Autorizaţia care permitea crearea unui şantier în cadrul proiectul minier aurifer de la Certej a fost suspendată

Autorizaţia care permitea organizarea unui şantier în cadrul proiectul minier aurifer de la Certej a fost suspendată printr-o decizie a Tribunalului Cluj, decizia având efecte imediate, dar nu este definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
370 afișări
Imaginea articolului Autorizaţia care permitea crearea unui şantier în cadrul proiectul minier aurifer de la Certej a fost suspendată

Autorizaţia care permitea crearea unui şantier în cadrul proiectul minier aurifer de la Certej a fost suspendată

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de reţeaua Mining Watch România, din care fac parte mai multe organizaţii non-guvernamentale, Tribunalul Cluj a admis cererea reţelei, formulată prin Asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, care solicitase instanţei suspendarea efectelor juridice ale autorizaţiei de construire pentru organizarea de şantier în cadrul proiectul minier aurifer de la Certej.

În condiţiile date, activitatea pentru organizarea de şantier din perimetrul minier nu poate continua.

Hotărârea Tribunalului Cluj are efecte imediate, iar eventualul recurs al companiei Deva Gold nu suspendă efectele sentinţei, susţine sursa citată.

Autorizaţia de construire, emisă în februarie 2015 de Primăria Certeju de Sus, permitea companiei Deva Gold să înceapă lucrările de organizare a şantierului.

În 2014, Deva Gold obţinuse de la aceeaşi Primărie o autorizaţie pentru organizarea de şantier a întregului proiect minier, dar care a fost, la rândul ei, anulată definitiv de instanţă.

Proiectul minier este deţinut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold.

Mina, cu o producţie anuală estimată de 3 milioane tone de minereu, prevede tăierea a 187 de hectare de păduri pentru a amplasa două cariere deschise şi două iazuri de decantare.

Proiectul se confruntă cu opoziţia locală, iar iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 de metri, respectiv de 70 de metri înălţime, reprezintă un motiv suplimentar de îngrijorare, deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate, precum Hondol, Bocşa Mică şi Certej.

Eldorado a cumpărat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluând astfel şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej. Restul acţiunilor Deva Gold sunt deţinute de statul român, prin Minvest Deva.

Grupul canadian estima că mina de la Certej va produce anual 130.000 uncii de (4,043 tone) de aur, respectiv 660.000 uncii (20,52 tone) de argint. Argintul extras anual ar valora aproximativ 21 milioane de dolari la cotaţiile actuale.

Exploatarea este amplasată pe teritoriul comunei Certeju de Sus, în intravilanul şi extravilanul localităţii Bocşa Mare, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Deva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici