- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.05.2017, 15:05)
- Alexandra Stroe
ARHIVA SIPA. Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR: Dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA între magistraţi, numele acestora trebuie cunoscute
Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat, pentru Mediafax, că "dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA între judecători şi procurori, numele acestora trebuie făcut cunoscut", în contextul în care ministrul Justiţiei anunţase că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp".
Urmărește
494 afișări
ARHIVA SIPA. Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR: Dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA între magistraţi, numele acestora trebuie cunoscute
Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a arătat că ar trebui făcute publice numele magistraţilor care au fost ofiţeri acoperiţi ai SIPA.
"Activitatea şi arhiva SIPA sunt nu doar problema justiţiei române, ci a întregii societăţi. Pentru a ne vindeca de metehnele comuniste, este important să aflăm cum a funcţionat acest serviciu secret în întreaga sa perioadă de existenţă post-comunistă. Este o chestiune ce ţine atât de istoria României, cât şi de asanarea, exorcizarea sistemului judiciar şi a societăţii în asamblu. Avem, apoi, situaţia ofiţerilor acoperiţi SIPA printre magistraţi. Monica Macovei a spus că SIPA obţinea informaţii inclusiv din rândul ofiţerilor acoperiţi pe care-i avea în rândul magistraţilor. Dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA între judecători şi procurori, numele acestora trebuie făcut cunoscut", a declarat Dana Gîrbovan.
Preşedintele UNJR a susţinut că desecretizarea arhivei SIPA ar trebui să aibă loc cu respectarea dreptului la viaţă privată al persoanelor care ar putea fi vizate de această acţiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
"Dreptul la viaţă privată al fiecărei persoane trebuie garantat, iar acest aspect va trebui luat în calcul atunci când vom decide ce să se facă în concret cu această arhivă. O soluţie pe care UNJR a propus-o încă din 2009 a fost ca fiecare persoană urmărită de SIPA să aibă acces la propriul dosar de urmărire", a arătat Dana Gîrbovan.
Magistratul consideră că, înainte de desecretizarea propriu-zisă a arhivei SIPA, ar trebui făcute publice toate documentele care conţin informaţii despre ce s-a întâmplat cu aceasta în ultimii ani.
"Gândiţi-vă că noi vorbim de 11 ani despre această arhivă fără să avem un document oficial din partea Ministerului Justiţiei cu privire la ea. Este inadmisibil ca, după 11 ani, singurele informaţii pe care le avem despre gestionarea acestei arhive să fie constituite de declaraţii de presă sau din surse. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât au existat acuze şi suspiciuni extrem de grave legate de neregularităţi săvârşite în timpul proceselor anterioare de inventariere, inclusiv sustrageri, distrugeri sau copieri de documente. Desecretizarea tuturor actelor din 2006 până în prezent, întocmite la
nivelul Ministerului Justiţiei privind arhiva SIPA este, aşadar, un prim pas obligatoriu pentru a putea decide cu privire la arhivă", a afirmat Dana Gîrbovan.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, referindu-se la desecretizarea arhivei SIPA, că în cel mai scurt timp va iniţia această procedură. Ulterior, acesta a precizat că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA, menţionând că nu ştie ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.
Informaţiile conţinute de arhiva SIPA au fost readuse în dezbaterea publică după ce jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol pe site-ul evz.ro, în care susţine că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump