Autorităţile sucevene cer sprijin MAI pentru detonarea zăporului de pe râul Bistriţa

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava cere sprijinul MAI, în sensul suplimentării pirotehniştilor care detonează blocurilor de gheaţă de pe râurile Bistriţa şi Dorna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
353 afișări
Imaginea articolului Autorităţile sucevene cer sprijin MAI pentru detonarea zăporului de pe râul Bistriţa

Autorităţile sucevene cer sprijin MAI pentru detonarea zăporului de pe râul Bistriţa

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava s-a întrunit, duminică după-amiaza, la Vatra Dornei, pentru a analiza situaţia creată pe cursurile râurilor Bistriţa şi Dorna, unde s-au format zăpoare care au condus la inundarea mai multor locuinţe şi gospodării.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, după şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că podurile de gheaţă formate pe cursurile de apă sunt foarte lungi, iar cea mai mare problemă este la vărsarea râului Dorna în râul Bistriţa, unde este format un zăpor pe o lungime de circa 1,5 kilometri şi care a dus la inundarea mai multor locuinţe şi gospodării.

Potrivit lui Flutur, pirotehniştii ISU Suceava au detonat gheaţa în mai multe zone, dar zăporul s-a mişcat doar zece metri.

"Am hotărât să cerem spriinul MAI pentru a trimite două echipe de pirotehnişti din judeţele vecine”, a spus Flutur.

Pirotehniştii vor să producă explozii în lanţ pe râul Bistriţa, în aval de staţia de epurare a municipiului Vatra Dornei, după confluenţa între râul Bistriţa şi Dorna.

De asemenea, potrivit lui Flutur, există zăpoare mai mici în amonte, în mişcare, care vor putea deveni o problemă reală dacă nu se intervine pentru deblocarea gheţurilor din aval.

Un număr de 16 locuinţe, 33 de anexe gospodăreşti şi 18 curţi din Vatra Dornei au fost inundate, sâmbătă şi duminică, în urma a creşterii rapide a debitelor râurilor Dorna şi Bistriţa pe fondul încălzirii şi al ploilor, iar patru turişti aflaţi într-o pensiune cu risc de inundaţii au fost evacuaţi. Pompieri militari au intervenit pentru evacuarea apei şi pentru ridicarea unor diguri din saci de nisip, în zonele în care apa ameninţa gospodăriile, iar echipe de pirotehnişti au executat mai multe detonări ale zăporului în încercarea de a degaja albia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici