Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România vrea să discute cu Guvernul despre elaborarea modului de calcul al preţurilor

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Guvernului demararea discuţiilor pentru elaborarea unui nou mod de calcul al preţurilor la medicamente, care să stopeze dispariţia medicamentelor esenţiale de pe piaţă şi să asigure accesul la tratament al românilor.

Urmărește
865 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România vrea să discute cu Guvernul despre elaborarea modului de calcul al preţurilor

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România vrea să discute cu Guvernul despre elaborarea modului de calcul al preţurilor (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Preşedintele APMGR, Dragoş Damian, a declarat după o întâlnire cu conducerea Ministerului Sănătăţii, că introducerea calcului diferenţiat al taxei clawback şi schimbarea radicală a modalităţii de stabilire a preţului sunt singurele soluţii pentru a opri dispariţia medicamentelor de pe piaţă şi pentru a scoate din criză industria farmaceutică locală.

APMGR propune constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai producătorilor de medicamente şi ai asociaţiilor pacienţilor, care să elaboreze o nouă modalitate de calcul al preţului la medicamente care să înlocuiască Ordinul MS nr. 75/2009 până cel târziu la data de 1 octombrie. Până atunci, APMGR a solicitat aplicarea prevederilor legale aşa cum sunt acestea în vigoare în acest moment.

Ministerul Sănătăţii a asigurat reprezentanţii APMGR că nu există nicio obiecţie împotriva introducerii calculului diferenţiat al taxei clawback şi a fost absolut de acord că este nevoie de o schimbare radicală a modului de calcul al preţului medicamentelor.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din Romania: Actavis, Alvogen Romania, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia - a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.

Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Constanţa unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu circa 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă.

APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici