Asfaltarea unei străzi din Curtea de Argeş, împiedicată de localnici: E pavată pe vremea regalităţii - VIDEO

O echipă de muncitori a fost împiedicată, vineri, de către localnici, să asfalteze o stradă din Curtea de Argeş, deoarece a fost pavată cu piatră cubică pe vremea regalităţii, iar oamenii vor să păstreze "trecutul oraşului", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
5680 afișări
Imaginea articolului Asfaltarea unei străzi din Curtea de Argeş, împiedicată de localnici: E pavată pe vremea regalităţii - VIDEO

Asfaltarea unei străzi din Curtea de Argeş, împiedicată de localnici: E pavată de pe vremea regalităţii

Echipa de muncitori a încercat, vineri, să asfalteze strada Pictor Dumitru Norocea din Curtea de Argeş, lucrarea fiind prevăzută a fi realizată cu mult timp înainte de decesul Reginei Ana, pentru că, susţine edilul Constantin Panţurescu, drumul necesita reparaţii urgente.

Locuitorii din zonă s-au opus, însă, pe motiv că strada este construită de regalitate pe vremea lui Carol I, din piatră de granit, şi au cerut autorităţilor să oprească asfaltarea sau măcar să scoată şi să păstreze piatra istorică la loc de cinste. Potrivit localnicilor, strada este una dintre puţinele neasfaltate din municipiu, dar este pavată cu piatră cubică pe vremea regalităţii şi nu vor să se schimbe acest lucru.

Ei cer edilului să găsească o altă soluţie.

"Trebuie să păstrăm trecutul acestui oraş. Această stradă a fost denumită cu mult timp în urmă <Ferdinand I>. E strada care face legătura între gara construită de regalitate şi strada principală din municipiu. Trebuia refăcută, dar nu asfaltată. E o stradă construită din granit, care a rezistat atîta vreme şi care mai rezistă cu siguranţă 100 de ani, dacă se ocupă cineva de ea. E construită în perioada lui Carol I. Au mai fost străzi din granit acoperite cu asfalt. Nu ştiu dacă a fost cea mai bună soluţie. Asta e ultima care a mai rămas. Azi o pierdem şi pe asta. Oraşul pierde din istorie. Păcat că nu suntem în stare să păstrăm ce avem de păstrat”, a declarat doctorul Jean Chefani.

"Era necesar să fie reparată, nu asfaltată! Pietroaiele, cuburile de pe bulevard unde sunt? Puteau să le aducă aici. Pe vremea când l-au adus pe Regele Ferdinand de la gară pe aici era un bulevard cu pomi de-o parte şi de alta (...) Strada asta trebuie reparată, să mai avem şi noi ceva de pe vremea aia!”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, o localnică nemulţumită de decizia autorităţilor .

Un alt localnic, Nicolae Savu, a spus: "Nemulţumirea principală e că nu se recuperează piatra cubică, care este monument istoric al oraşului. Pe această stradă, care s-a numit <Ferdinand>, au venit toţi regii României începând din 1916. (...) Din păcate, această comoară de piatră cubică bazaltică este mânjită cu smoală. Şi asta într-o jumătate de zi. (...) Până aseară (joi - n.r.) se ştia că nu se asfaltează şi se recuperează piatra. Începând de azi dimineaţă (vineri - n.r.) s-a declanşat nebunia. De ce? Nu înţeleg. Ei spun că ar fi presiuni ale Casei Regale, dar eu nu cred. Eu sunt monarhist şi nu cred. Nu poate Casa Regală să spună să-şi distrugă propria istorie. Piatra să fie recuperată şi aranjată undeva în faţa Bisericii Domneşti, în loc vizibil, că face parte din zestea acestui oraş!”.

Faţă în faţă cu nemultumiţii, muncitorii au strâns utilajele şi s-au retras în zona Mănăstirii Curtea de Argeş, după ce au apucat, totuşi, să toarne smoală pe o bandă.

Primarul Constantin Panţurescu a declarat că strada va rămâne în acest stadiu până la prima sedinţă a Consiliului Local, care va avea loc în ultima zi de marţi din luna august, în timpul căreia se va decide ce se va întâmpla cu piatra cubică şi dacă strada se va asfalta sau nu.

Directorul Serviciului de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Curtea de Argeş, Ion Niţă, a declarat că strada reprezintă un pericol pentru trafic.

"Nu ştiu ce valoare istorică are piatra din Cluj care s-a scos, nu ştiu ce valoare istorică are piatra din Bucureşti peste care s-a turnat covor asfaltic, dar pot să spun că această stradă devenise un pericol public pentru circulaţie şi este la ora actuală un pericol public”, a spus Ion Niţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici