Avocatul lui Brădişteanu cere trimiterea dosarului privind favorizarea lui Năstase la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2

Avocatul lui Şerban Brădişteanu a cerut instanţei supreme, miercuri, trimiterea dosarului privind favorizarea lui Adrian Năstase la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 pentru refacerea urmăririi penale, pe motiv că ancheta nu era de competenţa DNA, judecătorii urmând să decidă dacă admit solicitarea

Urmărește
294 afișări
Imaginea articolului Avocatul lui Brădişteanu cere trimiterea dosarului privind favorizarea lui Năstase la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2

Şerban Brădişteanu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Avocatul Daniel Caraman a susţinut în faţa instanţei că Direcţia Naţională Anticorupţie nu era competentă să facă cercetarea în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu a fost acuzat că l-ar fi favorizat pe Adrian Năstase, după condamnarea acestuia, în iunie 2012, în dosarul "Trofeul calităţii".

El a cerut judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trimiterea dosarului medicului Şerban Brădişteanu la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, instituţia competentă să facă ancheta în acest caz, pentru refacerea urmăririi penale.

În replică, procurorul anticorupţie prezent la şedinţa de judecată a susţinut că DNA era competentă să facă cercetarea în acest caz întrucât dosarul lui Adrian Năstase a fost judecat tot de instanţa supremă.

Judecătorii au rămas în pronunţare pe excepţia invocată de apărare şi au stabilit următorul termen în dosar la 20 mai.

Medicul Şerban Brădişteanu a lipsit de la termenul de miercuri al procesului, avocatul arătând că acesta nu a mai ajuns la instanţă întrucât în noaptea de marţi spre miercuri a intrat în operaţie, iar intervenţia chirurgicală s-a prelungit, urmând să facă dovada acestui lucru la termenul următor.

Instanţa i-a spus în vedere avocatului ca la termenul din 20 mai să fie prezent şi Şerban Brădişteanu.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.

La primul termen al procesului, Şerban Brădişteanu a cerut amânarea judecării cauzei pentru a putea să îşi angajeze apărător. Instanţa i-a admis cererea şi a stabilit următorul termen la 24 aprilie.

Şerban Brădişteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că în 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a lui Adrian Năstase.

După decizia instanţei, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, fiind dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

"În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian", au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că medicul Şerban Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secţie.

"În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic", au mai arătat procurorii.

Brădişteanu mai este acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.

Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie 2012, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a stabilit că spitalizarea lui nu împiedică punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.

În 18 martie 2013, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici