Augustin Lazăr, avizat pozitiv de CSM pentru funcţia de Procuror General al României: Sunt sigur că vom realiza resetarea Ministerului Public

Augustin Lazăr a primit aviz favorabil din partea Secţiei pentru procurori a CSM, după interviul pe care l-a susţinut joi, urmând ca propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de Procuror General al României să fie transmisă preşedintelui României.

Urmărește
2613 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr, avizat pozitiv de CSM pentru funcţia de Procuror General al României: Sunt sigur că vom realiza resetarea Ministerului Public

Augustin Lazăr, avizat pozitiv de CSM pentru funcţia de Procuror General al României (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Augustin Lazăr, după avizul CSM: Sunt sigur că vom realiza resetarea Ministerului Public

Augustin Lazăr, magistratul propus pentru funcţia de Procuror General al României, a declarat, după ce a primit aviz favorabil din partea Secţiei pentru Procurori a CSM, că este sigur că se va realiza resetarea Ministerului Public.

"Am fost încurajat şi de colegi prin mesajele pe care mi le-au transmis şi sunt sigur că vom putea realiza ceva de care să fim mulţumiţi toţi, adică o resetare generală a Ministerului Public, are nevoie Ministerul Public să poată soluţiona numărul mare de dosare pe care îl are", a declarat Augustin Lazăr după interviul în urma căruia a primit aviz pozitiv din partea Secţiei pentru Procurori a CSM.

Întrebat dacă are o relaţie de prietenie cu procurorul Ion Lascu, tatăl Laurei Codruţa Kovesi, acesta a declarat : "Eu am îndeplinit şi îndeplinesc funcţia de procuror general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia de mulţi ani, îi cunosc pe toţi procurorii din jurisdicţii şi pot să vă spun că am relaţii cu toţi dintre ei."

De asemenea, Augustin Lazăr a subliniat că în cazul anchetelor penale este necesar să fie respectate drepturile omului pentru că România să nu mai piardă procese la CEDO.

"Există din păcate condamnări CEDO şi în astfel de situaţii noi putem vedea că nu s-au respectat drepturile fundamentale, pentru aceasta s-au dat condamnări CEDO, iar sarcina procurorului este de a efectua anchete efective", a declarat magistratul.

Întrebat fiind dacă anchetele privind Mineriada şi accidentele aviatice sunt o priotitate, procurorul a precizat că "sunt trecute în planul managerial şi sigur că opinia publică aşteaptă să vadă care soluţia într-un astfel de dosar".

Propunerea lui Augustin Lazăr în funcţia de Procuror General, împreună cu avizul Secţiei pentru Procurori a CSM, urmează să ajungă la preşedintele României.

"Proiectul managerial are propunerea de a reforma Ministerul Public şi de a îl ridica la standarde europene, din punct de vedere al managementului şi al mentaţităţii. Proiectul e bazat pe o cunoaştere aprofundată a Ministerului Public, care vine nu doar din experienţă ci şi din activitatea de cercetător pe care am avut-o fiind şi cadru didactic", a spus magistratul în cadrul interviului pe care l-a susţinut la CSM.

Augustin Lazăr a suţinut în faţa procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii că intenţionează înfiinţarea unui serviciu de integritate, care ar avea rolul verificării integrităţii magistraţilor procurori. De asemenea, Augustin Lazăr a precizat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui restructurat, susţinând că ar trebui desfiinţate parchetele mici, pentru ca procurorii să nu mai fie sub influenţa persoanelor puternice pe plan local.

Oana Hăineală, unul dintre candidaţii la funcţia de procuror general, a lipsit de la şedinţa în care a fost intervievat Lazăr, deşi este membru al Secţiei pentru Procurori din cadrul CSM.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici