Avocata lui Becali: Există "pericol iminent de paraplegie". Instanţa decide privind solicitarea de întrerupere a pedepsei

Avocata lui Gigi Becali, Maria Vasii, a declarat, miercuri, la Tribunalul Constanţa, unde se judecă solicitarea omului de afaceri de întrerupere a pedepsei, că are "încredere că nu va fi o soluţie de respingerii a cererii" şi că în cazul clientului său există "pericol iminent de paraplegie".

Urmărește
864 afișări
Imaginea articolului Avocata lui Becali: Există "pericol iminent de paraplegie". Instanţa decide privind solicitarea de întrerupere a pedepsei

Avocata lui Becali: Există "pericol iminent de paraplegie". Instanţa decide privind solicitarea de întrerupere a pedepsei (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Gigi Becali a fost adus, miercuri dimineaţă, de la penitenciarul Poarta Albă, unde este încarcerat, la Tribunalul Constanţa, unde are loc un nou termen în procesul în care a cerut întreruperea pedepsei din motive medicale.

Becali s-a prezentat în faţa magistraţilor purtând, ca şi la termenele anterioare, un guler cervical, el cerând instanţei să admită solicitarea de întrerupere a pedepsei.

El a spus că la dosar sunt depuse cinci opinii ale unor medici neurochirurgi, toţi concluzionând că intervenţia chirurgicală este iminentă.

"Când cinci opinii ale medicilor neurochirurgi, între care şi medicul Ciurea, care este cel mai mare din România, arată că dacă nu se face operaţia este pericol de paralizie, nimeni nu mă poate obliga să fac această intervenţie la un doctor pe care îl vor instituţiile statului", a spus Becali în faţa instanţei.

Omul de afaceri a mai afirmat că 10-20 de persoane care au suferit intervenţii similare în ţară au rămas paralizate şi că el nu vrea să păţească acelaşi lucru.

De asemenea, avocata lui Gigi Becali, Maria Vasii, a cerut instanţei întreruperea executării pedepsei, deoarece, conform expertizei medico-legale, omul de afaceri suferă de o afecţiune gravă şi are nevoie de intervenţie chirurgicală, aceasta neputând fi făcută în sistemul penitenciar.

Ea a precizat că nu există opinii contradictorii în expertiza medico-legală şi că cei doi medici specialişti care au întocmit raportul au avut aceeaşi opinie.

Avocata a mai spus în instanţă că va depune plângere penală împotriva medicului şef al Serviciul de Medicină Legală (SML) Constanţa pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi făcut anumite recomandări pe care, potrivit legii, nu ar fi avut voie să le facă.

"Se impune verificarea legalităţii demersului, pentru că s-au emis opinii de avizare în condiţiile în care legea nu permite această cerere adresată judecătorului, competenţa pentru această avizare revenea exclusiv organelor judiciare. Am considerat acest demers o încercare de a-l priva pe clientul nostru de un drept legal, acela de a beneficia de întreruperea pedepsei ca urmare a concluziilor medicilor legişti împuterniciţi de instanţă", a declarat avocata Maria Vasii jurnaliştilor, la ieşirea din sediul Tribunalului Constanţa.

Pe de altă parte, procurorul DNA Andrei Bodean a cerut instanţei să respingă cererea de întrerupere a pedepsei, susţinând că afecţiunea lui Gigi Becali poate fi tratată cu succes în spitalele din România şi că ar putea avea loc sub pază, iar tratamentul ulterior ar putea fi continuat la Penitenciarul Poarta Albă.

Instanţa a rămas în pronunţare privind solicitarea lui Becali de întrerupere a pedepsei.

"Aşteptăm pronunţarea instanţei, nu ştim care va fi această soluţie. Am încredere că nu va fi o soluţie de respingere a cererii de întrerupere a executării pedepsei. Concluziile raportului de expertiză medico-legală sunt explicite, unanime, în sensul că s-a constatat existenţa acestei afecţiuni deosebit de grave şi că nu poate fi tratată în reţeaua penitenciară. Apreciem că se impune a i se permite clientului meu să efectueze tratamentul specializat într-o clinică fără pază din România sau din străinătate. Am depus recomandări în acest sens, ar fi cu totul nepotrivită o decizie de i se permite efectuarea acestei intervenţii chirurgicale cu pază, cât timp clientul meu beneficiază de regim deschis. Câtă vreme chiar pe legea de executare a pedepselor dânsul are dreptul să iasă din penitenciar pentru activităţi nesupravegheate, cu atât mai mult n-ar fi rezonabilă o soluţie de respingere a unei cereri pentru tratamentul care se impune. Avem toate opiniile specialiştilor din ţară şi din străinătate care s-au exprimat cu privire la iminenţa acestei intervenţii", a declarat avocata Maria Vasii, la ieşirea din sediul Tribunalului Constanţa.

Îmtrebată dacă există o recomandare ca Becali să efectueze operaţia la o clinică din Munchen sau este doar dorinţa acestuia, avocata a spus că la această clinică lucrează medicul curant al clientului ei.

"La această clinică se găseşte medicul curant, medicul specialist care îl are sub supraveghere de mai mulţi ani, întrucât recomandările europene ale Consiliului de Miniştri sunt explicite în sensul de a i se permite unui deţinut care suferă de o boală gravă să facă un tratament în condiţiile cele mai bune alături de medicul curant. Noi spunem că întru totul este dovedită cererea de a i se permite efectuarea acestei intervenţii la clinica la care se găseşte medicul său curant", a mai spus Vasii.

Ea a precizat că, potrivit estimărilor din actele medicale, afecţiunea de care suferă Becali este "foarte gravă", existând "un pericol iminent de paraplegie în condiţiile în care nivelul leziunilor de pe coloană sunt într-o zonă critică".

Tribunalul Constanţa a dispus în 11 ianuarie să fie făcută o expertiză medico-legală, precum şi un examen neurochirurgical de către Serviciul de Medicină Legală Constanţa, în cazul cererii lui Becali de întrerupere a pedepsei din motive medicale.

Avocatul Daniel Ionaşcu declara, marţi, pentru MEDIAFAX că "expertiza arată că, indubitabil, George Becali trebuie să se opereze".

De asemenea, şeful Serviciului de Medicină Legală Constanţa, Mihai Onciu, confirma că raportul medical în cazul lui George Becali a fost finalizat, fiind trimis la instanţă pentru a fi folosit la termenul de miercuri.

În 30 decembrie 2013, Gigi Becali a formulat o cerere întrerupere a executării pedepsei, din motive medicale, acuzând o afecţiune veche la coloană, care nu a mai fost tratată în perioada încarcerării.

La ultimul termen, din 29 ianuarie, Gigi Becali a venit la instanţă cu guler cervical şi a susţiut că nu mai poate suporta durerile, medicamentele fiind fără efect.

Gigi Becali a fost transferat, în 9 ianuarie, de la Penitenciarul Poarta Albă la Spitalul Penitenciar Poarta Albă, pentru a fi supus unor investigaţii medicale după ce a acuzat dureri de spate. El a revenit în penitenciar după şase zile.

Avocatul Bogdan Vlad declara că Gigi Becali a fost diagnosticat cu hernie de disc cervicală, de către medicii Spitalului Penitenciar Poarta Albă.

Finanţatorul Stelei are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici