Attila Cseke: Sănătatea are nevoie de o reformă reală, punctul de plecare să fie medicul de familie
Sistemul de sănătate are nevoie de o reformă reală pentru că, altfel, va intra într-un blocaj total, punctul de plecare în realizarea acesteia fiind medicul de familie, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Attila Cseke: Sănătatea are nevoie de o reformă reală, punctul de plecare să fie medicul de familie (Imagine: Mediafax Foto)
Ministrul a spus, că astfel, se va reda demnitatea medicului de familie şi i se va da acestuia posibilitatea de a-şi exercita efectiv meseria.
"Doresc să redăm medicului de familie demnitatea şi să-i dăm posibilitatea de a-şi exercita meseria, nu de a fi un funcţionar care completează reţete şi borderouri, aşa cum se întâmplă acum. Medicii de familie stau în prezent câte două-trei zile la coadă pentru a depune dosare la casa de asigurări judeţeană, iar pacienţii lor nu au posibilitatea să îşi facă programare pentru consultaţie, adică stau la rândul lor la coadă pentru a intra în cabinet", a spus Attial Cseke.
În 2010, conducerea Ministerului Sănătăţii (MS) intenţionează să regândească plata medicilor de familie per capita, adică în funcţie de numărul pacienţilor înscrişi pe liste, astfel încât să se ia în considerare serviciul medical prestat, nu persoanele înscrise.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Grindeanu, atac la Bolojan: La Bihor din 200 de persoane date afară 195 au câştigat în instanţă / Dacă faci doar pentru presă, ai reversul în câteva luni
-
Bujduveanu (PNL) şi Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei
-
ZF: Un tronson de autostradă construit de un gigant din Austria trebuie demolat în totalitate în Ungaria. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţie
"Medicul de familie va fi retribuit în funcţie de serviciul medical prestat pacientului şi nu pentru că are un anumit număr de persoane pe listă, dar care nu ajung la doctor decât din când în când", a arătat ministrul.
Potrivit acestuia, reformarea sistemului de medicină primară va fi regândită asemănător cu sistemul de urgenţă 112. Astfel, în fiecare judeţ va fi înfiinţat câte un call-center (de tip sistem de urgenţă 112), la care cetăţeanul să poată apela atunci când are nevoie de o consultaţie de la medicul de familie, la ambulatoriul de specialitate sau la spital.
"Pacientul va fi îndrumat pentru consult de personalul de la call-center către un cabinet de medicină de familie, în funcţie de distanţa la care se află şi de disponibilitatea medicului. Medicul de familie va fi conectat la call-center printr-un sistem informatizat, va avea o cartelă pe care o va introduce în sistem în momentul prezentării la cabinet. În acest sistem se va putea organiza serviciul de tură, la fel ca în spitale, astfel încât, în perioada sărbătorilor şi nu numai atunci, să putem scădea presiunea pe unităţile sanitare cu paturi (respectiv camerele de gardă ale spitalelor)", a mai spus Attila Cseke.
Medicul de familie va avea acces la sistemul de telemedicină în cazurile în care va avea nevoie de opinia unui specialist, potrivit ministrului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO