- Home
- Social
- (18.05.2020, 09:56)
- Mihai Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avertismentul Adinei Alberts, soţia lui Viorel Cataramă, despre examenul cu mască: „Nu e un echipament de protecţie inofensiv”
- Doctor Adina Alberts, soţia lui Viorel Cataramă, avertizează faptul că purtatul măştii poate duce la o lipsă de oxigen
- Alberts se întreabă cum vor fi posibile examenele cu amscă de protecţie
Urmărește
65327 afișări
Sursa FOTO: Facebook
Doctorul Adina Alberts, soţia lui Viorel Cataramă, a avertizat despre purtatul măştii timp îndelungat, subliniind faptul că această măsură nu este deloc inofensivă, fiind chiar nocivă pentru anumite categorii de oameni.
Astfel, cei cu insuficienţă pulmonară sau cei care necesită activitate intelectuală intensă, cum sunt doctorii sau elevii care susţin examene se pot confrunta cu o lipsă de oxigen şi cu un nivel de hemoglobină scăzut.
Iată ce a postat Adina Alberts pe Facebook:
„ATENŢIE! MASCA NU ESTE UN ECHIPAMENT DE PROTECŢIE INOFENSIV
Obligativitatea purtării unei măşti în spaţiul public închis, la serviciu sau în şcoală, nu poate fi impusă tuturor.
Iată de ce:
1. O cercetare care datează din aprilie 2008 arată că „saturaţia de oxigen din sângele arterial a celor 53 de chirurgi voluntari în acest studiu a scăzut considerabil în urma purtării măştii de protecţie (…) a scăzut încă din prima oră, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani”, se arată în această cercetare.
2. Cei care suferă de boli precum BPOC, emfizem pulmonar, boli cardiace, astm, îşi pot agrava starea de sănătate prin faptul că „fac un efort major de a-şi umple plămânii cu oxigen”, se arată într-un comentariu al medicului Kimber Stout, doctor în ştiinţe medicale. Persoanele care poartă mască timp îndelungat pot suferi un anumit grad de toxicitate în organism prin respirarea propriul dioxid de carbon. „Dacă masca de protecţie obstrucţionează felul în care persoana respiră, se poate ajunge la situaţia în care există mai mult CO2 în plâmâni decât oxigen”, a mai spus dr. Stout.
3. O să vă întrebaţi, probabil, „Atunci chirurgii cum pot să opereze 12 ore cu mască la gură fără să li se facă rău?”. Evident, această desaturare îi afectează – „scăzându-le SpO2 chiar şi cu 20%”, conform unui studiu realizat de cercetătorii de mai multe universităţi de medicină din Turcia. După un timp intervine un mecanism compensator. Este ca un antrenament care necesita luni de zile de efort de adaptare din partea organismului.
4. În plus, dovadă că masca chirurgicală nu este un dispozitiv inofensiv, o reprezintă faptul că s-a creat un aparat portabil, un concentrator de oxigen, destinat cadrelor medicale sau celor care poartă timp îndelungat masca pe faţă. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au creat un concentrator de oxigen care se poate ataşa la măştile de tip N95.
Vă asigur că sunt un mare susţinător al prevenţiei, iar purtarea măştii este foarte utilă în acest sens. Dar fără impunerea obligativităţii”, a scris Alberts.
Aceasta se întrebă cum pot susţine elevii examene cu masca pusă permanent aşa cum stipulează Ministerul Educaţiei.
”Şi acum vă întreb:
Cunoscând aceste riscuri, sunteţi de acord ca elevii să poarte aceste măşti la şcoală? Oare doamna ministru al Educaţiei, Monica Anisie, cunoaşte aceste date ştiinţifice incontestabile?! Dacă da, de ce insistă ca elevii să meargă în sălile de cursuri, şi să îşi susţină examenele de Bacalaureat respectiv Evaluarea Naţională, cu măşti pe faţă?! Desaturarea hemoglobinei prin lipsa oxigenării corecte determină scăderea capacităţii de concentrare, ameţeală, confuzie, tahicardie. Cum credeţi, stimată doamnă ministru, că se poate susţine un examen, în astfel de condiţii?!”, a scris Alberts.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe