„În timp ce impactul negativ al schimbărilor climatice asupra recifelor de corali este bine cunoscut,
studiul arată că situaţia de fapt este de fapt mai rea decât se anticipa din cauza factorilor complexi de „stres” din mediu”, a declarat autorul principal Renee O. Setter.
Factorii de stres din mediul înconjurător pe care cercetătorii i-au identificat din anii 1.950 până în 2.100 includ temperatura la suprafaţa mării, acidificarea oceanelor, furtunile tropicale, utilizarea terenurilor şi populaţia umană.
De asemenea, studiul arată că, până în 2.055, 99% din recifele de corali din lume ar putea fi ameninţate de cel puţin un factor de stres de mediu, iar doi sau mai mulţi factori de stres ar putea afecta 93% din recife până în 2.100.
„Ştim că coralii sunt vulnerabili la creşterea temperaturilor de la suprafaţa mării şi la valurile de căldură marină provocate de schimbările climatice”, a declarat coautorul Erik Franklin, profesor asociat de cercetare la Institutul de Biologie Marină din Hawaii din cadrul Şcolii de Ştiinţe şi Tehnologie Oceanică şi a Pământului din UH-Manoa.
„Dar este important să includem impactul antropogen complet (schimbarea mediului cauzată sau influenţată de activitatea umană) pentru a avea o idee mai bună despre riscurile globale la care sunt expuse aceste ecosisteme”, mai spune Franklin.
Cercetătorii fac un pas în plus pentru a identifica ce specii pot fi mai expuse sau mai puţin expuse riscului de a fi afectate de factorii de stres , studiind modul în care schimbările climatice pot afecta o specie de corali individuală.