Atitudinea jignitoare la adresa victimelor, motivul pentru care Andronie a fost condamnt la 7 ani

Periculozitatea socială şi atitudinea jignitoare la adresa victimelor sunt două dintre criteriile care au stat la baza condamnării lui Andrei Andronie la şapte ani de închisoare, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului Atitudinea jignitoare la adresa victimelor, motivul pentru care Andronie a fost condamnt la 7 ani

Atitudinea jignitoare la adresa victimelor, motivul pentru care Andronie a fost condamnt la 7 ani (Imagine: Shutterstock)

Astfel, în documentul citat, judecătorii arată că au ţinut cont de persoana lui Adronie, de periculozitatea socială a acestuia.

Aceste lucruri sunt "exprimate de gradul de înapoiere a conştiinţei sale, de măsura în care sunt înrădăcinate în conştiinţa sa mentalitatea şi deprinderile antisociale şi deci de probabilitatea ca în viitor el să săvârşească fapte socialmente periculoase".

Curtea a avut în vedere natura şi gravitatea faptelor comise de Andrei Andronie, modalitatea şi împrejurările de săvârşire a acestora, respectiv într-o stare avansată de ebrietate şi fiind urmărit de către un echipaj al poliţiei rutiere, şi de urmările tragice, respectiv moartea a două persoane şi vătămarea corporală a altor patru persoane.

"De asemenea, Curtea ţine cont şi de atitudinea procesuală a inculpatului Andronie Traian Andrei, care nu a recunoscut comiterea faptelor deduse judecăţii în modalitatea reţinută şi descrisă. Este evident, în opinia Curţii, că inculpatul nu realizează, nu conştientizează nici la acest moment gravitatea faptelor săvârşite, consecinţele acestor fapte, atât în ceea ce priveşte pe cele două victime, ireversibile, cât şi asupra membrilor familiilor acestora, încercând în pofida evidenţei relevate de probele administrate, să-şi minimalizeze culpa în producerea accidentului de circulaţie din data de 5 noiembrie 2011", se arată în motivarea instanţei.

Totodată, judecătorii susţin că nu poate fi ignorată nici atitudinea jignitoare a inculpatului la adresa victimelor după producerea accidentului de circulaţie şi lipsa de respect a acestuia faţă de autorităţi.

Andrei Andronie a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, în 5 decembrie 2014, la şapte ani de închisoare pentru producerea accidentului din noiembrie 2011, de pe Calea Floreasca, în urma căruia au murit un taximetrist şi o tânără, iar alte trei persoane au fost rănite.

Pedeapsa lui Andrei Andronie a fost astfel majorată de la cinci ani şi şase luni, cât dispusese, în 4 aprilie 2014, Judecătoria Sectorului 1.

În acelaşi dosar, Petruţ George Barbu a fost condamnat la nouă luni de închisoare, tot pentru ucidere din culpă, instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei, cu un termen de încercare de doi ani şi nouă luni. Instanţa a menţinut astfel pedeapsa dispusă de Judecătoria Sectorului 1.

Andrei Andronie şi George Barbu au fost obligaţi să plătească familiilor victimelor daune morale de 125.000 de euro, bani care vor fi achitaţi de doi asigurători. Suma a fost redusă de la 490.000 de euro, cât stabilise Judecătoria Sectorului 1 că trebuie să plătească cei doi părţilor civile din dosar.

Instanţa a admis astfel acţiunile civile formulate de Corneliu Micu, Emilia Micu, Ianula Sofia Grama Micu, Luana Ramona Neamţu, Maitner Eugen Micu, Janina Ştefania Dincă, Marcela Nistor şi George Ciprian Nistor şi i-a obligat în solidar pe cei doi inculpaţi la plata unor daune materiale şi morale, reţinând culpa lui Andronie de 90 la sută la producerea accidentului şi a lui Barbu de 10 la sută.

Judecătorii i-au obligat pe asigurătorii de răspundere civilă SC Omniasig Vienna Insurance Group SA şi SC Astra Asigurare Reasigurare SA să plătească părţilor civile sumele la care au fost obligaţi asiguraţii acestora, Andrei Andronie şi George Barbu, proporţional culpei reţinute în sarcina fiecăruia.

În dimineaţa zilei de 5 noiembrie 2011, poliţiştii au încercat să-l oprească în trafic pe Andrei Andronie, pe Calea Floreasca, care conducea un autoturism BMW, cu viteză foarte mare. Urmărit de poliţişti, tânărul a lovit un alt autoturism, iar în urma impactul, maşina lui a fost proiectat într-un taxi oprit pe partea dreaptă a drumului, în care se pregătea să urce o tânără de 22 de ani.

Taximetristul şi tânăra au murit pe loc, iar alte trei persoane au fost rănite şi transportate atunci la spital.

În 15 aprilie 2013, Andrei Traian Andronie a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, dar şi pentru că a refuzat să îi fie recoltate probe biologice.

Andrei Andronie a stat în arest din 6 noiembrie până în 6 decembrie 2011, când a fost eliberat în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Taximetristul Robert Ştefan Micu (32 de ani) care a murit în accident, era absolvent a două facultăţi şi se pregătea de nuntă, declarau rudele acestuia, după accident. Sora şi unchiul acestuia au spus că acesta practica taximetria în timpul liber, în rest activând în cadrul unui ONG.

Andrei Andronie, care la data accidentului avea 20 de ani, studia la o universitate din străinătate şi venise atunci în Bucureşti pentru scurt timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici