Baroul Bucureşti nu şi-a putut alege o nouă conducere din lipsă de cvorum. Decanul Ion Dragne, interimar

Adunarea Generală a Baroului Bucureşti nu s-a putut întruni sâmbătă, pentru alegerea unei noi conduceri, din lipsă de cvorum, următoarea şedinţă de alegeri fiind programată pentru 19 mai. La conducerea Baroului Bucureşti va rămâne avocatul Ion Dragne, al cărui interimat e supus, însă, contestării.

Urmărește
545 afișări
Imaginea articolului Baroul Bucureşti nu şi-a putut alege o nouă conducere din lipsă de cvorum. Decanul Ion Dragne, interimar

Baroul Bucureşti nu şi-a putut alege o nouă conducere din lipsă de cvorum. Decanul Ion Dragne, interimar

Modalitatea de întrunire a cvorumului este o lipsă a legii de funcţionare a profesiei, pentru că cvorumul presupune întrunirea celor 4.900 de avocaţi, a explicat pentru MEDIAFAX prodecanul Baroului Bucureşti, Mihnea Stoica, unul din candidaţii la funcţia de decan.

”Se amână două săptămâni pentru că nu s-a întrunit cvorumul. E lipsă de procedură: fără cvorum nu poţi să iei nicio decizie valabilă. S-a amânat pentru 19 mai, ora 9.00”, a spus sursa citată.

Cât priveşte riscul ca situaţia să se repete, Stoica a spus că există o ”probabilitate însemnată”, tocmai pentru că, procedural, alegerile nu se pot organiza până nu se întruneşte cvorumul.

Asigurarea şefiei Baroului va fi făcută de actuala conducere, deşi ”în principiu, mandatele expiră”, numai că actuala conducere va rămâne în interimat, ”probabil că asta e soluţia la care se va recurge”, mai spune sursa citată.

Prodecanul contestă, însă, această situaţie şi spune că din punctul său de vedere ”nu se poate să rămâi interimar”, el fiind adeptul modificării legii de funcţionare a profesiei.

Explicaţia pentru situaţia creată, despre care spune că e una intrată deja în tradiţia celor şase rânduri de alegeri, de la adoptarea legii de funcţionare a profesiei, stă în faptul că ”nu există o clădire în Bucureşti care să permită asigurarea cvorumului. Singura e Casa Poporului. Pentru că cvorumul e de 4.900 de avocaţi iar în Sala Palatului nu încap decât 4.500 de oameni. E greu să convoci atâţia oameni şi să şi vină. Trebuie umblat la legea de organizare a profesiei, Legea 51/1995”, a spus Stoica.

El propune categoric modificarea legii şi modernizarea ei, adaptarea la cerinţele actuale ale profesiei.

”Categoric, trebuie modificată. Asta e o lege veche din 1995. Or, în profesia asta, ori mergi cu pravilă veche din 1831, ori te modernizezi o dată la câţiva ani, nu cârpeşti o lege care are 24 de ani (...) Propunerea (de modificare - n.r.) o poate face orice prost, trebuie să intri în procesul de transparenţă decizională. Oricine poate să facă treaba asta. Propunerile în numele profesiei le poate Congresul, care este organul suprem”, care nu poate fi, însă, convocat decât de preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România”, a explicat avocatul.

El a dat asigurări că, în cazul în care va fi ales preşedinte, va propune modificarea legii de funcţionare a profesiei.

”Treaba asta se întâmplă în fiecare an, e comună pentru mine, deja, se întâmplă din 1995 (...) Intenţionez să modific legea dar trebuie să fiu ales (...) Avem păreri diferite, eu, cu preşedintele UNBR, dar nu e o problemă, trăim în unitate în diversitate. Nu e o chestie care să surprindă, e un blocaj care supravieţuieşte de şase alegeri încoace”, a conchis Mihnea Stoica.

Ion Dragne este membru al Consiliului Baroului Bucureşti din anul 2007 şi în prezent deţine funcţia de Decan al Baroului Bucureşti, fiind totodată membru al Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Avocatul Mihnea Stoica este prodecan al Baroului Bucureşti din 2015 iar, dacă sâmbătă s-ar fi întrunit cvorumul, ar fi candidat pentru funcţia de decan.

Sâmbătă, la Bucureşti, a fost convocată Adunarea Generală a Organelor de Conducere a Baroului Bucureşti, la Sala Mare a Palatului din Bucureşti, cu următoarea ordine de zi: alegerea Decanului Baroului Bucureşti, alegerea Consiliului Baroului Bucureşti, format din 15 membri, precum şi 3 membri supleanţi, alegerea Comisiei de Disciplină, formată din 5 membri, precum şi 2 membri supleanţi, alegerea Comisiei de Cenzori, formată din 3 membri, precum şi 2 membri supleanţi.

La conducerea pentru funcţia de Decan al Baroului Bucureşti au fost validate şapte candidaturi: Aurel Ciobanu, Ion Dragne - actualul Decan, Cristian-Alin Gâdea, Maria Marcu, Sorin-Dinu Măduţă, Claudia-Ramona Pop şi Mihnea-Octavia Stoica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici