- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocaţii lui Florin Costiniu cer anchete privind scurgerea de informaţii pe axa DNA-MJ-Senat în cazul Voicu
Avocaţii judecătorului Florin Costiniu au făcut două plângeri către procurorul şef al DNA, Daniel Morar şi procurorul general, Codruţa Kovesi, prin care le solicită acestora demararea unor anchete privind modul şi sursa scurgerilor de informaţii în cazul Voicu.
Avocaţii lui Florin Costiniu cer anchete privind scurgerea de informaţii pe axa DNA-MJ-Senat în cazul Voicu (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)
Avocaţii Viorel Spânu şi Adrian Miclescu au transmis, marţi seară, cele două plângeri la cele două instituţii şi le cer procurorilor anticorupţie, cât şi celor de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, declanşarea unor anchete care să arate de unde şi cum a fost posibilă scurgerea unor documente confidenţiale din dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu.
În cele două plângeri avocaţii apreciază gravitatea situaţiei create prin divulgarea în presa scrisă şi televizată a interceptărilor telefonice din acest caz, lucru de natură a aduce grave prejudicii atât anchetei, cât şi dreptului la apărare garantat de Constituţia României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
În plângerea transmisă procurorului şef al DNA, Daniel Morar, se arată că la data de 4 ianuarie procurorii anticorupţie le-ar fi refuzat avocaţilor cererea de a analiza probele din dosar, pe motivul că nu ar fi avut dreptul, întrucât sunt acte premergătoare. Avocaţii au arătat că, deşi lor nu le-a fost permis accesul la dosar, numeroase interceptări au sfârşit prin ajunge în presă.
Avocaţii îi cer astfel lui Morar să sesizeze Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General cu privire la modalitatea de scurgere a documentelor din dosarul Voicu.
În plângerea transmisă procurorului general Laura Codruţa Kovesi avocaţii au sesizat că trebuie iniţiată o anchetă privind scurgerea în presă a unor interceptări din dosarul senatorului PSD Cătălin Vociu, pe traseul DNA - MJ - Senatul României, documente cu o natură confidenţială în faza de anchetă a procurorilor anticorupţie.
Avocaţii arată în această plângere că situaţia este cu atât mai gravă cu cât aceste interceptări s-au scurs înainte de prima şedinţă a Comisiei Juridice a Senatului.
Toate comentariile şi dezbaterile din presa publică sunt de natură să aducă grave prejudicii de imagine judecătorilor şi procurorilor menţionaţi în dosar, să ducă la nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie şi totodată constituie presiuni mediatice asupra acestora. Avocaţii au mai invocat în documentul transmis procurorului genral şi numeroase aspecte privind neasigurarea confidenţialităţii urmăririi penale.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că la momentul transmiterii către Ministerul Justiţiei a dosarului Voicu, doar volumele de urmărire penală au fost sigilate, nu şi referatul, acesta fiind astfel la dispoziţia oricui era interesat.
Apariţia în presă a unor probe din dosarul Voicu nici nu ajută, nici nu strică anchetei, pentru că acestea au fost administrate, a declarat, pentru RFI, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar.
Plenul Senatului a aprobat, miercuri, solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a senatorului Cătălin Voicu, înregistrându-se doar un vot peste minimum necesar.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a precizat că rezultatul votului plenului se va materializa într-o Hotărâre a Senatului.
Şedinţa plenului Senatului în care s-a discutat cererea de încuviinţare a arestării preventive a senatorului Cătălin Voicu s-a desfăşurat în absenţa acestuia.
El a făcut această precizare, menţionând că, potrivit procedurilor parlamentare, ar fi trebuit ca, după prezentarea raportului Comisiei juridice, senatorul Cătălin Voicu să poată lua cuvântul în plen.
Senatorul Cătălin Voicu a ajuns din nou, miercuri după-amiază, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, de unde fusese externat, în cursul dimineţii, la solicitarea sa, pentru a participa la discuţiile din plenul Senatului privind avizarea cererii de încuviinţare a arestării preventive.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO