Avertismentul Adinei Alberts, soţia lui Viorel Cataramă, despre examenul cu mască: „Nu e un echipament de protecţie inofensiv”

  • Doctor Adina Alberts, soţia lui Viorel Cataramă, avertizează faptul că purtatul măştii poate duce la o lipsă de oxigen
  • Alberts se întreabă cum vor fi posibile examenele cu amscă de protecţie
Urmărește
65327 afișări
Imaginea articolului Avertismentul Adinei Alberts, soţia lui Viorel Cataramă, despre  examenul cu mască: „Nu e un echipament de protecţie inofensiv”

Sursa FOTO: Facebook

Doctorul Adina Alberts, soţia lui Viorel Cataramă, a avertizat despre purtatul măştii timp îndelungat, subliniind faptul că această măsură nu este deloc inofensivă, fiind chiar nocivă pentru anumite categorii de oameni.
 
Astfel, cei cu insuficienţă pulmonară sau cei care necesită activitate intelectuală intensă, cum sunt doctorii sau elevii care susţin examene se pot confrunta cu o lipsă de oxigen şi cu un nivel de hemoglobină scăzut.
 
Iată ce a postat Adina Alberts pe Facebook:
 
„ATENŢIE! MASCA NU ESTE UN ECHIPAMENT DE PROTECŢIE INOFENSIV
Obligativitatea purtării unei măşti în spaţiul public închis, la serviciu sau în şcoală, nu poate fi impusă tuturor.
Iată de ce:
1. O cercetare care datează din aprilie 2008 arată că „saturaţia de oxigen din sângele arterial a celor 53 de chirurgi voluntari în acest studiu a scăzut considerabil în urma purtării măştii de protecţie (…) a scăzut încă din prima oră, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani”, se arată în această cercetare.
 
2. Cei care suferă de boli precum BPOC, emfizem pulmonar, boli cardiace, astm, îşi pot agrava starea de sănătate prin faptul că „fac un efort major de a-şi umple plămânii cu oxigen”, se arată într-un comentariu al medicului Kimber Stout, doctor în ştiinţe medicale. Persoanele care poartă mască timp îndelungat pot suferi un anumit grad de toxicitate în organism prin respirarea propriul dioxid de carbon. „Dacă masca de protecţie obstrucţionează felul în care persoana respiră, se poate ajunge la situaţia în care există mai mult CO2 în plâmâni decât oxigen”, a mai spus dr. Stout.
 
3. O să vă întrebaţi, probabil, „Atunci chirurgii cum pot să opereze 12 ore cu mască la gură fără să li se facă rău?”. Evident, această desaturare îi afectează – „scăzându-le SpO2 chiar şi cu 20%”, conform unui studiu realizat de cercetătorii de mai multe universităţi de medicină din Turcia. După un timp intervine un mecanism compensator. Este ca un antrenament care necesita luni de zile de efort de adaptare din partea organismului.
 
4. În plus, dovadă că masca chirurgicală nu este un dispozitiv inofensiv, o reprezintă faptul că s-a creat un aparat portabil, un concentrator de oxigen, destinat cadrelor medicale sau celor care poartă timp îndelungat masca pe faţă. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au creat un concentrator de oxigen care se poate ataşa la măştile de tip N95.
 
Vă asigur că sunt un mare susţinător al prevenţiei, iar purtarea măştii este foarte utilă în acest sens. Dar fără impunerea obligativităţii”, a scris Alberts.
 
Aceasta se întrebă cum pot susţine elevii examene cu masca pusă permanent aşa cum stipulează Ministerul Educaţiei.
 
”Şi acum vă întreb:
 
Cunoscând aceste riscuri, sunteţi de acord ca elevii să poarte aceste măşti la şcoală? Oare doamna ministru al Educaţiei, Monica Anisie, cunoaşte aceste date ştiinţifice incontestabile?! Dacă da, de ce insistă ca elevii să meargă în sălile de cursuri, şi să îşi susţină examenele de Bacalaureat respectiv Evaluarea Naţională, cu măşti pe faţă?! Desaturarea hemoglobinei prin lipsa oxigenării corecte determină scăderea capacităţii de concentrare, ameţeală, confuzie, tahicardie. Cum credeţi, stimată doamnă ministru, că se poate susţine un examen, în astfel de condiţii?!”, a scris Alberts.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici