- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.09.2014, 16:38)
- Raluca Ghinea
Bârsan, Ursus: Problema demografică a României este mai importantă decât aderarea la UE şi NATO
Cea mai mare provocare pentru România şi multe state din Europa de Est este problema demografică, mai importantă decât aderarea la UE şi NATO, care va avea efecte pe termen lung şi asupra consumului şi a dezvoltării economice, apreciază Mihai Bârsan, vicepreşedinte Ursus Breweries pentru marketing.
Urmărește
297 afișări
Mihai Bârsan (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
"Cea mai mare provocare a României şi a multor ţări din Europa de Est o reprezintă problema demografică. Este mai importantă decât aderarea la UE şi NATO, câţi oameni trăiesc în ţara asta", a afirmat miercuri Bârsan.
El a arătat că în anul 1980 s-au născut 380.000 de copii, cu vârsta de 34 ani în prezent, în 1990 s-au născut 350.000 de copii (24 ani în prezent), iar cei care au ajuns la vârsta de 18 ani totalizează 240.000 de persoane.
"În acest moment, după cum arată lucrurile, mai degrabă în continuare majoritatea puterii de cumpărare în următorii 20 de ani va veni de la cei născuţi în anii '70-'80, în timpul decretului faimos, în timp ce tinerii sunt tot mai puţini şi acest lucru ne va pune foarte mari probleme în viitor", a arătat vicepreşedintele Ursus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Român rezident în Anglia, înjunghiat în Egipt, unde se afla ca turist. Reacţia MAE
-
Cine este columbianul instigat de un rus care a încercat operaţiunea de sabotaj în România
-
Zborul unui avion ultra-uşor deasupra Galaţiului, prezentat în mod fals drept evoluţia unei drone
Bârsan spune că sunt necesare strategii pe termen foarte lung, de circa 50 de ani, care să încurajeze natalitatea şi să descurajeze avortul, să "aducă înapoi" diaspora, să atragă talente din afara ţării, din UE, dar şi să promoveze conceptul de familie.
"Dacă nu o să fie oameni în jur, nu o să fie business, nu o să fie creştere. Este foarte important ca, indiferent ce se întâmplă cu ramura demografică, afacerile să se adapteze şi să-şi muleze programele pe tineri, să-i înţeleagă cine sunt şi cum sunt", a punctat reprezentantul Ursus.
România a înregistrat anul trecut sub 180.000 de nou-născuţi, record negativ după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică, populaţia României va continua să scadă, cu 6-7 milioane de locuitori până în 2060.
"În nicio variantă de proiectare, populaţia României nu va înregistra creşteri. În varianta optimistă (presupunând creşterea fertilităţii, creşterea speranţei de viaţă şi un sold pozitiv al migraţiei externe), în 2060, ţara noastră ar avea cu 5,7 milioane locuitori mai puţin faţă de 2013, iar în cea pesimistă (presupunând scăderea şi apoi menţinerea la un nivel redus a fertilităţii, creşterea speranţei de viaţă şi un sold pozitiv al migraţiei externe) populaţia s-ar diminua cu 7,2 milioane locuitori", menţionează INS.
La 1 ianuarie 2014, populaţia rezidentă a României era de 19,94 milioane de locuitori, în scădere cu 0,4% faţă de 1 ianuarie 2013, în principal ca urmare a sporului natural negativ (-70.812 persoane).
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe