- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.02.2014, 19:56)
- Adrian Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ASF: Salariile din instituţie nu ar trebui să fie o surpriză pentru preşedinte, premier, parlamentari
Salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză pentru preşedinte, premier şi parlamentari, instituţia considerând că informaţiile privind câştigurile fac parte din presiunea publică pe care au dorit-o persoane care ar fi preferat ca ASF să nu constate neregulile din piaţa asigurărilor.
Urmărește
457 afișări
ASF: Salariile din instituţie nu ar trebui să fie o surpriză pentru preşedinte, premier, parlamentari (Imagine: Shutterstock)
"Salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză nici pentru preşedintele României, nici pentru primul ministru al Guvernului şi nici pentru orice membru al Parlamentului. Ei sunt beneficiari legali ai acestor informaţii şi ar fi trebuit să le deţină inclusiv înainte de relevarea lor în presă. În cazul în care, în calitate de beneficiari legali ai informaţiilor privind salariile şi personalul din ASF, preşedintele sau primul ministru al Guvernului au fost dezinformaţi, reamintim că ASF a făcut public încă din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Instituţional, nimeni nu poate pretinde că a aflat din presă nivelul salariilor din ASF în februarie 2014", se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
ASF consideră că transmiterea către presă a salariilor din ASF face parte din presiunea publică pe care au dorit-o "cei care ar fi preferat ca instituţia să nu constate neregulile din piaţa asigurărilor".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea "imediată" a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este "o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă".
Preşedintele a declarat că şi dezbaterea publică şi realităţile îl obligă să ceară revocarea imediată a întregii conduceri a ASF.
În replică, premierul Victor Ponta a afirmat joi că preşedintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece proprietarul societăţii Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme.
Şeful Executivului a declarat, vineri, la Chişinău, că ordonanţa care plafona salariile din ASF la nivelul celor din BNR a fost evident eludată, Guvernul neluând în calcul că trebuie să redacteze actul într-o formă care să prevadă clar că acest nivel include şi premiile.
"Cred că la ASF trebuie făcute schimbări majore atât în ce priveşte conducerea, cât şi în ce priveşte modul de organizare, pentru că ceea ce noi am trecut în ordonanţa de urgenţă, şi anume plafonarea tuturor salariilor la salariile din Banca Naţională a României, a fost evident eludată. Nu ne-am gândit atunci să spunem că cu tot cu premii şi cu alte lucruri să nu fie mai mult decât la BNR şi uite ce s-a întâmplat", a afirmat Ponta.
PDL a depus o scrisoare la Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în care solicită ca, în cadrul comisiilor de buget ale Parlamentului, să se efectueze în regim de urgenţă verificări privind politica salarială de la ASF.
ASF a instituit, marţi, procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra, liderul pieţei de asigurări, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.
În replică, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitură "de tip mafiot", incalificabilă, care va genera un şoc internaţional uriaş.
Omul de afaceri a anunţat că va contesta în justiţie decizia ASF.
În urmă cu două săptămâni, MEDIAFAX a anunţat în exclusivitate că ASF a întocmit un raport prin care suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza căruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari către companii din grup, reasigurări la companii de reasigurare înregistrate în insulele Cayman şi risc de neplată în caz de dezastre naturale.
După ce preşedintele Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF, instituţia a transmis miercuri seara un comunicat de presă în care spunea că ASF a primit avertismente din piaţa asigurărilor că, în cazul unor decizii dure la adresa Astra, liderul pieţei de profil, conducerea instituţiei va fi demisă.
Potrivit datelor ASF, prezentate vineri, autoritatea a finalizat, la 20 ianuarie, controlul de la sediul instituţiei la Astra privind modul în care asigurătorul a îndeplinit planul de măsuri care trebuia pus în aplicare până la 31 decembrie 2013, iar la 7 februarie ASF a transmis Astra procesul verbal de control, interval în care s-au stabilit punctual neregulile în activitatea societăţii, inclusiv indicii ferme în privinţa unor fapte infracţionale
Cinci zile mai târziu, societatea a transmis la ASF procesul verbal de control cu observaţiile sale.
La 10 februarie, Astra a primit notificarea din partea ASF că marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate ale societăţii sunt subunitare.
"Legea impune ASF să deschidă procedura de redresare financiară prin administrare specială în cazul în care marja de solvabilitate scade sub valoarea de 1", se spune în comunicatul transmis vineri de instituţie.
A doua zi, ASF a stabilit că va analiza, la 18 februarie, raportul Corpului de control şi Nota Direcţiei de Supraveghere şi Stabilitate Financiară în privinţa Astra.
Potrivit ASF, o primă listă cu salariile, "denaturate", din instituţie au fost difuzate de B1 TV la 26 ianuarie, iar la 14 februarie hotnews.ro a publicat informaţiile care "i-au fost transmise" cu salariile conducerii autorităţii şi ale angajaţilor ASF.
"Publicarea informaţiilor a condus la o presiune fără precedent la adresa conducerii ASF, cu 4 zile înainte de dezbaterea în Consiliul ASF a neregulilor descoperite la Astra", se arată în comunicat.
ASF spune că Dan Adamescu, proprietarul Astra, despre care instituţia are indicii ferme despre fapte de natură infracţională (confirmarea lor fiind atributul altor instituţii ale statului), a atacat fără precedent supravegherea din România denumind decizia legală a ASF drept "o lovitură în stil mafiot" şi numind conducerea ASF "incompetentă".
"Subliniem că Preşedinţia României este beneficiar legal al tuturor informaţiilor legate de salarizarea ASF şi a informaţiilor legate de competenţele conducerii ASF şi ar fi trebuit să dispună de informaţiile corecte în urmă cu mult timp, nu doar după decizia referitoare la Astra. Preşedintele avea toate premizele să facă aceste declaraţii în orice alt moment, dar a ales contextul unei decizii legale şi corecte luate de către supraveghetorul naţional în privinţa societăţii Astra", se spune în comunicatul ASF.
De asemenea, ASF îşi exprimă "profundul regret" că prin alegerea momentului unei astfel de declaraţii de către preşedintele Băsescu, Dan Adamescu a obţinut susţinere în argumentele folosite pentru acoperirea neregulilor constatate la Astra şi pentru deciziile pe care dânsul le consideră necesare referitoare la conducerea ASF, inclusiv din partea preşedintelui României.
"În plus, Dan Adamescu a anunţat dorinţa de a ataca în instanţă decizia perfect legală şi justificată de realitatea financiară constatată de ASF la Astra. Precizăm că Preşedinţia României, ca beneficiar legal al tuturor informaţiilor care i se oferă sau pe care le solicită, ar trebui să manifeste reţinere la decizia unei instanţe şi implicaţiile ei, înainte de pronunţare. ASF consideră inacceptabilă formularea utilizată de către preşedintele României a termenului de «cloacă» la adresa întregii Autorităţi de Supraveghere Financiară", se mai spune în comunicat.
ASF arată că va coopera în continuare cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi încurajează DNA să îşi îndeplinească integral atribuţiile legale.
DNA a anunţat vineri că preşedintele ASF, Dan-Radu Ruşanu, este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor Carpatica Asig.
Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a declarat, la ieşirea de la DNA, că, în opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF, precizând că marţea viitoare va avea răspunsul privind urmărirea sa penală.
"Precizăm că nu interpretăm şi nu comentăm în vreun fel demersul DNA, instituţie a statului român care are datoria să îşi îndeplinească atribuţiile integral", se menţionează în comunicatul ASF.
ASF arată că va coopera în continuare cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi încurajează DNA să îşi îndeplinească integral atribuţiile legale.
Surse din ANAF au declarat pentru MEDIAFAX că instituţia a iniţat un control inopinat la Astra Asigurări, după ce ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei.
Surse menţionează că ANAF a început deja procedurile de control, în urma sesizării ASF privind suspiciuni de fraudă fiscală în cadrul societăţii de asigurare.
ASF a fost înfiinţată în aprilie 2013 prin comasarea fostelor comisii de supraveghere a pieţei de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private de la CNVM, CSA şi CSSPP.
Astra Asigurări este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste un miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.
Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a depăşit 8 miliarde de lei în 2013, conform datelor preliminare ale ASF.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe