- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocatul Poporului: Neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino afectează siguranţa naţională
Avocatul Poporului (AP) a făcut o anchetă în cazul Institutului Cantacuzuino, considerând că neproducerea unor vaccinuri reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate şi afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României.
Avocatul Poporului: Neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino afectează siguranţa naţională (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"De mai multe luni de zile în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - în diluţii - produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare într-o anumită măsură a siguranţei naţionale a României", se arată într-un comunicat de presă al AP remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Potrivit Avocatului Poporului, această situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor.
"Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor", a precizat AP.
Avocatul Poporului a precizat că a solicitat de aproximativ două săptămâni informaţiile necesare, însă nu a primit niciun răspuns de la Institutul Cantacuzino.
Mai mult, arată Avocatul Poporului, Institutul Cantacuzino, Ministerul Sănătăţii şi alte autorităţi publice "cu mare responsabilitate în societatea românească" nu au acordat sprijin AP, deşi aceasta este o obligaţie prevăzută de Constituţie.
Totodată, Avocatul Poporului a precizat că în luna februarie a avut o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, care însă a rămas fără niciun rezultat, "în timp ce situaţia vaccinurilor s-a agravat continuu".
"Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate odată cu venirea primăverii a apărut necesitatea vaccinului antiviperin care nu se mai produce nici el. Ca urmare, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie să fie achiziţionate de pe piaţa liberă sau/şi externă. Consecinţele asupra bugetului sunt şi vor fi evident negative", a subliniat Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului a precizat că a luat o serie de măsuri, printre care discutarea acestei probleme grave cu doi academicieni ai Academiei de Ştiinţe Medicale, solicitând preşedintelui instituţiei să organizeze o dezbatere pe această temă.
"Aceste discuţii şi dezbateri le considerăm şi avem speranţa că vor fi benefice pentru clarificarea necesităţii producerii vaccinurilor în cauză, al căror număr se ridică în prezent la circa 300", a adăugat sursa citată.
În opinia Avocatului Poporului, neîndeplinirea de către Institutul Cantacuzino a unor condiţii impuse de Uniunea Europeană trebuie să fie imputată celor care aveau sarcini în acest sens.
"Credem că este necesar ca Ministerul Sănătăţii să ia măsurile de rigoare cât mai urgent, iar între acestea ar trebui să se regăsească şi îmbunătăţirea managementului Institutului Cantacuzino. Această atitudine a Ministerului Sănătăţii este necesară şi faţă de situaţia socială din interiorul Institutului Cantacuzino", se mai arată în comunicatul citat.
Avocatul Poporului va continua ancheta referitoare la încetarea producerii vaccinurilor, precizând că, în final, faţă de situaţia gravă care s-a creat va trebui să emită o recomandare celor care au obligaţii în procesul de producere a vaccinurilor.
Situaţia de la Institutul Cantacuzino Bucureşti va fi rezolvată în câteva zile, a spus, în 11 aprilie, ministrul Sănătaţii, Ritli Ladisalu, precizând că nu poate face deocamdată un anunţ privind o posibilă schimbare a directorului instituţiei, pe care o cer sindicaliştii.
Ministrul a precizat că ştie despre faptul că liniile de producţie de la Cantacuzino sunt blocate şi că institutul nu va putea fabrica vaccinuri.
"Căutăm soluţii. Producţia de vaccin antigripal din iarnă a fost un eşec, iar statul trebuie să recupereze banii pentru vaccinul produs", a mai spus Ritli
Întrebat dacă cineva doreşte să desfiinţeze institutul, ministrul a răspuns negativ.
"Nu cred că există cineva care doreşte desfiinţarea institutului. Evoluţia a fost dezastruoasă. Sper să găsim formula potrivită pentru redresarea institutului", a adăugat Ritli, precizând că Institutul Cantacuzino este în coordonarea Minsterului Sănătăţii.
Sindicatul Institutului Cantacuzino a cerut demiterea directorului Radu Dorel Lucian, întrucât acesta ar refuza să facă achiziţii, iar toate liniile de producţie fiole sunt închise.
Sindicatul TESA din Institutul Cantacuzino arăta, într-un memoriu remis agenţiei MEDIAFAX, că director general interimar Radu Dorel Lucian a fost repus în funcţie la 15 septembrie 2011, prin ordinul al ministrului Sănătăţii, după ce, în 2009, a fost înlocuit de la conducerea instituţiei, pentru management defecutos.
"Radu Dorel Lucian a mai fost director general în perioada 2005-2009, fiind înlocuit la sfârşitul mandatului pentru management defectuos, ca urmare a memoriilor sindicatului TESA-IC", se precizat în memoriul semnat de liderul organizaţiei, Dumitru Viezureanu, vicepreşedintele Monica Bălteanu şi secretarul Viorica Rusu.
În primul mandat al lui Radu Lucian, respectiv din 2007, au început să se desfiinţeze ariile de producţie, fără ca membrii comitetului de direcţie să aducă obiecţii sau soluţii alternative, au mai spus liderii de sindicat.
Potrivit sindicaliştilor, şi în actualul mandat, directorul general nu-şi îndeplineşte obligaţiile şi nu-şi asumă responsabilităţile pe care le implică această funcţie. Sindicatul susţine că directorul nu asigură condiţiile corespunzătoare de lucru pentru salariaţi, prin refuzul de a semna documentele necesare achiziţionării materiei prime, a reactivilor de diagnostic, materiale pentru ambalare etc. Toate ariile de producţie şi fiolaj pentru produse biologice administrabile la om sunt închise nefiind autorizate de ANM (Agenţia Naţională a Medicamentului), au mai spus sindicaliştii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO