Video Au ratat începutul de an şcolar: Autorităţile din Iaşi caută încă spaţii în care să înveţe 158 de copii | VIDEO

Autorităţile din comuna Sireţel, judeţul Iaşi, caută spaţii în care să înveţe cei 158 de copii din satul Humosu. Au găsit deocamdată o încăpere a bisericii, în care va fi amenajată temporar o grădiniţă, şi speră să găsească un spaţiu adevcvat şi pentru elevi. Şcoala din sat este încă în reparaţii.

Urmărește
361 afișări

În ziua când toţi copiii din România îşi întâlneau colegii şi profesorii, şcolarii din satul ieşean Humosu încă se jucau în curţi sau pe uliţe. Pentru ei, şcoala nu a început. Autorităţile promit că de miercuri vor merge şi ei la cursuri, dar încă nu au stabilit unde vor învăţa cei 158 de copii din sat.

Şcoala din sat este în reabilitare, iar săptămâna trecută autorităţile au anunţat că toţi copiii vor fi duşi cu microbuzele şi cu un autocar la şcoala din Slobozia, un sat situat la 13 kilometri distanţă.

Doar că planurile s-au schimbat. Pentru ca cei mici să nu mai facă naveta, primarul şi directorul şcolii s-au gândit să caute spaţii în satul Humosu, unde copiii să poată merge la studii până când vor fi terminate lucrările de reabilitare de la şcoală.

„Era varianta ca aceşti copii să înveţe la Slobozia, într-o altă localitate, în trei schimburi, dar până la urmă autorităţile locale au găsit spaţii şi nu vor mai fi nevoiţi să facă naveta acolo, ci vor învăţa în spaţii temporare, până la finalizarea lucrărilor de la şcoala din Humosu", a declarat Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi, care a participat la deschiderea anului şcolar de la Sireţel, comuna din care face parte şi satul Humosu.

Până acum, autorităţile locale au găsit o soluţie doar pentru copiii de grădiniţă, care va funcţiona într-o încăpere a bisericii. Despre cei mai mari, directorul şcolii spune că ar putea învăţa „într-un fel de cămin cultural”.

„Avem două spaţii în casa de prăznuire a bisericii din localitate şi sperăm să putem închiria o locaţie, un fel de cămin cultural al unui proprietar, în care se poate despărţi în două căminul respectiv, şi să fie două săli de clasă şi acolo. Am vizitat ieri spaţiul, este acceptabil, decât să transportăm copiii 13 kilometri", a declarat Marius Cojocaru, directorul şcolii.

Şi primarul comunei este sigur că elevii vor merge la şcoală, doar că nu ştie exact unde.

„Sigur vor începe şcoala copiii din satul Humosu. Eu voi fi şi astăzi (luni- n.r.) prezent acolo, să vedem. Cel mai indicat ar fi să găsim locaţii acolo, o să amenajăm destul de frumos, corespunzător, pentru că avem catedrele de la şcoala în construcţie, avem bănci, avem tot ce trebuie şi e mai bine decât să facă naveta", a spus Gheorghe Ancuţa, primarul comunei Sireţel.

În timp ce autorităţile au participat la festivităţile de deschidere a anului şcolar în centrul de comună, copiii din Humosu sunt tot în vacanţă.

Ştefan şi Răzvan s-au jucat şi luni prin curtea bunicilor, chiar dacă îşi pregătiseră ghiozdanele să meargă la şcoală, să îşi ia manualele.

În mod normal ar fi trebuit doar să treacă strada şi să intre în curtea şcolii, însă acum nu ştiu unde sau când o să meargă să studieze materia de clasa a patra.

Un alt copil, vecin de-al lor, stă pe banca din faţa porţii, în loc să stea în banca de la şcoală.

„Uitaţi-vă câţi copii avem la poartă şi aşteaptă şcoala, de abia au aşteptat să vină şcoala! Şi de unde şcoala?", spune revoltată bunica a patru copii din Humosu.

Alţi copii se plimbă cu bicicletele sau joacă şah pe un teren aflat la câţiva metri de şcoală.

„Eu nu aş fi de acord să îmi ducă copilul tocmai la Slobozia, într-un sat străin. S-ar putea să piardă anul, dacă zice că nu se mai învaţă. Îl susţin (să nu abandoneze şcoala – n.r.), dar nu îmi convine mie să se ducă într-un sat străin, copiii sunt răi în ziua de azi", spune tatăl unui copil din Humosu.

„Copiii de abia aşteptau. Dimineaţă unul dintre dânşii plângea, că el de ce nu merge la grădiniţă? Când se dă ordin, atunci mergem şi noi la şcoală. Au spus să mergem cu clasele 1-4 la Slobozia şi cu clasele pregătitoare râmân aici", a explicat mama a patru copii.

Şcoala din Humosu a intrat într-un proces de reabilitare în luna iulie. Banii prin PNDL sunt în conturile primăriei de la jumătatea verii, doar că bugetul comunei nu a fost aprobat până în 4 septembrie. Constructorul a început lucrările, a lăsat clădirea la roşu şi apoi s-a oprit, pentru că nu şi-a primit banii. Abia peste câteva zile va fi redeschis şantierul.

Taguri:
copii,
humosu,
şcoala

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici