Asociaţia MAME: Există neconcodanţe între OUG şi normele privind concediul de creştere a copilului

Asociaţia MAME cere Ministerului Muncii clarificări în cazul neconcordanţelor între OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor şi propunerile privind Normele metodologice de aplicare.

Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului Asociaţia MAME: Există neconcodanţe între OUG şi normele privind concediul de creştere a copilului

Asociaţia MAME: Există neconcodanţe între OUG şi normele privind concediul de creştere a copilului (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Asociaţiei MAME atrag atenţia în sesizarea trimisă Ministerului Muncii că prin articolul 8, alineatul 7 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 111/2010 se anulează prevederile articolului 9, alineatul 6 din OUG.

Potrivit articolului 8, alineatul 7, "în situaţia în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 şi naşte un alt copil/copii sau se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, după data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor sau, după caz, a situaţiilor, suma prevăzută la art. 9 alin.(6) din ordonanţa de urgenţă nu se acordă".

În opinia reprezentanţilor de la Asociaţia MAME, această prevedere anulează dispoziţiile articolului 9, alineatul 6 din OUG 111/2010, potrivit căruia "pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute la alin. (4), cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea."

Reprezentanţii asociaţiei precizează că normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 nu tratează situaţia copiilor proveniţi din sarcini multiple.

"Art 5. alin (1) din OUG nr 111/2010 «Cuantumul indemnizaţiilor lunare prevăzute la art. 2 alin. (2)-(4) se majorează cu 600 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere» preciza că pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină multiplă, indemnizaţia lunară se majorează cu 600 de lei. Ne-aţi putea preciza (având în vedere că acest aspect nu este explicat în normele de aplicare) care este valoarea acestei indemnizaţii începând cu data de 1 ianuarie 2011?", se arată în sesizarea transmisă Ministerului Muncii.

Un alt aspect sesizat Ministerului Muncii se referă la condiţiile în care angajatorul poate dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul părinţilor, făcând trimitere la articolul 25 din OUG 111/2010, care, în opinia asociaţiei, ar putea să aducă multe probleme părinţilor, deoarece în normele de aplicare nu se fac clarificări.

"Din acest articol, înţelegem că interdicţia pentru angajator de a dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu se aplică doar pentru persoanele care se află în concediu de creştere a copilului în vârstă de până la un an, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap. Considerăm că este necesar să includeţi în normele metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă şi explicaţii cu privire la acest articol din OUG, explicaţii care să clarifice situaţia tuturor salariaţilor aflaţi în concediu de creştere a copilului", se mai arată în sesizarea transmisă MMFPS.

Reprezentanţii Asociaţiei MAME mai susţin că neincluderea unui articol separat în normele metodologice prin care să se explice modalitatea de aplicare a articolului 25 din OUG va acorda puterea de decizie angajatorilor, iar părinţii aflaţi în cei doi ani de concediu de îngrijire a copilului ar putea să fie concediaţi în acest interval de timp.

"Considerăm că această protecţie, privind garantarea locului de muncă la întoarcerea din concediul de creştere a copilului, trebuie asigurată inclusiv pentru salariata/salariatul care optează să stea doi ani de zile în concediu de creştere a copilului, nu doar pentru persoanele care se află în concediu de creştere a copilului în vârstă de până la un an, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap", se mai arată în scrisoarea trimisă Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, declara, vineri, într-o conferinţă de presă, că mamele care nasc în perioada concediului de creştere a copilului primesc în plus 600 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici