- Home
- Social
- SUCEAVA, (16.05.2013, 17:20)
- Liliana Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astărăstoae: 580 de medici au plecat din ţară în primele trei luni ale acestui an. Motivul pentru care pleacă este o presiune extraordinară cum nu a mai existat în istoria României
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, la Suceava, că "valul" de plecări din ţară ale medicilor, de anul acesta, respectiv 580 de cadre medicale, poate fi comparat cu cel din anul 2007.
Urmărește
1544 afișări
Astărăstoae: 580 de medici au plecat din ţară în primele trei luni ale acestui an. Motivul pentru care pleacă este o presiune extraordinară cum nu a mai existat în istoria României (Imagine: Shutterstock)
Astărăstoae a afirmat, într-o conferinţă de presă, că sistemul de sănătate românesc se confruntă cu un deficit de personal, în condiţiile în care, din anul 2007 şi până în prezent, peste 14.000 de medici au ales să părăsească România pentru că "s-au săturat de cum merg lucrurile".
El a spus că, în primele trei luni ale acestui an, au plecat 580 de medici, iar alţi 250 au solicitat documente pentru plecarea în străinătate în primele două săptămâni ale lunii aprilie, susţinând că acest val de plecări înregistrat în anul 2013 poate fi comparabil doar cu cel din 2007, după ce România a intrat în Uniunea Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
-
De la Mesopotamia la Calendarul Gregorian: Cum am ajuns să sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie
-
BNR reuşeşte să păstreze cursul extrem de stabil şi afişează o cotaţie de 4,9741 lei/euro în ultima zi bancară din an
-
Generaţia europeană a României, la majorat: peste 3,6 milioane de copii s-au născut într-o Românie europeană, iar ei reprezintă astăzi aproape 20% din populaţia României.
Potrivit acestuia, dacă în 1989 în România erau 56.000 de medici cu drept de liberă practică, în 2013 numărul acestora este de 39.896.
Astărăstoae a arătat că venitul mediu al unui medic rezident în România este de 200 de euro pe lună, în timp ce în alte ţări ale Uniunii Europene este de aproximativ 1.300 de euro, diferenţa între venituri fiind semnificativă.
"Asta este diferenţa aici, la medicii rezidenţi, la cei cărora tovarăşul procuror Victor Ponta le-a promis, ochi în ochi, că se vor găsi la Ministerul de Finanţe resurse măcar să le dublăm veniturile, că e mare diferenţă. Se cunoaşte, era un mesaj. Şi după 9 decembrie are o amnezie, de fapt, este foarte ocupat, nu mai are timp să se întâlnească cu reprezentanţii corpului medical, este ocupat, trebuie să explice la toate televiziunile cum dezvoltă această ţară, cum o scoate din criză, cum este salvatorul călare pe cal alb, cu sabie", a spus Astărăstoae, care a menţionat că pentru a majora veniturile medicilor rezidenţi este nevoie de 41 de milioane de euro anual.
El a mai spus că medicii care au plecat din România nu au făcut-o din plăcere sau pentru că s-au săturat de ţară, ci pentru că "s-au săturat de cum merg lucrurile" şi că un alt motiv pentru care pleacă medicii sunt şi presiunea şi blamarea corpului medical din România.
"Motivul pentru care pleacă (medicii - n.r.) şi răspunsul pe care noi l-am primit de la autorităţi este o presiune extraordinară şi o blamare cum nu a mai existat în istoria României. A existat procesul halatelor albe în vremea lui Stalin, dar în Rusia. În România au existat şi în perioada comunistă atacuri la adresa personalului medical, dar nu de o asemenea manieră cum a început să existe începând cu 1 ianuarie 2013", a spus Astărăstoae.
El a precizat că, începând cu 1 ianuarie 2013, medicii au fost verificaţi de mai multe instituţii, controalele fiind făcute" fără bună-credinţă".
"Medicii au avut de suportat controale de la Casa de Asigurări, dar controale făcute nu cu bună-credinţă, ci controale că trebuie să găsim ceva, controale de la ITM, controale de la nu ştiu câte gărzi şi, ce este mai grav desant de la toate tipurile de procuraturi făcute cu televiziunile şi presa anunţate dinainte, spectacol, 13 procurori însoţiţi de 176 de mascaţi, neexistând prezumţia de nevinovăţie pentru nici un medic, şi neurmărindu-se ulterior ce se întâmplă. Asta ţine şi de reacţia societăţii româneşti, de aceea spun că România este bolnavă şi din acest punct de vedere", a explicat preşedintele CMR. Astărăstoae.
Citește pe alephnews.ro: Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Fake sau originală? Walmart a produs copii după gențile Birkin, denumite Wirkin. Cât costă produsul dupe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe