- Home
- Social
- TÂRGU-JIU, (06.07.2018, 14:08)
- Loredana Ficiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Artistul care a realizat busturile soţilor Tătărescu îşi vrea lucrările înapoi/ Una dintre creaţii, criticată pentru că avea „sânii prea mari”/ Ce a apărut astăzi în locul statuilor
Artistul plastic Paul Popescu din Târgu-Jiu, care a realizat bustul fostului premier Gheorghe Tătărescu şi al soţiei sale, lucrări date jos de pe soclu miercuri, îşi vrea creaţiile înapoi. Paul Popescu este convins că lucrările au fost ridicate pentru că a criticat restaurarea Porţii Sărutului.
Urmărește
8241 afișări
Artistul care a realizat busturile lui Gheorghe Tătărescu şi al soţiei sale îşi vrea lucrările înapoi/ Una dintre lucrări, criticată pentru că avea "sânii prea mari"
Reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj au decis, miercuri, să dea jos de pe soclu bustul fostului premier din perioada interbelică Gheorghe Tătărescu şi al soţiei acestuia, Arethia Tătărescu, pentru că Ministerul Culturii nu şi-a dat avizul pentru amplasarea lor în parcul din Târgu-Jiu.
Artistul plastic care le-a realizat şi-a cerut lucrările înapoi, după ce a aflat că vor fi mutate într-o altă localitate.
Artistul plastic Paul Popescu din Târgu-Jiu, care a realizat bustul dedicat lui Gheorghe Tătărescu şi al soţiei sale, Arethia Tătărescu, este nemulţumit de faptul că lucrările sale au fost luate din parc, fără să fie anunţat de reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj.
”Le-am trimis notificare să nu mai continue cu încălcările de lege, bătaia lor de joc e la adresa mea. Am luat legătura cu avocatul, e un avocat experimentat în legislaţia dreptului de autor. Pot să mi le iau oricând, respectând anumite clauze contractuale. Pe Arethia eu nu le voi da avizul, decât acolo unde consider că e pusă în valoare, cel puţin la fel pentru spaţiul în care a fost creat, respectiv Muzeul Târgu-Jiu, iar pentru Gheorghe Tătărescu, care a fost donat, oricând mi-l pot retrage. Au fost mai multe încălcări ale legii, deci ei nu m-au anunţat nici că va trece din proprietatea Consiliului Judeţean în proprietatea muzeului, nici că o să-l pună nu ştiu unde, nici că vor să-l mute la Vladimir. Sunt cusute cu aţă albă toate, dacă te uiţi şi la comisia care a dat avizul, vezi doamne pozitiv, pentru amplasarea la Vladimir, asta a fost făcută numai în batjocură”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Paul Popescu.
Bustul dedicat lui Gheorghe Tătărescu a fost amplasat în parcul de lângă Muzeul Judeţean Gorj în urmă cu şase ani, iar în 2013 a fost realizată şi lucrarea dedicată soţiei sale, Arethia Tătărescu.
În 2014 însă, autorităţile locale din Târgu-Jiu au anunţat că trebuie să le dea jos de pe soclu, pentru că Ministerul Culturii nu şi-a dat avizul pentru amplasarea acestora în spaţii publice.
Decizia a fost pusă în aplicare miercuri, iar Paul Popescu este convins că acesta este preţul pentru că a criticat modul în care a fost realizată restaurarea Porţii Sărutului.
”În niciun caz nu sunt de acord să fie mutate. Mi-aş călca în picioare singur opera. Ei nu au vrut altceva decât să îmi ascundă şi să elimine din lucrările pe care le am în Târgu-Jiu. Acum plătesc preţul pentru că am făcut sesizarea ministrului Culturii, prim-ministrului, la vremea spălării cu înaltă presiune a componentelor de piatră ale ansamblului de la Târgu-Jiu, de acolo se trag toate”, a mai declarat Paul Popescu.
Decizia de ridicare a busturilor a fost pusă în aplicare, miercuri, de reprezentanţii Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, instituţie subordonată CJ Gorj.
”În legătură cu transferul celor două busturi ale soţilor Arethia şi Gheorghe Tătărescu, efectuat în data de 4 iulie, ca urmare a notificărilor transmise de către Ministerul Culturii, atât Primăriei Târgu-Jiu, cât şi Muzeului Judeţean Gorj, Primăria-Târgu-Jiu a somat instituţia noastră să ia măsurile care se impun pentru respectarea normelor în vigoare. Ulterior a urmat decizia Curţii de Conturi, prin care Muzeul Judeţean Gorj Alexandru Ştefulescu a fost notificat să intre în legalitate vis a vis de amplasarea celor două statui pe domeniul public. În urma acestor notificări, Muzeul Judeţean Gorj a întreprins toate demersurile necesare pentru obţinerea avizelor de amplasare a celor două busturi la Casa Memorială Tudor Vladimirescu, din comuna Vladimir. În concluzie, această relocare nu reprezintă altceva decât punerea în aplicare a deciziilor administrative emise”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Judeţean Gorj.
În 2014, Paul Popescu a fost anunţat de autorităţi că trebuie să refacă bustul Arethiei Tătărescu, pentru că ar avea sânii prea mari.
„Domnul ministru Boroianu, după ce ne-am cunoscut cu ocazia vizitei de la Târgu-Jiu, spunea că, personal, o găseşte prea «sexoasă», dar eu am realizat lucrarea folosindu-mă după fotografii şi tablouri de epocă, în care apare Arethia Tătărăscu. Dacă e să privim lucrurile în faţă, în perspectiva felului în care arăta Arethia Tătărăscu, pot să spun că ea chiar era o damă bine şi sânii reprezentau ceva. Pe mine, în mod oficial, nu m-a informat nimeni despre vreo problemă la aceste busturi, dar am auzit discuţii pe această temă. Am şi acum macheta în care am turnat acel bust şi, dacă e nevoie, pot să-i aduc modificări pentru a realiza un bust diferit de cel actual”, declara, în 2014, pentru corespondentul MEDIAFAX, artistul plastic Paul Popescu.
Arethia Tătărescu a trăit între 1889 şi 1968, fiind preşedintă a Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene. Ea l-a invitat pe Constantin Brâncuşi să realizeze la Târgu-Jiu Ansamblul Monumental "Calea Eroilor": Coloana fără Sfârşit, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor.
Poze cu soţii Tătărescu, pe soclurile goale pe care până acum erau busturile lor
Poze ale fostul premier Gheorghe Tătărescu şi ale soţiei sale au fost aşezate pe soclurile pe care până miercuri erau busturile lor. Pozele au fost aşezate acolo de vicepreşedintele PNL Gorj, Gheorghe Pecingină.
Vicepreşedintele PNL Gorj, Gheorghe Pecingină, a pus pozele cu soţii Tătărescu în locul busturilor, în semn de nemulţumire faţă de decizia de ridicare a lucrărilor.
Bustrurile au fost ridicate miercuri, în condiţiile în care Ministerul Culturii nu şi-a dat avizul pentru amplasarea lor în parcul din Târgu-Jiu.
Artistul plastic Paul Popescu care a realizat bustul fostului premier Gheorghe Tătărescu şi al soţiei sale a declarat că îşi vrea creaţiile înapoi.
Bustul dedicat lui Gheorghe Tătărescu a fost amplasat în parcul de lângă Muzeul Judeţean Gorj în urmă cu şase ani, iar în 2013 a fost realizată şi lucrarea dedicată soţiei sale, Arethia Tătărescu.În 2014 însă, autorităţile locale din Târgu-Jiu au anunţat că trebuie să le dea jos de pe soclu, pentru că Ministerul Culturii nu şi-a dat avizul pentru amplasarea acestora în spaţii publice.
Decizia a fost pusă în aplicare miercuri, iar Paul Popescu este convins că acesta este preţul pentru că a criticat modul în care a fost realizată restaurarea Porţii Sărutului.
Decizia de ridicare a busturilor a fost pusă în aplicare, miercuri, de reprezentanţii Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, instituţie subordonată CJ Gorj.
În 2014, Paul Popescu a fost anunţat de autorităţi că trebuie să refacă bustul Arethiei Tătărescu, pentru că ar avea sânii prea mari.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe