Asociaţia Municipiilor: Proiectul pentru limitarea mandatelor de primar încalcă Constituţia

Asociaţia Municipiilor susţine că proiectul de act normativ pentru limitarea mandatelor de primar, în forma propusă, încalcă prevederile articolului 37 din Constituţia României cu privire la drepul de a fi ales şi că electoratul este singurul în măsură să "sancţioneze" activitatea unui edil.

Urmărește
89 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Municipiilor: Proiectul pentru limitarea mandatelor de primar încalcă Constituţia

Asociaţia Municipiilor: Proiectul pentru limitarea mandatelor de primar încalcă Constituţia (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Proiectul de act normativ în forma propusă încalcă prevederile articolului 37 din Constituţia României cu privire la drepul de a fi ales, care nu prevede nicio limitare în acest sens", a declarat, luni, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea şi preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).

Potrivit edilului municipiului Oradea, cetăţenii sunt singurii care pot şi au dreptul de a limita numărul mandatelor unui primar în calitate de alegători, ei având şi posibilitatea de a sancţiona performanţele primarilor.

"Respingem ideea asociată acestei propuneri conform căreia deţinerea a mai mult de două mandate este sinonimă cu lipsa de performanţă sau cu corupţia", a mai spus Ilie Bolojan.

Aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive, conform unei iniţiative legislative aprobate tacit, în 19 noiembrie, de Camera Deputaţilor.

Iniţiativa aparţine deputaţilor PDL Cezar Preda şi Gheorghe Udriște.

Proiectul prevede că nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcţia de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte de consiliu judeţean decât cel mult pentru două mandate.

Iniţiatorii au considerat că după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală locală reală devine imposibilă şi există situaţii concrete în care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunităţi a dus la acuzaţiile de nepotism, conflict de interese sau corupţie.

Proiectul a fost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere şi vot final din 15 octombrie a fost depăşit.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici