu intenţionează să se îndrepte împotriva celui care a scris articolul de la care a pornit ancheta.
”Pe mine nu m-a deranjat. Când te incriminează cineva fără să fii vinovat, îţi face un mare bine. Cel mai criminal din neamul omenesc a fost domnul Isus. De ce să mă afecteze? M-ar fi afectat dacă aş fi simţit că am făcut o nelegiuire. Câtă vreme nu era nimic material care să mă incrimineze, de ce să mă afecteze? Pot să fiu acuzat zilnic, de orice. Dacă nu mă simt vinovat şi nu există un probatoriu, mă simt cel mai liber şi cel mai fericit că pot să fiu acuzat pe nedrept. (...) Eu nu vreau să incriminez pe nimeni, de ce să încep eu să arunc cu ceva? A fost o părere, o înscenare, ce a fost. Ei răspund, prin conştiinţa lor. (...) Să-mi mângâi orgoliul? Nici vorbă. Dar de ce să mă îndrept (n.r. - împotriva celui care a scris), să mă răfuiesc cu el? Cine a făcut aşa ceva a făcut-o în cunoştinţă de cauză, cred, şi Dumnezeul îl va răsplăti. Eu nu mă răzbun pe nimeni”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.
În 12 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţa că arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care este şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Univesitatea "Ovidius" Constanţa, este acuzat de luare de mită şi instigare la fals intelectual, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană, pentru a o ajuta să se înscrie la Facultatea de Teologie.
DNA preciza că în acelaşi dosar este urmărit penal şi Bogdan Florin Chiriluţă, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, pentru complicitate la luare de mită.
Potrivit procurorilor DNA, în luna martie 2009, Teodosie Petrescu, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii "Ovidius" Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, ar fi primit de la o persoană, denunţătoare în cauză, suma de 850 de euro, prin intermediul lui Bogdan Florin Chiriluţă, precum şi promisiunea unui împrumut de 5.000 de euro.
IPS Teodosie ar fi promis, în schimbul banilor, că îl va ajuta pe denunţător să se înscrie ca student la Facultatea de Teologie şi apoi să fie hirotonisit ca preot, susţin procurorii.
"Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică", preciza DNA.
Tot în 12 septembrie, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost audiat la DNA central, unde fusese citat de procurori.
Arhiepiscopul Tomisului declara atunci, la ieşirea de la DNA, că a fost audiat în dosarul în care a mai fost cercetat pentru că ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie, în 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa.
Dosarul vizându-l pe IPS Teodosie a fost deschis în 2009, când IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Acest dosar a fost deschis în urma unei investigaţii jurnalistice, care a relevat anumite practici în modul de înscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa.
Dosarul a ajuns la Parchetul instanţei supreme de la Parchetul Tribunalului Constanţa, după ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că ierarhul face parte din înaltul cler al Bisericii Ortodoxe Române, astfel că atrage competenţa procurorilor Parchetului instanţei supreme de investigare a acuzaţilor care i-au fost aduse lui IPS Teodosie.
Ulterior, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală faţă de IPS Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, iar faţă de preoţii Bogdan Chiriluţă şi Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mită şi, respectiv, pentru fals intelectual.
Conform Parchetului Tribunalului Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul "România Liberă", fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.
Atunci, Arhiepiscopul Tomisului a făcut plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei de începere a urmării penale în cazul său.
În septembrie 2009, Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme a trimis la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Decizia a fost luată întrucât Teodosie a comis faptele în calitate de decan al Facultăţii de Teologie, şi nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe