BACALAUREAT 2013: Camere video orientate spre tablă pentru ca profesorii să nu scrie rezolvarea

Mai multe camere video care vor fi amplasate pentru supravegherea examenului de bacalaureat din judeţul Timiş vor fi orientate spre tablă, la probele scrise, astfel încât profesorii supraveghetori să nu poată scrie răspunsurile.

Urmărește
761 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2013: Camere video orientate spre tablă pentru ca profesorii să nu scrie rezolvarea

BACALAUREAT 2013: Camere video orientate spre tablă pentru ca profesorii să nu scrie rezolvarea (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Cornel Petroman, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că începând din acest an în judeţul Timiş vor fi introduse, la probele scrise ale examenului de bacalaureat, camere de supraveghere video care vor fi îndreptate spre tablă.

Potrivit lui Petroman, aceste camere vor viza inclusiv zona în care se află profesorul supraveghetor, astfel încât acesta să nu poată scrie pe tablă răspunsurile corecte la subiectele de examen.

"Trebuia să vină şi momentul adevărului. Promovarea gen întrecere socialistă, de 90 şi ceva la sută, raportată cu mândrie de directori, nu reflectă o realitate. Erau numeroase fraude. Nici noi nu ne-am dat interesul să le descoperim. De doi ani bacalaureatul se dă conform normelor. Camerele de supraveghere actuale bat spre sală, aşa sigur elevii nu copiază, dar cine poate ştii ce se întâmplă la tablă? Aşa că în Timiş vor fi camere de supraveghere îndreptate şi spre tablă", a spus Cornel Petroman.

În acest an, în judeţul Timiş s-au înscris la examenul de bacalaureat 5.912 elevi, dintre care 4.717 sunt absolvenţi din promoţia curentă, iar 1.195 din promoţiile anterioare.

În 2012, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 43,4%, în prima sesiune, şi de 25,21%, în cea de-a doua sesiune.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2013 a început, luni, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A). Proba va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) - croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană -, programată între 12 şi 14 iunie. În intervalul 17 - 21 iunie va avea fi susţiută proba D - evaluarea competenţelor digitale, iar proba orală la o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată între 25 şi 28 iunie.

Probele scrise vor fi susţinute după cum urmează: 1 iulie - limba şi literatura română, 2 iulie - limba şi literatura maternă, 3 iulie - proba obligatorie a profilului şi 5 iulie - proba la alegere a profilului şi specializării.

În 2011, când a început să se ia măsura supravegherii video la bacalaureat, promovabilitatea în prima sesiune a fost de 44,47 la sută la nivel naţional, înaintea soluţionării contestaţiilor, pentru ca în 2012 să scadă la 43,04 la sută, în aceleaşi condiţii de supraveghere contra fraudei, preconizate a fi utilizate şi anul acesta.

BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici