Astărăstoae: În cazul de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi recomand prudenţă. Se încearcă presiuni

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, consideră că reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie Iaşi au încercat să creeze presiuni prin mediatizarea cazului medicilor care ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, spunând că recomandă prudenţă.

Urmărește
4310 afișări
Imaginea articolului Astărăstoae: În cazul de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi recomand prudenţă. Se încearcă presiuni

Astărăstoae: În cazul de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi recomand prudenţă. Se încearcă presiuni (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Nu ştiu de ce conducerea spitalului a ales să iasă în presă şi am impresia că este un fel de presiune care se face asupra noastră, dar noi nu cedăm la presiuni. Eu deplâng acest incident, dar dacă se va dovedi că nu este real, atunci vom vedea şi situaţia celor care au reclamat. Dacă este real, vom da sancţiuni care sunt trecute în Codul Deontologic, iar mai departe Parchetul îşi va face datoria”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, Vasile Astărăstoae.

El a precizat că, în funcţie de gravitatea faptelor care vor fi dovedite, medicii riscă de la un simplu avertisment până la excluderea din colegiu.

"Eu am recomandat şi recomand prudenţă. Vom începe să analizăm să vedem care este situaţia reală, nu putem să ascultăm o singură parte, cu atât mai mult cu cât la Spitalul de Neurochirurgie au mai existat conflicte şi acuzaţii reciproce, şi atunci este bine să nu cădem în capcana de a da dreptate unuia sau altuia", a adăugat Vasile Astărăstoae.

Conform unor surse oficiale de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, medicul Ştefan Mircea Iencean a fost cel care ar fi prelevat lichid cefalo-rahidian de la pacienţi. Reprezentanţii unităţii medicale consideră că lichidul cefalo-rahidian a fost folosit pentru a realiza o cercetare ştiinţifică neaprobată, pentru care pacienţii nu şi-ar fi dat consimţământul.

Vasile Astărăstoae a declarat, referitor la acest fapt, că "la orice act medical şi la orice cercetare consimţământul informat este obligatoriu, dar constituie faptă penală doar dacă s-a produs un prejudiciu real şi cert, dacă nu este vorba despre o abatere deontologică”.

"Orice studiu nu se face în nume propriu, ci interesează comunitatea medicală şi cea ştiinţifică, pentru că altfel nu se publică. Trebuie spus foarte clar: consimţământul informat este obligatoriu la orice act medical şi la orice cercetare, dar el constituie faptă penală doar dacă s-a produs un prejudiciu real şi cert, dacă nu, vorbim de o abatere deontologică şi este atribuţia Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor să hotărăscă întinderea ei şi şancţiunea pentru medic”, a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor din România.

El a precizat că în literatura ştiinţifică există puţine cazuri de deces raportate în urma unei puncţii lombare, procedura fiind frecvent întâlnită în spitale, însă există riscul apariţiei unor complicaţii ulterioare care să provoace decesul.

La rândul lor, reprezentanţii Parchetului Judecătoriei Iaşi au precizat că, în continuare, cazul va fi instrumentat împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

"În cursul lunii decembrie 2014, poliţiştii ieşeni au primit o sesizare de la Parchetul Judecătoriei Iaşi, care a fost înaintată de către reprezentanţii unei unităţi spitaliceşti cu privire la o posibilă infracţiune de abuz în serviciu. În prezent, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale fac cercetări în cauză în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt şi luării măsurilor legale care se impun“, a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Iaşi.

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă în cazul medicilor Ştefan Mircea Iencean şi Ion Poeată de la unitatea sanitară, pe care îi acuză că ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, fără acordul acestora, patru dintre ei decedând ulterior. În acest caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a sesizat şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.

Potrivit conducerii Spitalulului Clinic de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iaşi, 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian prelevat de la opt pacienţi au fost găsite, în luna august 2014, într-un frigider dintr-un salon al unităţii sanitare.

În urma acestei situaţii, două consilii de etică din cadrul spitalului s-au întrunit şi au decis că este necesară depunerea unei plângeri penale pentru omor din culpă şi neglijenţă în serviciu împotriva medicilor Ştefan Mircea Iencean şi Ion Poeată, şeful secţiei III de Neurochirurgie de la Spitalul "Nicolae Oblu". Cei doi medici sunt acuzaţi că au extras lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi fără consimţământul acestora. Ulterior, patru dintre cei opt pacienţi au decedat.

Iniţial, s-a decis trimiterea unor eprubete la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti şi la un laborator privat, iar după ce s-a primit confirmarea că este vorba despre lichid biologic uman, s-a decis sesizarea Parchetului.

Plângerea penală a fost înregistrată la Parchetul Judecătoriei Iaşi, iar în document a fost menţionat, printre altele, cazul unui pacient căruia i s-au făcut 30 de puncţii lombare.

"În primul rând, vreau să spun că pentru mine aceasta nu a fost o situaţie plăcută. Nu a fost o decizie luată de mine, au fost două comisii de etică întrunite şi totul s-a făcut conform procedurilor legale. Am fost obligaţi de fapte să facem această plângere. S-au găsit 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian cu numele a opt pacienţi pe ele, dintre care patru au decedat. Eu nu judec sub nicio formă, însă comisiile au stabilit că prelevările respective nu s-au făcut cu consimţământul bolnavului“, declara, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Nicolae Oblu” din Iaşi.

Conform reprezentanţilor unităţii medicale, în prezent nu există nicio dovadă că cei patru pacienţi au decedat în urma puncţiilor lombare.

Săptămâna trecută, la spital s-a reunit şi Comisia de disciplină care a analizat cazul celor doi medici. Astfel, în cazul lui Ştefan Mircea Ienceanu s-a luat decizia desfacerii contractului de muncă, iar Ion Poeată a fost sancţionat cu scăderea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni.

În audierile la comisiile de etică, medicul Ştefan Mircea Iencean a susţinut că recoltarea puncţiilor lombare a fost realizată în scopul cercetării ştiinţifice şi că numărul acestora nu ar fi fost atât de mare, respectiv 89 de eprubete.

Medicul Ştefan Mircea Iencean şi-a început activitatea profesională în 1976, iar din 1993 este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iaşi. Din 2011, acesta este şef de lucrări la disciplina Neurochirurgie la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi.

În 2012, lui Iencean i-a fost desfăcut contractul de muncă după ce a intrat în conflict cu conducerea unităţii medicale, pentru că ar fi operat un pacient fără a respecta procedurile legale. În timp ce acesta era investigat de către Comisia de Disciplină, medicul a făcut publice o serie de înregistrări cu colegii săi, realizate în raportul de gardă, motiv pentru care i s-a desfăcut contractul de muncă. Ştefan Mircea Iencean a dat însă în judecată conducerea spitalului şi a câştigat pe vicii de procedură, fiind repus în funcţie.

Medicul Ion Poeată este considerat cel mai bun medic neurochirurg din Iaşi. Din 2001, el este profesor universitar la UMF Iaşi, activând încă din 1994 în universitate. Din 2007, Poeată este medic primar neurochirurg la Spitalul "Nicolae Oblu”, fiind şeful secţiei Neurochirurgie III.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici