Avocatul Poporului răspunde preşedinţiei: Nimeni nu obligă instituţia să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale

Avocatul Poporului transmite că nu a examinat timp de 16 ani legea 90/2001 care interzice persoanelor condamnate să facă parte din Guvern pentru că acest aspect nu s-a aflat în dezbatere publică iar instituţia nu dispune de resurse pentru a examina constituţionalitatea întregii legislaţii a ţării.

Urmărește
4618 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului răspunde preşedinţiei: Nimeni nu obligă instituţia să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale

Avocatul Poporului: Nimeni nu obligă instituţia să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale

"Avocatul Poporului precizează că instituţia pe care o conduce nu a examinat Legea nr. 90/2001 timp de 16 ani deoarece acest aspect din actul normativ nu s-a aflat în dezbatere publică, iar instituţia Avocatul Poporului nu dispune de resursele umane şi nici de baza logistică necesare pentru a examina constituţionalitatea sau lacunele întregii legislaţii a ţării", se arată în comunicatul instituţiei.

Instituţia susţine că "nimeni nu îl poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale. Din prevederile art. 14 alin. (1) din aceeaşi lege, reiese că Instituţia Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor fizice".

Avocatul Poporului susţine că a fost determinată de petiţiile primite şi dezbaterilor publice să sesizeze CCR în legătură cu legea 90/2001, care împiedică persoanele condamnate să facă parte din Guvern, precizând că amânarea sesizării curţii după învestirea Guvernului "este cea mai clară dovadă că sesizarea Curţii Constituţionale nu a fost făcută pentru a favoriza unul sau altul dintre actorii politici."

"Prin demersul de sesizare a Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului precizează că nu a avut şi nu are alte interese decât acelea de a contribui la asigurarea unei legislaţii unitare, clare, coerente şi constituţionale, în acord cu tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte şi cu interesele poporului român", mai transmite instituţia.

Precizările au venit după ce purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis a declarat că şeful statului este indignat de demersul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de a ataca la CCR Legea 90/2001.

"Preşedintele României este indignat de acţiunea din această dimineaţă a Avocatului Poporului, o acţiune cu un unic beneficiar. În acelaşi timp, preşedintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreşte să devină util noii majorităţi politice printr-un demers care apără dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce", a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Ea a menţionat că în 2001, anul în care a fost adoptată legea 90, ţara noastră se afla în plin proces de integrare în UE şi NATO

"În 16 ani nimeni, niciodată, nu a considerat că este o problemă acest criteriu de moralitate pentru viaţa politică din România. În 16 ani Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat această funcţie nu a considerat că textul legii reprezintă probleme pentru drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, drept urmare această lege, în acest interval lung, nu a fost contestată, pentru că până la urmă este interesul tuturor ca societatea să fie condusă de persoane integre", a arătat Dobrovolschi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici