- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.02.2017, 11:56)
- , Liviu Dădăcuş
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Victor Ciorbea demontează punct cu punct argumentaţia privind emiterea OUG: Este neconstituţională în ansamblu/ Dorneanu (CCR): Avem nişte termene. Vom acţiona în consecinţă
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a declarat vineri că va ridica la CCR excepţia de neconstituţionalitate pentru "OUG 13 din acest an" (nr-OUG de modificare a Codurilor penale), precizând că documentul va fi trimis "în câteva minute" la Curtea Constituţională. UPDATE: Preşedintele CCR Valer Dorneanu a declarat că aşteaptă să primească sesizarea, dar îi va da termen în conformitate cu regulamentul şi prevederile constituţionale.
Urmărește
58701 afișări
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea: Am decis să ridic la CCR excepţia de neconstituţionalitate pentru OUG 13 (Imagine: Victor Ciupuliga/ Arhiva Mediafax Foto)
"Am decis să ridic excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 13/2017, care va pleca în câteva minute spre CCR. (...) OUG este neconstituţională în ansamblu, în opinia noastră", a spus Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
El a menţionat că în excepţia de neconstituţionalitate se arată că nu sunt îndeplinite criteriile privind urgenţa adoptării acestei ordonanţe, dar sunt incluse şi obiecţii cu privire la modul de legiferare în privinţa abuzului în serviciu, care discriminează între diverse acte normative şi "scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
OUG pe Coduri scoate de sub incidenţa penală activitatea aproape întregii administraţii
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a precizat vineri că OUG privind Codurile, care dezincriminează mai multe infracţiuni, scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate la CCR.
"În OUG se spune că suntem în prezenţa abuzului în serviciu doar dacă avem de-a face cu încălcarea legii stricto senso, respectiv lege sau OUG. Ori, din diverse decizii ale CCR, reiese în mod clar că trebuie avută în vedere accepţiunea largă a noţiunii de lege, deci şi acele încălcări ale dispoziţiilor unor HG, ordine de miniştri, hotărâri ale Consiliilor judeţene, municipale, locale, care reprezintă acte normative - lege în sens larg", a spus Avocatul Poporului.
El a menţionat că, prin această limitare, se scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate de către Avocatul Poporului şi sesizarea CCR.
"A limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii - ordonanţe, OUG – şi a nu ne referi la celelate acte normative înseamnă a scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aprope întregii administraţii din România", a subliniat Victor Ciorbea.
OUG pe Justiţie nu îndeplineşte nici criteriile privind urgenţa adoptării
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat vineri că OUG privind Justiţia, care dezincriminează mai multe infracţiuni, nu îndeplineşte nici criteriile referitoare la urgenţa adoptării şi la caracterul excepţional, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate la CCR.
"Un alt element pentru care am decis să ridicăm excepţia de neconstituţionalitate se referă la neîndeplinirea cerinţelor privind existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG", a spus Ciorbea.
Avocatul Poporului a infirmat, astfel, menţiunea făcută de guvern în nota de fundamentare a OUG, unde se arată că unul din motivele adoptării are la bază necesitatea implementării unei directive UE.
"Ori, verificând acea directivă, am constat că termenul de implementare e 1 aprilie 2018, prin urmare e suficient de lung pentru a putea fi dezbătută această chestiune în Parlament, pe baza unui proiect de lege, deci nu se justifică adoptarea OUG", a subliniat Ciorbea.
El a atras atenţia şi asupra unor decizii CCR, unde se precizează că se justifică utilizarea OUG în situaţiile în care ar fi declanşată procedura infrigement împotriva statului român, ceea ce nu e cazul în speţa aceasta.
Ciorbea a mai spus că în acest moment există cel puţin două proiecte de lege asemănătoare în circuitul parlamentar, fapt care contravine impunerii unui caracter de urgenţă de către Executiv.
Victor Ciorbea: Excepţia la CCR pe OUG privind Codurile are anexată şi scrisoarea procurorului general
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a precizat că a anexat la excepţia de neconstituţionalitate privind OUG pe Justiţie, trimisă CCR, şi o scrisoare de 25 de pagini primită de la procurorul general Augustin Lazăr, în care sunt sesizate elemente de neconstituţionalitate.
"Am primit aseară de la procurorul general o scrisoare în care mă roagă să iau în considerare unele critici de neconstituţionaliate din documentul întocmit de PÎCCJ. Am avut în vedere şi acest document, unele idei au fost preluate chiar în textul excepţiei, celelalte nu am reuşit să le examinăm, dar am ataşat documentul la excepţia propriu-zisă", a spus Ciorbea.
"Am ataşat la excepţia noastră şi acea scrisoare primită de la procurorul general şi e un fel de anexă, completare a excepţiei. În excepţia noastră am reţinut aspeste menţionate în punctul de vedere transmis de procurorul general. Toate nu am reuşit să le trecem, ele se răgăsesc în punctul de vedere al parchetului", a adăugat Avocatul Poporului.
Valer Dorneanu: „Avem nişte termene. Vom acţiona în consecinţă"
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat vineri, că judecătorii vor respecta "întrutotul" Constituţia, legea şi conştiinţa lor în judecarea solicitărilor privind OUG care modifică prevederile Codului Penal, afirmând că CCR ţine cont de conţinutul ordonanţei şi va acţiona în consecinţă.
"Noi avem o singură presiune, presiunea legii şi a Constituţiei, şi a obligaţiei de a le respecta pe amândouă. (…) Am spus explicit, presiunea noastră este presiunea Constituţiei şi nu este o presiune. Este, cum spune Jean Jacques Rousseau, jugul blând al legii, acesta este jugul nostru, nu ne orientăm după alte presiuni. Vom respecta întrutotul şi Constituţia, legea, legea noastră de organizare şi conştiinţa noastră”, declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, cu privire la sesizările transmise CCR în privinţa OUG de modificare a Codului Penal, întrebat dacă există o presiune asupra judecătorilor Curţii şi dacă vor ţine cont de "vocea străzii".
Valer Dorneanu a afirmat că sesizarea transmisă de Avocatului Poporului nu a ajuns încă la CCR.
"În momentul în care vom primi sesizarea, o vom analiza.Suntem obligaţi să vedem cu seriozitate şi bine orice sesizare primi şi o aşteptăm şi atunci o să îi dăm şi termen şi atenţia cuvenită.(…) Noi avem nişte termene şi avem în vedere şi conţinutul ordonanţei şi vom acţiona în consecinţă", a spus Valer Dorneanu, despre sesizarea transmisă de Avocatului Poporului, întrebat dacă CCR ar putea stabili un termen mai rapid având în vedere că OUG intră în vigoare în 7 zile.
Solicitat să comenteze situaţia generată de OUG emisă de Cabinetul Grindeanu, Valer Dorneanu a afirmat că este preşedintele unei instituţii care are un statut şi în legea sa organică scrie că judecătorii nu fac declaraţii publice şi nu îşi exprimă opinii publice mai ales cu privire la "asemenea subiecte de interes major, arzătoare".
Întrebat ce se va întâmpla dacă OUG va fi declarată neconstituţională, Dorneanu a afirmat că "întrebarea este foarte bună", dar din cauza constrângerilor impuse de legea CCR nu poate să facă declaraţii publice.
Valer Dorneanu a precizat la solicitarea jurnaliştilor că nu a avut o discuţie cu preşedintele Iohannis.
Citeşte şi: Victor Ciorbea, despre OUG pe Justiţie: "Avocatul Poporului nu poate ataca prevederi care nu sunt în vigoare"
Citeşte şi: Raluca Turcan: Am depus în Birourile permanente reunite solicitarea pentru revocarea Avocatului Poporului /PNL va discuta cu parlamentari UDMR, ALDE şi PSD
Citeşte şi: UNJR cere Guvernului să revină asupra ordonanţei de modificare a codurilor / APADOR-CH: Avocatul Poporului minte!
Citeşte şi: Iohannis s-a dus la Avocatul Poporului pentru a cere susţinere pentru sesizarea CCR: Această instituţie are toate instrumentele să atace ordonanţa/ Preşedinte invocă un precedent
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: FOTO Proteste în oraşe din străinătate faţă de Ordonanţa 13. Românii din diaspora s-au solidarizat cu mitingurile din ţară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe