Asociaţia Româncelor din Italia, despre EXPLOATAREA femeilor în Sicilia: Sclavia modernă aduce mai mulţi bani decât traficul de droguri

Preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Italia, Silvia Dumitrache, a declarat, luni, în contextul informaţiilor despre existenţa unor cazuri de exploatare a cetăţenilor români aflaţi la muncă în Sicilia şi Calabria, că "sclavia modernă aduce mai mulţi bani astăzi decât traficul de droguri".

Urmărește
1096 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Româncelor din Italia, despre EXPLOATAREA femeilor în Sicilia: Sclavia modernă aduce mai mulţi bani decât traficul de droguri

Asociaţia Româncelor din Italia despre EXPLOATAREA femeilor în Sicilia. Sclavia modernă aduce mai mulţi bani decât traficul de droguri

"Sclavia modernă aduce mai mulţi bani astăzi decât traficul de droguri. O femeie care este obligată să ajungă să se prostitueze produce mai mulţi bani decât un lucrător care munceşte pe bani puţini. Situaţia este foarte grea şi foarte profundă. Sper din inimă să se întâmple cu adevărat ceva concret, pentru lucrurile nu sunt noi, ci se cunosc", a declarat Silvia Dumitrache, preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Italia, în timpul unei dezbateri organizată de Comisia românilor de pretutindeni a Senatului.

O altă româncă din Italia, Emilia Spurcaciu – responsabil Asociaţia Inca România, care face parte din cea mai mare confederaţie sindicală din Italia, prezentă la dezbatere, a vorbit despre abuzurile sexuale la care sunt supuse româncele din sudul Italiei.

"Femeile sunt foarte vulnerabile. Mergând în mijlocul lor de mai multe ori, am auzit cazuri în care femeile au fost nevoite să cedeze şi să plătească în natură pentru a putea avea apă potabilă pentru copii sau pentru a putea fi duşi la şcoală de angajatori, în cele mai bune cazuri", a adăugat Spurcaciu.

Ea a mai spus că românii acceptă să munceacă pe bani puţini.

"Din păcate, nu-şi cunosc drepturile, nu ştiu ce înseamnă protecţia muncitorului în Italia, nu conştientizează faptul că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi că au aceleaşi drepturi ca cetăţenii italieni. De asemenea, le este foarte frică de instituţii, de angajatori sau de «caporal» - persoana care practică intermedierea ilegală a muncii, sunt în condiţii de vulnerabilitate, deoarece nu sunt în evidenţa nimănui", a mai spus Emilia Spurcaciu.

În opinia Silviei Dumitrache, este nevoie de o prezenţă a autorităţilor române în zonă.

"Să îşi facă prezenţa în diaspora, pentru că sunt mai mult de 4 milioane de români plecaţi, suntem un sfert de Românie în afară, contribuim şi noi la dezvoltarea ţării. (...) Este absolut nevoie de intervenţie la nivel guvernamental. Pe de altă parte cred că numai la nivel de campanie naţională de informare şi prevenire a acestor fenomene se poate ajunge la un rezultat concret", a mai spus Dumitrache.

O poziţie similară a avut şi Emilia Spurcaciu.

"I-aş ruga să facă nişte presiuni, să colaboreze mai mult cu autorităţiile din Italia pentru că în momentul în care se colaborează şi sunt mai mulţi actori instituţionali din Italia şi România. În jurul unei mese se pot găsi soluţiile necesare", a apreciat Emilia Spurcaciu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici