AFACERILE CONSILIERILOR JUDEŢENI - Mureş: Firma unui consilier PNL a avut contracte de 13 milioane lei cu autorităţi publice

O firmă a consilierului judeţean din Mureş Mora Akos Daniel (PNL) a avut contracte atribuite prin achiziţie publică pentru construcţii de şcoli şi spitale, în valoare de peste 13 milioane de lei, iar ANI a sesizat DNA în cazul său, în timp ce Mora anunţa că va da în judecată agenţia.

Urmărește
1328 afișări

În Mureş, 19 din cei 34 de consilieri judeţeni deţin firme sau sunt acţionari la societăţi comerciale.

Cei mai prosperi dintre aceştia par a fi Doru Aurelian Borşan (PDL), cu acţiuni de peste 2,3 milioane de lei, şi Mora Akos Daniel (PNL), asociat, administrator, director şi acţionar la Moragroind, beneficiarul unor contracte de peste 13,3 milioane de lei, încheiate cu autorităţi publice.

Potrivit declaraţiei de interese a consilierului judeţean Doru Aurelian Borşan (PDL), el este acţionar la SC Irokar Company, cu 90% din acţiuni, în valoare 1.000.000 de lei, şi deţine 75% din acţiuni la Royal Energy, în valoare de 1.300.000 de lei, fiind şi preşedinte al clubului de baschet feminin BC Nova Târgu Mureş şi vicepreşedinte al PDL Mureş.

Firma Irokar a fost, în perioada 2008-2010, beneficiara unui contract cu Primăria Târgu Mureş privind închirierea unui spaţiu pentru primăria de cartier din "Tudor Vladimirescu", criticat insistent atât de reprezentanţii PNL şi UDMR, cât şi de sfera civilă. Abia în septembrie anul trecut consilierii locali din Târgu Mureş au votat desfiinţarea primăriilor de cartier din "Tudor Vladimirescu" şi "7 Noiembrie" care au costat anual bugetul local peste 200.000 de euro.

Consilierul judeţean Mora Akos Daniel, vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PNL Mureş, este asociat, administrator, director şi acţionar la Moragroind, Hoptrade, Naturfruct, MRG AG, valoarea acţiunilor deţinute ridicându-se la 70.730 de lei. Are contracte atribuite prin achiziţie publică pentru construcţii de şcoli şi spitale - cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, administraţiile din Breaza, Crăieşti, Sighişoara, Suplac, Iernut, Măgherani, Sângeorgiu de Pădure, Hodac, Lunca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Municipal "Dr. Gh. Marinescu" Târnăveni. De asemenea, este menţionat un contract primit tot în urma unei achiziţii publice de la SC ELCEN Electrocentrale Mureş (în 2009, pentru 30 de zile, în valoare de 62.105 lei). Valoarea totală a contractelor menţionate se ridică la 13.344.434,09 lei.

În aprilie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat DNA în privinţa lui Mora, considerând că există indicii referitoare la săvârşirea de către acesta a unor infracţiuni asimilate faptelor de corupţie, însă Mora a anunţat că va acţiona în judecată agenţia, cu care a mai câştigat un proces. Potrivit ANI, Mora s-ar fi făcut vinovat de încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, întrucât, în calitate de consilier judeţean, a deţinut informaţii privind programele de investiţii şi reparaţii aferente anilor 2008-2010, ale unităţilor aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş, iar firma sa Moragroind a participat şi a câştigat licitaţiile publice organizate de unităţi sanitare aflate sub autoritatea CJ şi de celelalte unităţi administrative, în urma utilizării informaţiilor respective.

Reprezentanţii ANI au susţinut că, prin încheierea unor acte adiţionale la contracte, au fost modificate atât valorile stabilite iniţial prin procedurile de achiziţii publice, cât şi termenele de execuţie a lucrărilor, cu scopul de a obţine venituri din dividende cât mai mari. De cealaltă parte, consilierul judeţean a precizat că este vorba de contracte anterioare afilierii spitalelor la Consiliul Judeţean Mureş, încheiate cu doi ani înainte, în urma unor licitaţii.

Mora s-a aflat în atenţia reprezentanţilor ANI şi în anul 2009, pentru fals în declaraţii, însă în august 2010 a primit de la procurori rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP). Sesizarea ANI din 2009 semnala că în declaraţia de avere nu erau trecute, pentru anul 2005, venituri din dobânzi şi dividende de 115.883 lei, iar în cea din 2008 a trecut venituri din dividende de 400.000 de lei, deşi în realitate acestea erau de 165.517 lei. El a spus în faţa procurorilor că suma reprezintă o valoare cumulată, din mai mulţi ani fiscali, arătând că veniturile obţinute în 2005 nu avea cum să le treacă în documente din 2005. Referitor la alte acuzaţii - omiterea unui garaj din declaraţia de avere şi a faptului că ar fi încasat de la Ministerul Agriculturii 1.046 de lei în 2009, Mora a arătat că pentru primul nu avea indicată categoria acestui tip de imobil în declaraţie, iar de la Ministerul Agriculturii nu a primit suma indicată sau vreo fişă fiscală în acest sens.

Un alt consilier judeţean, Ilyes Toth Alexandru (UDMR), şi-a declarat calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie la SC Prescon Mureş SA, cu acţiuni în valoare de 52.575 de lei, dar şi că o rudă a sa de gradul I, Ilyes Toth Botond Lehel, are contracte, prin Sylevy Salubriserv SRL, cu 15 primării din Mureş şi din afara judeţului, pentru salubrizare. Contractele au fost semnate în urma unor licitaţii publice sau a unei cereri de ofertă cu administraţiile din Batoş, Băla, Budeşti, Crăieşti, Gorneşti, Glodeni, Ceuaşu de Câmpie, Miceştii de Câmpie, Milaş, Pănet, Pogăceaua, Silivaşu de Câmpie, Şincai, Voivodeni, Urmeniş, pentru perioade între şase luni şi cinci ani, valoarea totală a acestora fiind de 2.124.961,24 lei fără TVA.

Consilierul Nicolae Havrileţ (PNL) este acţionar la SC Gascop SRL, cu 90% din acţiuni, şi SC Hanigas SRL, cu 100%, dar şi la Nexte Bank, cu o valoare a acţiunilor de 1.200 de lei, membru Club Rotary Mureş, membru Agenda 2009 şi vicepreşedinte PNL Târgu Mureş. Totodată, el este vicepreşedinte la Uniunea Naţională a Patronatelor din România, secretar la Asociaţia Profesională din Domeniul Gazelor Naturale, membru în Comitetul Consultativ al ANRE, şi beneficiarul unor contracte încheiate între SC Gascop SRL şi E. On Gaz Distribuţie, respectiv Transgaz Mediaş, în urma unei licitaţii publice pentru prestări servicii, în valoare de 198.920 de lei, în 2011.

Asociaţia Caritabilă "Femeia Mileniului III", reprezentată de soţia sa, are în derulare un contract de cofinanţare pe un an cu CJ Mureş, valoarea totală a proiectului "Centru de asistenţă şi consiliere pentru femei şi copii defavorizaţi" fiind de 5.000 de lei. Procedura de atribuire a constat în evaluarea de proiecte.

Consilierul Vasile Grigore Boloş (PSD) a trecut în declaraţia de interese că este "acţionar nesemnificativ" la combinatul producător de îngrăşăminte chimice SC Azomureş SA şi prorector la Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş, dar şi că fiica sa, avocatul Crenguţa Leaua, are contracte de reprezentare cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Mediului, AVAS, Primăria Bucureşti, Aquaserv Târgu Mureş, Aquaserv Tulcea, ASE şi GDF Suez.

Consilierul judeţean Aurelia Maşca (PNL) are un cabinet medical individual la Sighişoara, care a semnat un contract cu CJAS Mureş, soţul, Petru Maşca, are un contract cu CEC, iar o rudă de gradul I are contract cu Piraeus Bank. Toate contractele sunt în funcţie de serviciile prestate, fără o valoare care să poată fi indicată.

Consilierul judeţean Ana Daniela Cheţan Roatiş (PNL) a trecut în declaraţia de interese că este preşedinte la Asociaţia Alternativa Brâncoveneşti, membru al Asociaţiei Ofelia, membru al Colegiului Medicilor din România, vicepreşedinte al PNL Târgu Mureş a PNL şi la organizaţia de femei, dar şi că soţul său a încheiat în 2009 un contract pe nouă luni cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Alba în urma unei selecţii prin cerere de ofertă, în valoare 2.554 de lei.

Vicepreşedintele CJ Mureş Szabo Arpad (UDMR) este acţionar la SC Servagromec Mureş SA, SIF Transilvania SA, SIF Oltenia SA, valoarea totală a acţiunilor fiind de 187 de lei, vicepreşedinte şi membru în CA şi Comitetul Director la Fundaţia Remedium, Asociaţia Agran-Ro, Asociaţia Judeţeană de Deservire Montană. El este şi membru al Secţiei Agrare a Societăţii Muzeului Ardelean şi preşedinte executiv al UDMR Mureş şi a declarat un contract pe perioadă nedeterminată pe care l-a încheiat cu Universitatea Corvinus, în valoare de 625 de lei pe an.

Preşedintele CJ Mureş, Lokodi Edita Emoke, este membru în Asociaţia "Szutkai Ferenc" şi Fundaţia ProHem Târgu Mureş, preşedinte la Asociaţia Judeţeană de Turism Mureş, ADI Aquainvest, ADI Ecolect, Asociaţia Zona Metropolitană, membru UNCJR şi COR. Nici Lokodi şi nici rudele de gradul I nu au contracte încheiate cu autorităţi finanţate din bani publici.

(Material realizat de Ela Giurgea, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici