ASPA: Dacă se va opta pentru eutanasiere, câinii din Bucureşti ar putea fi adunaţi în 12-18 luni

Dacă se va opta pentru eutanasiere, câinii din Bucureşti ar putea fi adunaţi în 12-18 luni, a declarat, vineri, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA, precizând că, până la referendum, toţi câinii potenţial agresivi vor fi eutanasiaţi.

Urmărește
586 afișări
Imaginea articolului ASPA: Dacă se va opta pentru eutanasiere, câinii din Bucureşti ar putea fi adunaţi în 12-18 luni

ASPA: Dacă se va opta pentru eutanasiere, câinii din Bucureşti ar putea fi adunaţi în 12-18 luni (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Calculele arată că, în cazul în care cetăţenii ar opta pentru eutanasiere, am putea să adunăm toţi câinii în 12-18 luni", a spus Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Întrebat cum se va face diferenţa între un câine agresiv şi alţi câini adunaţi de pe străzi, Băncescu a spus că în special câinii care stau în haite sunt consideraţi agresivi, aceştia urmând să fie, cu prioritate, eutanasiaţi.

"Nu avem altfel cum să facem. Vorbim strict de câinii potenţiali agresivi, nu am spus că o să luăm toţii câinii de pe stradă şi o să îi eutanasiem", a precizat Băncescu.

Acesta a adăugat că, în prezent, eutanasierea câinilor adunaţi de pe străzi este făcută "pe propria răspundere", neexistând cadrul legislativ necesar pentru susţinerea acestei acţiuni.

"Nu există nicio lege care să ne sprijine cu privire la eutanasiere. O facem pe propria răspundere. O să urmeze plângeri penale, însă sper că până atunci să se modifice cadrul legal", a mai spus Răzvan Băncescu.

Municipalitatea va organiza în 6 octombrie referendum local, bucureştenii fiind chemaţi să se pronunţe prin "da" sau "nu" la următoare întrebare: "Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?".

În Bucureşti există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalităţii de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, au arătat iniţiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.

Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea câinilor maidanezi a venit după ce Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionuţ, în vârstă de şase ani, care era împreună cu acesta când, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Două legi aflate acum în vigoare tratează în mod contrar subiectul eutanasierii câinilor fără stăpân, unul dintre aceste acte normative permiţând eutanasierea, iar celălalt interzicând această măsură, prevederile urmând să fie corelate de la 1 februarie 2014, când ambele vor permite eutanasierea.

Încă din 2001, OUG 155 privind gestionarea câinilor fără stăpân permite eutanasierea acestora, după ce sunt capturaţi şi după un termen de şapte zile în care pot fi revendicaţi sau adoptaţi.

Pe de altă parte, Legea 205/2004 pentru protecţia animalelor prevede, din ianuarie 2008, că "este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar". Iniţiatorul legii a fost senatorul PC Marius Marinescu, care a introdus proiectul în octombrie 2007.

Respectiva prevedere din Legea 205/2004 a fost modificată prin legea de aplicare a noului Cod penal, permiţând din nou eutanasierea în condiţiile OUG 155. Această prevedere se va aplica însă, aşa cum e prevăzut în lege, abia din 1 februarie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici