Avocată trimisă în judecată pentru că a luat 14.000 de lei pentru intervenţii în dosare

O avocată din Baroul Bucureşti a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă, fiind acuzată că a primit 14.000 de lei de la un client, căruia i-ar fi cerut banii pentru a interveni la judecători şi procurori care aveau în lucru cauze civile şi penale ale acestuia.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Avocată trimisă în judecată pentru că a luat 14.000 de lei pentru intervenţii în dosare

Avocată trimisă în judecată pentru că a luat 14.000 de lei pentru intervenţii în dosare (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara care au trimis-o în judecată pe avocata Ramona Elena Joldeş au arătat, în rechizitoriu, că aceasta a pretins şi primit de la o persoană, denunţătoare în cauză, în 19 martie, 7 aprilie şi 28 aprilie, sumele de 1.000 de lei, 1.000 de lei şi, respectiv, 12.000 de lei.

În schimbul banilor, avocata a promis că, prin influenţele care le are asupra unor judecători şi procurori învestiţi cu judecarea ori soluţionarea cauzelor civile şi penale pe care denunţătorul le are pe rolul instanţelor de judecată ori ale parchetelor din Timiş, va interveni pe lângă magistraţi, în scopul soluţionării favorabile, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis joi agenţiei MEDIAFAX.

În 28 aprilie, Ramona Joldeş a fost prinsă când primea cei 12.000 de lei ceruţi.

Potrivit procurorilor, începând din 2008, denunţătorul din această cauză a formulat mai multe plângeri penale şi acţiuni civile, care au fost concepute şi depuse la momentul respectiv de către avocata Ramona Joldeş. În cursul anului 2009, avocata i-ar fi spus clientului său că adversarii din procese câştigă litigiile pe motiv că reprezentantul lor, un alt avocat, i-ar mitui pe magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzelor. În acest sens, avocata i-ar fi sugerat clientului său că acelaşi lucru ar trebui să-l facă şi ei, pentru a se conforma unor aşa-zise "bune practici" în justiţie.

"Sugestia inculpatei nu a fost urmată la acel moment de o pretindere efectivă şi de remiteri ale unor foloase, astfel că, până în lunile februarie - martie 2013, nu a mai existat o continuare a acelei prime discuţii. Începând însă cu lunile februarie - martie 2013, inculpata Joldes Ramona Elena a început să-l contacteze telefonic în mod insistent pe denunţător, solicitându-i să se întâlnească pentru a discuta despre situaţia dosarelor aflate în curs de soluţionare la diferite organe judiciare, penale ori civile", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În timpul întâlnirilor dintre cei doi, susţin procurorii, avocata Ramona Joldeş i-ar fi cerut clientului săi diverse sume de bani, susţinând că ar urma să le dea procurorilor şi judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cauzelor. Avocata nu a menţionat, la acel moment, ce sume va da fiecăruia dintre magistraţii la care, spunea aceasta, ar fi urmat să intervină.

Avocata Ramona Joldeş ar fi cerut banii pentru soluţionarea în interesul clientului său a două dosare civile de la Judecătoria Timişoara şi a altor două dosare penale, de la Parchetul Judecătoriei Timişoara şi Parchetul Curţii de Apel Timişoara.

"În realitate, toate aceste cauze erau deja soluţionate, însă denunţătorul nu a cunoscut aceste aspecte, inculpata pretinzând că aceste dosare s-ar afla într-o procedură specială, fiind «arhivate», însă la dispoziţia preşedintelui Judecătoriei Timişoara, care putea şi dorea reluarea activităţii judiciare în ele. Toate aceste aspecte îi erau prezentate denunţătorului pentru ca acesta să aibă în continuare convingerea că este necesar să beneficieze de serviciile profesionale ale avocatei sale, de a cărei loialitate nu s-a îndoit niciodată de-a lungul vremii. Aceasta însă i-a ascuns inclusiv faptul că, începând din anul 2005, a fost suspendată din profesie", au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

În urma insistenţei avocatei, denunţătorul a fost de acord să-i dea o parte din suma cerută, respectiv 1.000 de lei, în 19 martie, când aceştia s-au întâlnit la biroul Ramonei Joldeş.

"Cu această ocazie inculpata Joldeş Ramona Elena a făcut din nou referire la preşedintele Judecătoriei Timişoara, de bunăvoinţa căruia ar fi depins soluţionarea favorabilă pentru denunţător a cauzelor sale. Încă de la începutul întâlnirii, inculpata Joldeş Ramona i-a prezentat martorului denunţător o stare de fapt din care rezulta că dosarele de interes pentru discuţie s-ar afla la parchet, dar că prin demersurile interesate pe care urma a le întreprinde preşedintele Judecătoriei Timişoara, de la parchet dosarele ar urma a fi trimise la judecători, cu care se stabiliseră detaliile", a precizat DNA.

Ulterior, în 7 aprilie, avocata l-a contactat telefonic pe clientul său, solicitându-i din nou să se întâlnească, pentru că, la rândul ei, ar trebui să transmită magistraţilor acordul acestuia de a continua soluţionarea cauzelor şi plata sumelor pretinse de către aceasta.

"În acest sens, inculpata a precizat că deja ar fi remis ea, din fondurile ei personale, o sumă neprecizată de bani magistraţilor atraşi în activitatea infracţională. La finalul discuţiei, după ce a aflat de la denunţător că ar fi posibil să se întâlnească chiar în cursul acelei zile, inculpata a apelat la înţelegerea acestuia cu privire la propriile dificultăţi financiare, insistând a-i fi restituită suma pe care pretindea că ar fi avansat-o magistraţilor în numele şi interesul denunţătorului, arătând că a doua zi acei bani i-ar fi necesari pentru cheltuieli personale urgente", susţin procurorii.

În aceeaşi zi, avocata s-a întâlnit, la biroul său, cu denunţătorul, care i-ar fi spus că are doar suma de 1.000 de lei. Avocata ar fi luat banii şi i-ar fi spus clientului său că trebuie să îi dea diferenţa în 28 aprilie.

"Imediat ce banii au fost număraţi de inculpată, aceasta a descris încă o dată, cu multe detalii, mecanismul pe care l-ar fi pus la cale pentru ca magistraţii aflaţi sub puterea de convingere a preşedintelui Judecătoriei Timişoara, să contribuie la soluţionarea favorabilă a dosarelor, prin propriile acte jurisdicţionale", se mai arată în rechizitoriu.

În 28 aprilie, avocata a trimis un mesaj scris la numărul de telefon al clientului său, în care arăta că acesta ar trebui să pregătească 2.700 de euro pentru trei magistraţi judecători şi că, în acest sens, ar dori să se întâlnească în aceeaşi zi. Avocata îi menţiona clientului său că s-a bazat pe acordul şi pe confirmarea acestuia că dispune de toţi banii.

"Imediat după ce inculpata Joldeş Ramona Elena s-a întâlnit cu denunţătorul, aceasta a ţinut să-l informeze pe cu privire la «progresele» înregistrate, cu referire la magistraţii despre care afirma că ar fi fost deja corupţi de ea şi cărora urma a le remite suma solicitată prin intermediul mesajului text expediat în cursul acelei zile prin telefon", potrivit rechizitoriului.

În continuare, la solicitarea clientului său, avocata a calculat, la cursul valutar al zilei, care ar fi echivalentul în lei a sumei de 2.700 de euro, în final acesta dându-i Ramonei Joldeş 12.000 de lei.

"Pentru a întări convingerea denunţătorului cu privire la «seriozitatea» în înţelegerea infracţională de care ar da dovadă preşedintele Judecătoriei Timişoara, inculpata Joldeş Ramona Elena i-a relatat acestuia că ar fi fost chestionată de către judecător cu privire la motivele pentru care persoana interesată nu stăruie în soluţionarea dosarelor, inculpata insinuând că ar fi fost chiar apostrofată pentru delăsarea de care ar fi dat dovadă clientul său. În realitate, nici această discuţie şi nici celelalte înţelegeri infracţionale despre care inculpata Joldeş Ramona Elena relata martorului denunţător că le-ar fi avut cu preşedintele Judecătoriei Timişoara ori cu alţi magistraţi, în legătură cu dosarele civile sau penale iniţiate de martor, nu au avut loc, toate aceste relatări ale inculpatei având ca scop menţinerea falsei aparenţe a influenţei şi determinării pe care afirma că le-ar avea asupra magistraţilor, intenţia inculpatei fiind de a putea pretinde şi primi sume cât mai mari de bani, de-a lungul timpului, de la denunţător", au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Dosarul în care avocata Ramona Joldeş este acuzat de trafic de influenţă va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Timişoara.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii Timiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici