Asociaţia Salvaţi Copiii, despre cazul de sclavie din Maramureş: Primăria trebuia să monitorizeze atent activitatea minorilor

George Roman, director programe în cadrul Salvaţi Copiii, a declarat pentru MEDIAFAX că cei de la Primăria din Vişeu de Sus ar fi trebuit să monitorizeze atent activităţile desfăşurate cu minorii care ar fi fost exploataţi de un grup infracţional din Germania.

Urmărește
434 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Salvaţi Copiii, despre cazul de sclavie din Maramureş: Primăria trebuia să monitorizeze atent activitatea minorilor

Salvaţi Copiii, despre cazul Maramureş: Primăria trebuia să monitorizeze activitatea copiilor

„Acel serviciu, desi funcţionează de câţiva ani, şi pare să nu fi îndeplinit toate condiţiile pe care le prevede legea în ceea ce priveşte drepturile copilului, este un serviciu de tip rezidenţial, se încadrează în această categorie, pentru că acei copii stau acolo 24 din 24 şi sunt vizitaţi temporar de părinţii lor. Asta înseamnă că au nevoie de o monitorizare şi de o protecţie mult mai atentă ca în cazul serviciilor de zi. Fiind lipsiţi şi de îngrijire părintească şi sunt departe de familiile lor, evident că autorităţile ar fi trebui să aibă în vedere mai serios acel proiect”, a declarat, pentru MEDIAFAX, George Roman, director programe în cadrul asociaţiei Salvaţi Copiii.

Potrivit sursei citate, cei care ar fi trebuit să monitorizeze cel mai atent desfăşurarea programului, sunt cei de la Primăria din Vişeu de Sus.

„Nu contează motivul pentru care copiii au ajuns în acest tip de serviciu social, ceea ce contează este în ce măsură Legea 272 a fost respectată. În ceea ce priveşte responsabilităţile, Serviciul Public de Asistenţă Socială de la nivelul oraşului, adică în Vişeu de Sus, avea obligativitatea de a monitoriza direct activităţile desfăşurate cu copii. Acest serviciu aparţine primăriei. Dacă ei ar fi monitorizat în mod serios situaţia de acolo şi ar fi existat suspiciuni cu privire la nerespectarea legii, ar fi trebuit să anunţe imediat Protecţia Copilului Maramureş. Este foarte grav ce s-a întâmplat acolo”, mai precizează George Roman.

Potrivit reprezentantului Salvaţi Copiii, cei patru adolescenţi au nevoie de o atenţie specială din partea psihologilor.

„Cred că revenirea în familie şi o atenţie acordată din partea psihologilor, pentru a vedea în ce măsură există traume şi cum pot fi aceşti copii reabilitaţi după experienţa lor negativă din România”, mai spune George Roman.

Mai multe percheziţii au avut loc, marţi, în Maramureş, la un grup infracţional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte şi doi cetăţeni germani, soţ şi soţie. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante. Copiii erau ţinuţi în sclavie, umiliţi şi bătuţi.

În urma audierilor, cinci persoane au fost arestate şi două au fost plasate sub control judiciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici