Avocat: Ministerul Sănătăţii să spună până miercuri de unde îşi vor lua medicamentele cei şapte bolnavi de cancer

Avocatul Alianţei Pacienţilor Cronici a depus, luni, la Ministerul Sănătăţii, o cerere de punere în executare a deciziei instanţei prin care şapte bolnavi de cancer trebuie să primească medicamente compensate, în care se solicită MS ca până miercuri să precizeze de unde îşi vor lua tratamentele.

Urmărește
577 afișări
Imaginea articolului Avocat: Ministerul Sănătăţii să spună până miercuri de unde îşi vor lua medicamentele cei şapte bolnavi de cancer

Avocat: MS să spună până miercuri de unde îşi vor lua medicamentele cei şapte bolnavi de cancer (Imagine: Publimedia/Shuttterstock)

Avocatul Dan Cimpoeru a declarat, la ieşirea din sediul Ministerului Sănătăţii, că aceeaşi cerere de punere în executare a sentinţei a fost depusă la Guvern şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

"În cerere am solicitat celor trei instituţii ca până miercuri să ne dea un răspuns scris unde anume se vor adresa pacienţii pentru a primi medicamentele, având în vedere că mulţi dintre ei au domiciliul în ţară, şi totodată care va fi data, momentul în care vor putea să intre efectiv în posesia acestor medicamente", a spus avocatul.

Acesta a precizat că, din declaraţiile ministrului Sănătăţii şi ale preşedintelui CNAS, se pare că sentinţa va fi pusă în executare imediat şi în acest context s-a solicitat un răspuns clar până miercuri.

Dan Cimpoeru a mai spus că dacă sentinţa nu va fi pusă în executare de bună voie, se va proceda la executare silită, Alianţa Pacienţilor Cronici din România urmând să se adreseze unui executor judecătoresc.

"Totodată, luăm în calcul foarte serios posibilitatea de a formula plângere penală împotriva funcţionarilor publici vinovaţi de nepunerea în executare a acestei decizii, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în condiţiile în care cei doi conducători de instituţii au spus deja că o vor pune în executare. Dacă se va tergiversa înseamnă că funcţionari din cadrul acelor instituţii se fac vinovaţi", a precizat avocatul.

Dan Cimpoeru a mai spus că Alianţa Pacienţilor Cronici din România a primit deja cereri similare de la mai mulţi pacienţi şi urmează ca fiecare dosar în parte să fie analizat, pentru a se formula o altă cerere de ordonanţă preşedinţială pentru următorul grup de reclamanţi.

Cei şapte bolnavi de cancer care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate sută la sută, instanţa dispunând punerea de îndată în executare a sentinţei.

Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au fost obligate, prin decizia luată, în 18 iunie, de Curtea de Apel Bucureşti, să asigure reclamanţilor medicamente pentru tratarea cancerului, fără ca aceştia să aducă vreo contribuţie financiară personală.

"Obligă pârâţii să asigure reclamanţilor următoarele medicamente, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală): Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Popescu Alma Iuliana, Ipilimumab (denumire comercială Yervoy) şi Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamantul Onofrei Mircea Gabriel, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Mitrache Elena Aura, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Drăgan Viorica, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamantul Groper Alexandru, Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma) pentru reclamantul Imets Joszef-Aba, Crizotinibum (denumire comercială Xalkori) pentru reclamantul Ursache Robert Sebastian", se arată în decizia Curţii de Apel.

Hotărârea, chiar dacă este executorie şi se aplică de îndată, nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă de Guvern, Ministerul Sănătăţii şi CNAS.

Premierul Victor Ponta declara, în 19 iunie, că statul va face recurs în cazul procesului cu cei şapte bolnavi de cancer, pierdut la Curtea de Apel.

"Statul trebuie să facă recurs pentru motivul foarte simplu că altfel Curtea de Conturi impută conducerii Casei Naţionale banii respectivi şi le impută persoanelor, nu instituţiei. Aşa spune Legea finanţelor publice", a spus Ponta.

CNAS a informat că va pune în executare sentinţa, dar o va contesta, pentru că medicamentele solicitate de reclamanţi nu se află pe lista de compensate şi gratuite.

"După comunicarea sentinţei cu privire la acordarea unor medicamente în regim de compensare 100% pentru şapte pacienţi, CNAS va pune în executare sentinţa, având în vedere caracterul executoriu al acesteia. Menţionăm că, prin respectarea acestei decizii, CNAS încalcă art. 232 din Legea 95/2006, care prevede că asiguraţii au dreptul la medicamente cuprinse în lista de medicamente compensate şi gratuite aprobată prin Hotărâre de Guvern. Drept urmare, CNAS va exercita căile de atac legale împotriva sentinţei date de instanţă", arăta CNAS, într-un comunicat de presă.

Oficiali din Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) au declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru unul dintre medicamentele solicitate de cei care au dat în judecată autorităţile există alternativă, oferită gratuit de producător pentru 137 de pacienţi.

Legea 95/2006 prevede, la articolul 232, că lista cu medicamente de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală se elaborează de către Ministerul Sănătăţii Publice şi CNAS, cu consultarea Colegiului Farmaciştilor din România, şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului. În listă se pot include numai medicamente prevăzute în Nomenclatorul de produse, prevede acelaşi act normativ.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România anunţa, în 30 mai, că a demarat trei procese împotriva statului român, respectiv declanşarea procedurii de infringement pentru încălcarea Directivei 89/105 care prevede ca statele europene să soluţioneze cererile de introducere a unor terapii pe listele de medicamente compensate şi gratuite în maxim 180 de zile, demararea unei acţiuni în instanţă pentru obligarea Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să actualizeze lista medicamentelor compensate şi demararea unei ordonanţe preşedinţiale prin care şapte pacienţi care suferă de boli cronice, membri ai APCR, solicită autorităţilor să le pună la dispoziţie tratamentul inovator prescris de medic care este esenţial pentru supravieţuirea lor şi care nu are alternativă pe lista deja existentă a medicamentelor gratuite şi compensate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici