- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.01.2015, 16:24)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bănicioiu: De astăzi, se poate dona sânge şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
Cei care vor să doneze sânge o pot face, de joi, şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), unde s-a deschis al doilea centru de donare dintr-un spital, după cel de la Fundeni, în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii de susţinere a acestei acţiuni, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.
Urmărește
710 afișări
Bănicioiu: De astăzi, se poate dona sânge şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
"Începând de astăzi se poate dona sânge şi la Spitalul Universitar. Am inaugurat punctul de colectare a sangelui într-un spaţiu modern, dotat cu echipamente noi şi la standarde europene. Este al doilea punct redeschis după cel de anul trecut, de la Spitalul Fundeni. Pacienţii internaţi anual în regim de spitalizare continuă pot avea acces, în caz de necesitate, mult mai uşor la sânge şi derivate din sânge, iar aparţinătorii sau cei dornici să doneze o pot face şi aici, scurtând astfel traseul produselor din sânge. Anul trecut am promis redescchiderea acestor puncte de colectă în marile spitale pentru a evita discontinuităţile în colectare", a spus Bănicioiu, prezent la inaugurarea de la SUUB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Redeschiderea acestor centre în marile spitale are loc după ce, anul trecut, Ministerul Sănătăţii a declanşat o campanie pentru susţinerea donării voluntare.
"Încercăm să continuăm şi cu celelalte spitale de urgenţă din Bucureşti apropiindu-ne de normal. Adică un spital de urgenţă de o astfel de capacitate nu poate funcţiona în condiţii optime fără un astfel de centru. Ne orientăm către Spitalul Colentina şi Bagdasar-Arseni, nu ştiu care dintre ele va fi mai întâi, în funcţie de cum vom reuşi să găsim spaţiile şi să terminăm lucrările. De la acea campanie pe care am făcut-o s-a îmbunătăţit considerabil numărul de donatori", a mai spus Bănicioiu.
La rândul lui, managerul SUUB, Cătălin Cârstoiu, a spus că anual, consumul de sânge şi produse derivate din spital este de aproape 25.000 de unităţi (o unitate având 400 de mililitri).
"Practic este o cantitate impresionantă. Sunt zile în care consumul este foarte mare. Au fost situaţii în care s-au administrat 30 - 40 de unităţi la un singur caz. Sunt cazuri foarte grave la care trebuie să ai o rezervă pentru aşa ceva. Noi estimăm că am avea în jur de 80 de donatori, sper să fie 80, pe zi", a adăugat Cârstoiu.
Managerul SUUB a mai spus că centrul de donare este dorit în spital de şapte ani, iar efortul financiar prin care a fost realizat, suportat în totalitate de Ministerul Sănătăţii, se ridică la 60.000 de euro.
Centrul va fi coordonat de un medic tânăr, rezident în ultimul an, a menţionat Cârstoiu.
Punctul de donare de la SUUB, ca şi cel de la Fundeni, va fi permanent în legătură cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, unde se poate de asemenea dona şi unde sângele este testat şi procesat.
Şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a spus că anul trecut donările de sânge au crescut faţă de 2013, când s-a înregistrat totuşi o colectă istorică. "Adică în 2013 am avut 46.000 de unităţi recoltate, iar în 2014, 49.000 de unităţi. În 2015 atacăm 50.000. Dar acum nu ne mai bazăm foarte mult pe donatorii care vin în centru, pentru că vin în valuri. Atunci, noi ne bazăm pe colecta mobilă, care este o colectă programată. Mergem în companii şi ştim că putem lua 60-80-100 unităţi de sânge. Şi adăugăm la colecta din centru", a explicat Goşa.
Directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT), Andy Rosin, a explicat că anual, la nivel naţional, se fac aproximativ 450.000 de donări, iar cererile ar fi cu 10 la sută mai mari decât colecta.
Potrivit lui Bănicioiu, în prezent este aproape finalizată baza de date informatizată comună pentru 10 dintre centrele de transfuzii din ţară, inclusiv cel din Bucureşti. Prin includera tuturor centrelor judeţene în sistemul informatizat, se va putea ţine evidenţa celor care donează la centre diferite şi va fi mai bine gestionată nevoia de sânge a diferitelor unităţi.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe