Avocatul Poporului: Încălcarea dreptului de proprietate, urmare a disfuncţionalităţilor legislaţiei

Avocatul Poporului susţine, într-un raport transmis conducerii Senatului, că încălcarea dreptului de proprietate privată în România are loc ca urmare a disfuncţionalităţilor legislaţiei şi a unor practici administrative care au afectat constituirea şi reconstituirea dreptului de propritate privată.

Urmărește
4137 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului: Încălcarea dreptului de proprietate, urmare a disfuncţionalităţilor legislaţiei

Gheorghe Iancu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Această constatare este menţionată în Raportul special privind evidenţierea dificultăţilor în desfăşurarea procesului de constituire şi reconstituire a dreptului de proprietate privată, semnat de Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.

"Mai mult, în urma intervenţiilor instituţiei Avocatului Poporului, s-a constatat că nerespectarea dreptului de proprietate privată nu se datorează unor incidente izolate, ci rezultă, de cele mai multe ori, dintr-un cadrul legislativ care s-a dovedit a fi inadecvat, dar şi din cauza unui management deficitar al autorităţilor publice cu competenţe în domeniu", se arată în documentul citat.

În opinia Avocatului Poporului, multiplele modificări legislative în acest domeniu nu au condus la ameliorarea situaţiei, ci, dimpotrivă, au îngreunat de cele mai multe ori procedura constituirii şi reconstituirii dreptului de proprietate privată, precum şi de restituire a unor imobile.

În raport se menţionează că măsurile pentru optimizarea mecanismului de soluţionare a dosarelor de despăgubire sau de retrocedare pot fi luate la nivel administrativ, prin mărirea numărului de funcţionari care să proceseze cererile şi specializarea acetora, la nivel legislativ, prin simplificarea procedurilor de recunoaştere a dreptului, sau chiar judiciar, prin simplificarea şi optimizarea procedurilor în instanţe.

Pe de altă parte, acestă instituţie subliniază că succesul întregului proces se loveşte de necesitatea unor reforme de natură financiară, care au în vedere cantitatea resurselor statului pentru finalizarea procesului de restituire.

"În alte cuvinte, dincolo de deficienţele structurale ale sistemului (legislativ, executiv, judecătoresc), principala problemă a satisfacerii drepturilor persoanelor îndreptăţite la constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate privată, la retrocedarea imobilelor preluate abuziv, o constituie despăgubirile, adică resursele financiare ale statului", se mai arată în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici