- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.03.2014, 14:31)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţior: Despăgubiri de plătit - peste 12,5 miliarde lei; suma disponibilă anul acesta - 174,9 milioane
ANRP informează că decizia de suspendare pentru 6 luni a plăţii despăgubirilor pentru cetăţenii relocaţi din Cadrilater şi Basarabia, Nordul Bucovinei sau Ţinutul Herţa a fost luată în contextul unor obligaţii de plată de peste 12,5 miliarde lei, la un buget disponibil anul acesta de 174,9 milioane.
Urmărește
2797 afișări
ANRP: Despăgubiri de plătit - peste 12,5 miliarde lei; suma disponibilă anul acesta - 174,9 milioane
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţior (ANRP) a remis MEDIAFAX, marţi, un comunicat ce are ca scop "o mai bună înţelegere a situaţiei din domeniul despăgubirilor pe care statul român trebuie să le plătească cetăţenilor relocaţi din Cadrilater (Legea nr. 9/1998) şi din Basarabia, Nordul Bucovinei sau Ţinutul Herţa (Legea nr. 290/2003)", informaţiile fiind "menite să susţină nevoia adoptării, în regim de urgenţă, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2014".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială în favoarea Elenei Lasconi
-
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidenţială în favoarea Elenei Lasconi
-
Scholz îi spune „nein” lui Zelenski: Germania nu va livra Ucrainei rachete Taurus, în ciuda deciziei SUA
-
Dani Mocanu, trimis în judecată pentru trafic de persoane şi proxenetism, a scos melodie de susţinere pentru „Generalul Ciucă”
Astfel, instituţia reaminteşte că, la 12 decembrie 2013, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională OUG 10/2013, prin care se stabilea plata eşalonată a despăgubirilor, dar se şi modificau unele condiţii referitoare la soluţionarea dosarelor de despăgubire.
"La momentul în care OUG 10/2013 a fost declarată neconstituţională, suma popririlor înfiinţate pe conturile de despăgubiri ale ANRP era de 235,5 milioane lei. La data de 14.03.2014, suma totală a popririlor (înfiinţate şi neexecutate) este de 286 milioane lei (1.222 popriri). În mai puţin de 3 luni au fost înfiinţate 476 de popriri, în cuantum de aproximativ 95 milioane lei, în condiţiile în care în decursul anului 2013 au fost înfiinţate 804 popriri, în cuantum de 251 milioane lei", precizează, în continuare, ANRP.
În perioada în care OUG 10/2013 a fost în vigoare, ANRP a câştigat un număr de 215 contestaţii la executare, iar după declararea neconstituţionalităţii ordonanţei, multe dintre aceste contestaţii rămân fără obiect, adaugă sursa citată.
"Popririle înfiinţate în baza Legii nr. 9/1998 au la bază, ca titlu executoriu, hotărâri judecătoreşti sau decizii ANRP, dar în peste 90% dintre popririle în baza Legii nr. 290/2003 titlul executoriu este hotărârea comisiei judeţene, în raport cu care ANRP nu a putut exercita vreun control de legalitate", se mai arată în comunicat.
În acest moment, sumele rămase disponibile în bugetul pentru despăgubiri pentru 2014 totalizează 174,9 milioane lei.
Pe de altă parte însă, în dosare de despăgubire constituite în temeiul Legii nr. 9/1998, precum şi în temeiul Legii nr. 290/2013, pentru care ANRP ar trebui să dispună plata, la ordine, în funcţie de data emiterii hotărârii comisiei judeţene sau data rămânerii irevocabile a unei hotărâri judecătoreşti, sunt 4.434 decizii de validare pe Legea 9/1998 (suma de plată - 329,3 milioane lei) şi alte 3.606 hotărâri ale comisiilor judeţene pe Legea 290/2013 (suma de plată - 926,4 milioane lei), precizează ANRP.
"În timp ce plata la ordine (voluntară) de către ANRP ar presupune onorarea hotărârilor începând cu cea mai veche (2006), plata prin executare silită se face în ordinea înscrierii încuviinţărilor de executare la Trezorerie", se mai arată în comunicat.
ANRP mai informează că "în perioada de şase luni în care se suspendă emiterea de noi hotărâri în temeiul celor două legi (mai sunt încă aproximativ 10.000 de dosare în lucru la prefecturi), va elabora şi supune spre aprobare un proiect de lege prin care se vor stabili condiţiile acordării de despăgubiri, metodele de evaluare şi termenele de plată, astfel încât să fie respectate drepturile persoanelor ale căror bunuri au rămas în fostele teritorii româneşti".
"Pentru ca acest proces de despăgubire să poată fi finalizat cu succes este însa nevoie ca, pe viitor, de la nivelul comisiilor judeţene să nu se mai recunoască drepturi acolo unde ele nu există. De aceea, este nevoie de o modificare substanţială a legislaţiei", subliniază instituţia.
Emiterea hotărârilor de comisii judeţene pentru despăgubiri aferente bunurilor trecute în proprietatea statului bulgar după 1940 sau sechestrate în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa după 1947, a actelor ANRP de validare a acestor hotărâri şi plata despăgubirilor au fost suspendate 6 luni, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în 12 martie.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu s-a plimbat în avioanele închiriate de Nordis. Documentele au apărut astăzi în presă
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ungaria critică decizia lui Biden de a-i permite Ucrainei să atace Rusia cu arme americane. Szijjártó: „E un ultim atac asupra noii realități”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe