Bănicioiu: Doar pacienţii stabilizaţi pot fi transferaţi

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat că numai pacienţii stabilizaţi pot fi transferaţi în străinătate, adăugând că, în acest fel, mai este luată din presiunea de pe medicii de la Bucureşti.

Urmărește
137 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Doar pacienţii stabilizaţi pot fi transferaţi

Bănicioiu: Doar pacienţii stabilizaţi pot fi transferaţi

Ministrul Sănătăţii a declarat, vineri, la Ambasada Franţei, că nu ministerul stabileşte numărul de pacienţi şi nici care sunt pacienţii care sunt transeferabili, aceste lucruri fiind stabilite de către echipele medicale şi, în principal, de echipele medicale străine, din ţările care preiau aceşti pacienţi.

"De ce azi? a fost una din întrebări. Pentru că nu pot fi transferaţi decât pacienţii stabilizaţi, ceea ce vă spuneau domnii profesori şi medici străini. Deci în primul rând trebuie să ne asigurăm că pacienţii se stabilezează, că evoluţia lor este liniară şi că nu le punem viaţa în pericol. Deci dincolo de neliniştea tuturor, a oricui care are întrebări şi vrea să afle acest lucru, spunem din start că nu ţinem cont decât de expertiza medicală şi aşa şi trebuie făcut. Nu e pentru că nu am vrut noi sau nu vrem noi, ci doar expertiza medicală contează în astfel de situaţii. Ei au trebuit să fie stabilizaţi", a explicat ministrul.

Bănicioiu a mai spus că medicii s-au descurcat extraordinar de bine, iar transferul unor pacienţi în străinătate ar fi util şi pentru că este nevoie "să fie decompensată presiunea sub care lucrează de şapte zile medicii români".

"Vorbim de şapte zile care au fost foarte aglomerate, cu echipe care s-au rotit. Vorbesc de fiecare pacient în parte, echipe foarte mari. Un număr atât de mare de pacienţi, noi am vorbit de 90 de pacienţi critici şi gravi, înseamnă o situaţie deosebită pentru orice ţară din Europa, de aceea şi partea de transfer este o procedură foarte complicată, deoarece nu sunt atâtea locuri în Europa pentru un număr atât de mare", a mai spus Bănicioiu.

Întrebat dacă familiile victimelor pot solicita formularul european pentru decontarea tratamentului în străinătate, ministrul a spus că da, însă a subliniat că transferul se face numai cu permisiunea şi la recomandarea medicilor.

"Nu există excepţii, dar toate lucrurile acestea se pot face numai în baza permisiunii şi acceptului medicilor şi recomandării lor", a spus ministrul.

Întrebat dacă medicii străini au oferit ajutor sau dacă s-a apelat la ei, Nicolae Bănicioiu a precizat că el însuşi, dar şi Raed Arafat, precum şi doctorii, încă din primele momente, au sunat la toţi omologii cu care aveau relaţii şi au fost contactate ambasadele.

"De aceea vedeţi aceste procese în desfăşurare şi aceste conferinţe de presă. De exemplu, cea la care aţi participat azi este în urma unui astfel de apel şi nu este singura. Şi dacă tot m-aţi întrebat, eu am venit aici de la o întâlnire cu ambasadorul Marii Britanii cu care discutam acelaşi lucru, deja s-a concretizat acel lucru. Avem o echipă britanică de câteva zile în Bucureşti şi explorăm şi acolo posibilitatea extinderii acestui ajutor. Fiecare ţară are un număr limitat de astfel de posibilităţi pentru a primi astfel de pacienţi. Noi, în fiecare moment al zilei, am contactat ambasade străine şi nu numai, şi echipe medicale străine", a mai spus Bănicioiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici