Arhitectul şef al Capitalei: PUZ-ul din zona Dorobanţi respectă legislaţia. Contestarea, o modă

Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat vineri, la o dezbatere publică privind aprobarea unui PUZ din zona Dorobanţi, că acesta respectă legislaţia, după ce reprezentanţii unor ONG-uri au reclamat construirea unui imobil de 45 de metri între monumente istorice.

Urmărește
621 afișări
Imaginea articolului Arhitectul şef al Capitalei: PUZ-ul din zona Dorobanţi respectă legislaţia. Contestarea, o modă

Arhitectul şef al Capitalei: PUZ-ul din zona Dorobanţi respectă legislaţia. Contestarea, o modă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Reprezentanţii ONG-urilor au susţinut vineri, la şedinţa de dezbatere publică privind aprobarea planului urbanistic zonal Calea Dorobonaţi nr. 16-18, str. G-ral Ernest Broşteanu nr. 4 şi 8 şi str. M Eminescu nr. 27 din sectorul 1 al Capitalei, că imobilul care urmează să fie ridicat, cu o înălţime de 45 de metri, va duce la aglomerarea zonei din punct de vedere al traficului, deoarece urmează să fie amplasat într-o zonă deja aglomerată a oraşului.

"Nu poate decât să aglomereze şi mai mult zona, din punct de vedere al traficului. Nu mai vorbim că pe fiecare dintre laturi există monumente istorice, iar PUZ-ul urmează să ofere posibilitatea ridicării unei clădiri de şapte-ori ori mai mare (ca înălţime - n.r.) decât ele", a declarat preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicușor Dan.

De cealaltă parte, arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a apreciat, cu acelaşi prilej, că în ultima perioadă "a devenit o modă contestarea", însă PUZ-ul din zona Dorobanţi respectă legislaţia şi chiar regulamentul de zone protejate permite toţi parametri existenţi în acesta.

"A devenit o modă, în ultima vreme, contestarea, aşa că nu ne mai miră reacţia, însă, de foarte multe ori, există doze de subiectivism şi lipsă de profesionalism", a spus Pătraşcu care a precizat că în cazul PUZ-ului din Calea Dorobanţi sunt respectaţi atât coeficienţii de înălţime, cât şi coeficienţii de utilizare a terenului, fiind obţinute şi toate avizele necesare de la instituţii.

Potrivit proiectului care s-a aflat în dezbatere pe site-ul municipalităţii, pe aria definită de Calea Dorobanţi, str. Ernest Broşteanu, str. Eminescu şi str. Polonă, pe un teren în suprafaţă de 5305,49 de metri pătraţi aparţinând beneficiarului Rubin Gold SRL, ar putea fi ridicat un imobil cu funcţiunea de hotel, cazino, servicii comerţ şi birouri, care va avea şi un corp care în partea vestică. Înălţimea imobilului va fi de 45 de metri, iar Procentul de Ocupare a Terenului (POT), de maximum 70%.

Tot vineri a fost discutat un proiect privind aprobarea documentaţiei de urbanism pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) din str. Maxim Gorki nr. 28-30 din sectorul 1, unde urmează să fie ridicate locuinţe cu o înălţime de maximum 13 metri, pe o suprafaţă de 657 de metri pătraţi, beneficiar fiind Societatea Astalrom.

În acest caz, problema reclamată de opozanţii proiectului nu are legătură cu înălţimea clădirilor sau ocuparea spaţiilor verzi, ci cu faptul că zona face parte din parcelarea Monet, o zonă protejată a Capitalei. Cei care se opun proiectului doresc ca zona să fie una rezidenţială şi susţin că beneficiarii PUD vor să facă birouri pentru profesiuni liberale.

"Pentru Maxim Gorki, este vorba de o clădire cu cinci etaje contestată de toţi vecinii, care deja sunt în instanţă cu acest litigiu", a declarat Nicuşor Dan.

În proiect se menţionează, însă, că ar urma să fie construite locuinţe cu standard ridicat, compatibile cu ţinuta arhitecturală a clădirilor existente în zona protejata nr. 57, respctiv parcelarea Monet.

Arhitectul şef al Capitalei a arătat că, în acest caz, contestarea este "puţin penibilă" având în vedere faptul că este făcută de vecinii care au clădiri chiar mai înalte decât cea propusă în proiect.

"Vecinii vor zonă rezidenţială, însă, dacă mergem şi facem un inventar în zonă, vom vedea că numărul clădirilor rezidenţiale demonstrează că nu mai e de mult o zonă rezidenţială", a mai spus Gheorghe Pătraşcu.

Şi în cazul proiectului de hotărâre pentru aprobarea PUZ str. Progresului - str. Nuţu Ion din sectorul 5 au existat opinii divergente, Nicuşor Dan susţinând că, deşi nu este o zonă deosebită, pe o anumită porţiune a acesteia există monumente care ar urma să fie demolate.

Potrivit arhitectului şef, în acest caz, contestarea este "absolut derizorie" având în vedere că proiectul este legal, iar acolo urmează să fie dezvoltat un complex multifuncţional care va avea, cel mai probabil, locuinţe de lux, toate construcţiile care urmează să fie amplasate având foare mult spaţiu verde în zonă.

Potrivit proiectului pe un teren de 80.594,70 metri pătraţi aparţinând societăţilor SC Ventilatorul Real Estate SRL şi SC Universal Royal Invest SRL urmează să fie dezvoltat un complex multifuncţional cu birouri, locuiţe colective, dotări publice şi grădiniţe, procentul de ocupare al terenul urmând să fie de maximum 70%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici