Băsescu a retrimis Parlamentului Legea pensiilor. Cere ca femeile să se pensioneze la 63 de ani - VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitând stabilirea vârstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Băsescu a retrimis Parlamentului Legea pensiilor. Cere ca femeile să se pensioneze la 63 de ani - VIDEO

Băsescu a retrimis Parlamentului Legea pensiilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Băsescu a menţionat că legea a venit la promulgare după ce a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională şi a fost semnată de ambii preşedinţi ai Camerelor Parlamentului.

"Din punct de vedere al legalităţii, nu am nicio observaţie asupra legii", a precizat Traian Băsescu.

El a spus însă că la nivelul Administraţiei prezidenţiale a fost analizată legea, iat la articolul 53 alineatul 1 a constatat că se instituie vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani.

"Sunt un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse, dar şi al egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi", a adăugat şeful statului.

Preşedintele Băsescu a precizat, însă, că nu poate să nu analizeze realităţile socio-economice şi să constate că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii.

"Plecând de la premisa că aici discutăm despre femei, că au serviciu, trebuie să recunoaştem că realitatea socială din România ne arată că o femeie care are serviciu, în sectorul privat sau de stat, mai are şi un serviciu acasă, fiind prima şi cea mai importantă responsabilă de gestionarea treburilor casnice, de creşterea copiilor. Deci, femeile fac o dublă muncă în România", a mai spus şeful statului.

El a menţionat că, de altfel, şi legea trimisă la promulgare, la articolul 57 alineatul 4 şi la articolul 60 alineatul 2, instituie diferenţe de tratament între femei şi bărbaţi, dând ca exemplu faptul că la balerini şi la militari stabileşte vârste diferite de pensionare între femei şi bărbaţi.

Un alt argument invocat de Băsescu a fost că noua lege creşte vârsta de pensionare pentru bărbaţi cu 3 ani, de la 62 la 65 de ani, în timp ce pentru femei cu 7 ani, de la 58 la 65 de ani.

Video Stirileprotv.ro


"Am hotărât să retrimit Parlamentului Legea pensiilor, considerând oportună modificarea articolului 53, alineat 1, al legii, în sensul stabilirii vârstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani. Deci, propun Parlamentului să analizeze posibilitatea de a reduce vârsta de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani (...) Cred că toate acestea îndreptăţesc o analiză de oportunitate a propunerii pe care o fac Parlamentului. În acest sens, am şi semnat adresa către preşedinţii celor două Camere şi sper să fie de acord cu o reexaminare rapidă a articolului 53, alineat 1", a precizat şeful statului.

În cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Traian Băsescu menţionează următoarele motive:

"1. Legea privind sistemul unitar de pensii publice stabileşte la articolul 53 alin. (1) că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în temeiul principiului egalităţii;

2. Ţinând cont de realităţile socio-profesionale şi de activitatea zilnică a femeilor, considerăm că este necesară stabilirea diferenţiată a vârstei standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei;

3. De altfel, în acest sens, inclusiv prezenta lege, prin dispoziţiile art. 56 alin. (4) şi art. 60 alin. (2), instituie derogări de la principiul egalităţii, prin stabilirea unor reduceri diferenţiate, pe criterii de gen, ale vârstelor standard de pensionare;

4. Având în vedere aspectele menţionate mai sus, considerăm că este oportună modificarea art. 53 alin. (1) al Legii, în sensul stabilirii vârstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani;

5. Pentru aspectele semnalate şi ţinând cont de competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice".

Pe 21 septembrie, Băsescu cerea egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani

În 21 septembrie, în discursul susţinut în Parlament, preşedintele Băsescu afirma: "Măsura de creştere progresivă până în 2030 a vârstei de pensionare, până la 65 de ani, precum şi egalizarea acesteia la femei şi bărbaţi, este necesară, având în vedere tendinţele demografice îngrijorătoare, din România şi nu numai, inclusiv în Uniunea Europeană".

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, miercuri, că vârsta de 65 de ani pentru pensionarea femeilor va fi necesară din 2030.

"Vârsta de pensionare a femeilor creşte până la 65 de ani, începând cu 2014, în creştere, ajungând în 2030 cu acea vârstă de 65 de ani. Conform Legii 19, bărbaţii ating această vârstă în 2014, iar doamnele continuă să lucreze până la 65 de ani doar în condiţiile în care ating vârsta aceasta în 2030. Cei care s-au născut în anul 1967 pot invoca această lege", a explicat ministrul Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici