- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.01.2016, 18:59)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocatul Poporului: Ombudsman-ul din Norvegia a transmis că nu sunt acum motive să investigheze cazul Bodnariu
Ombudsman-ul din Norvegia a transmis Avocatului Poporului că acum nu sunt motive să investigheze cazul Bodnariu, această responsabilitate fiind a Guvernatorului Districtului, precizând că părinţii celor cinci copii au dreptul la un proces echitabil şi la avocat plătit de guvern.
Urmărește
4413 afișări
Avocatul Poporului: Ombudsman-ul din Norvegia a transmis că nu sunt acum motive să investigheze cazul Bodnariu (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)
Avocatul Poporului arată joi, într-un comunicat de presă, că a primit răspuns de la Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administraţia Publică din Regatul Norvegiei, Aage Thor Falkanger, la adresa trimisă, în 23 decembrie 2015, în cazul celor cinci copii ai familiei Bodnariu preluaţi de autorităţile de protecţie a copilului (Barnevernet) din Norvegia.
În răspunsul transmis Avocatului Poporului, Ombudsman-ul din Norvegia arată că poate investiga majoritatea cazurilor care au fost gestionate de autorităţile publice şi în care acestea au emis decizii, însă poate controla autorităţile publice doar după ce acestea au gestionat un anumit caz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
"Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administraţia Publică din Regatul Norvegiei precizează că «la acest moment, nu există motive ca noi (Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administraţia Publică din Regatul Norvegiei) să investigăm cazul. În calitate de supraveghetor al Serviciului de Bunăstare a Copilului, aceasta este responsabilitatea Guvernatorului Districtului. O copie a mesajului dumneavoastră, precum şi acest răspuns au fost transmise Guvernatorului Districtului, în Sogn og Fjordane»", arată Avocatul Poporului.
Citeşte şi: Ambasadorul român la Oslo s-a întâlnit cu familia Bodnariu, iar consulul va putea vizita copiii
În documentul transmis Avocatului Poporului se menţionează că ordinele de preluare în îngrijire a copiilor sunt emise de Comisia Districtuală de Bunăstare Socială, dar şi că părinţii au dreptul la un proces echitabil, inclusiv la avocat plătit de guvern, dreptul de a fi audiaţi şi dreptul de a contesta decizia Comisiei la Tribunalul Districtual.
"Totuşi, Ombudsman-ul nu poate investiga deciziile instanţelor, conform articolului 4, paragraful 1, litera c) din Legea Ombudsman-ului, care precizează că Ombudsman-ul nu are competenţă în ceea ce priveşte funcţiile instanţelor", se mai arată în răspunsul transmis Avocatului Poporului.
După răspunsul primit, Avocatul Poporului a solicitat Ombudsman-ului Norvegiei informaţii suplimentare şi, în limita competenţelor, continuarea demersurilor necesare.
Citeşte şi: Patriarhia se implică în cazul Bodnariu: Rolul familiei trebuie să rămână prioritar în creşterea copiilor
Ambasadorul României la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu şi un expert trimis din centrala MAE au avut o întâlnire, marţi, cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia, a anunţat MAE, precizând că minorii vor putea fi vizitaţi de consul.
"Familiei Bodnariu i s-au recomandat alţi doi avocaţi norvegieni, care s-au ocupat în trecut de cazuri similare şi care pot colabora cu avocatul familiei. Din discuţie a rezultat că sesizările privind eventuale abuzuri ale Barnevernet pot fi adresate doar de familie, prin avocat, către instituţia Fylkesmannen, care este reprezentantul autorităţilor centrale în teritoriu", a declarat Raluca Lunculescu, purtătorul de cuvânt al MAE.
Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie 2015, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.
Citeşte şi: Mii de persoane au protestat în SUA, Canada şi Europa faţă de situaţia familiei Bodnariu
Mii de persoane au protestat sâmbătă la Bucureşti şi în ţară, dar şi în faţa ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie şi Danemarca, în semn de susţinere a familiei Bodnariu.
Ambasadorul a avut miercuri discuţii pe caz la Ministerul norvegian de Externe, unde a subliniat că este vorba despre un caz social cu impact emoţional şi media foarte mare, a propus realizarea unei cooperări politice pentru gestionarea acestui caz şi a reamintit propunerea formulată de ANPDCA privind integrarea copiilor în familia extinsă a tatălui din România, acest lucru fiind în interesul copiilor de a creşte împreună în mediul cultural şi lingvistic familial.
Partea norvegiană a dat asigurări că există "garanţii procesule pentru părinţi" şi a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuţie aspecte de natură religioasă, fapt confirmat şi de familie.
Purtătorul de cuvânt al MAE a mai spus că a fost stabilită organizarea unor întâlniri de lucru între instituţiile de protecţie a copilului din România şi Norvegia, pe cazuri similare. Ministerul norvegian a exprimat deschidere pentru astfel de discuţii şi pentru discuţii cu delegaţia Parlamentului României, care urmează să se afle la Oslo săptămâna viitoare.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ambasadorul român la Oslo s-a întâlnit cu familia Bodnariu, iar consulul va putea vizita copiii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe