Pronunţarea privind contestaţia la respingerea eliberării lui Dan Voiculescu, amânată pentru 10 ianuarie. Avocat: Cred că DNA a exercitat presiuni asupra penitenciarului, motiv pentru care o nouă cerere de eliberare poate fi depusă abia peste 11 luni

Avocatul lui Dan Voiculescu a declarat vineri că este posibil ca DNA să fi făcut presiuni asupra penitenciarului unde este deţinut omul de afaceri, motiv pentru care reprezentanţii instituţiei au aprobat ca o nouă cerere de eliberare să fie depusă abia peste 11 luni. Pronunţarea privind contestaţia la respingerea eliberării lui Dan Voiculescu, amânată pentru 10 ianuarie.

Urmărește
1098 afișări
Imaginea articolului Pronunţarea privind contestaţia la respingerea eliberării lui Dan Voiculescu, amânată pentru 10 ianuarie. Avocat: Cred că DNA a exercitat presiuni asupra penitenciarului, motiv pentru care o nouă cerere de eliberare poate fi depusă abia peste 11 luni

Avocatul lui Dan Voiculescu: Cred că DNA a exercitat presiuni asupra locului de detenţie (Imagine: Andreea Alexandru/ Foto Mediafax)

"Este nepermis să îl mai condamne cineva încă o dată, chiar şi judecător dacă este. I s-a dat termen de reiterare a cererii de 11 luni, exact câte lucrări are. Cred că DNA a exercitat presiuni inimaginabile asupra locului de detenţie sau organelor care deşi recunoscuseră caracterul ştiinţific al lucrărilor, au respins sau au amânat propunerea de eliberare condiţionată tot cu 11 luni şi dovadă stă în cauză adresa pe care beneficiarul a făcut-o la cererea DNA. S-au făcut cercetări acolo cu privire la modul în care au fost elaborate lucrările. Cred că şefii de penitenciar, care pot fi fricoşi în raport cu DNA au zis... ca să nu avem necazuri, hai să dăm o amânare de 11 luni. Motivele judecătorului sunt străine de natura cauzei. Dacă este adevarăt ce se vehiculeaza în spaţiul public, înseamnă ca Dan Voiculescu a fost victima unui sistem judiciar care nu are nicio legatură cu cetăţenii României", a declarat avocatul Florian Surghie.

Totodată, apărătorul susţine că există dovezi temeinice de îndreptare, stăruinţă în muncă şi comportament disciplinat în privinţa lui Dan Voiculescu, argumentând că acesta a participat la curăţenie în penitenciar, câştigând 49 de zile şi că a scris 11 lucrări ştiinţifice.

"Există dovezi suficiente că Dan Voiculescu a dat dovadă de un caracter discipliniat. Nu a fost niciodată sancţionat disciplinar. Există dovezi că a câşigat zile din munca fizică, a participat la curăţenie în penitenciar şi a câştigat 49 de zile. A scris 11 lucrări. El a lucrat pentru aceste lucrări şi ele au fost recunoscute. Rezultă că Dan Voiculescu a fost stăruitor în muncă", a declarat Florian Surghie.

Procurorul anticorupţie a cerut în instanţă respingerea cererii de eliberare condiţionată şi a argumentat că lui Dan Voiculescu i-ar fi fost imposibil să scrie cele 11 lucrări în penitenciar într-un termen atât de scurt.

"Înculpatul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare. Nu se poate dovedi că a scris cele 11 lucrări în programul penitenciarului. Nu s-a dovedit că inculpatul a fost disciplinat. Nu sunt dovezi că inculpatul a consultat vreo bibliografie în penitenciar. Fie lucrările nu au caracter ştiinţific, fie nu au fost scrise în penitenciar", au fost argumentele procurorului în faţa instanţei.

La ieşirea din sala de judecată, avocatul lui Dan Voiculescu le-a declarat jurnaliştilor că DNA nu ar trebui să critice câştigul obţinut de inculpat prin scrierea lucrărilor ştiinţifice.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat vineri pronunţarea în cazul contestaţiei făcută de Dan Voiculescu la decizia Judecătoriei Sectorului 5 de a-l menţine în închisoare în dosarul ICA, în care a primit o pedeapsă de 10 ani, pentru 10 ianuarie, motivul fiind numărul mare de documente din dosar care trebuie studiate.

Cererea de eliberare făcută de fostul senator Dan Voiculescu a fost respinsă de Judecătoria Sectorului 5, la data de 13 decembrie 2016. Faţă de această decizie Dan Voiculescu a formulat contestaţie.

Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici