Băsescu a semnat decretul de pensionare a judecătorului Costiniu, judecat în dosarul Voicu

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul de pensionare a judecătorul Florin Costiniu, fostul şef al Secţie civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care este judecat pentru corupţie, alături de senatorul Cătălin Voicu.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Băsescu a semnat decretul de pensionare a judecătorului Costiniu, judecat în dosarul Voicu

Băsescu a semnat decretul de pensionare a judecătorului Costiniu (Foto), judecat în dosarul Voicu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

În 22 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat act de cererea de pensionare a lui Florin Costiniu, suspendat din funcţia de judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la începutul anchetei, trimiţând solicitarea Preşedinţiei pentru emiterea decretului de retragere din magistratură.

Instanţa supremă reia dezbaterile, vineri, în procesul Florin Costiniu în care alături de Cătălin Voicu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu este judecat pentru corupţie.

În 13 iulie, au fost deferiţi justiţiei Florin Costiniu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme, pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, precum şi Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, acuzat de cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie.

Costiniu, Căşuneanu şi Locic au stat în arest timp de trei zile, un complet de judecată apreciind însă că aceştia pot fi cercetaţi în libertate.

Decizia de arestare a lui Florin Costiniu a constituit o premieră pentru sistemul judiciar românesc. S-a înregistrat astfel prima măsură preventivă de acest gen faţă de un judecător de la cea mai înaltă instanţă din România, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii au stabilit că în anul 2009, Cătălin Voicu a pretins de la Costel Căşuneanu, în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani totalizând 260.000 de euro, din care a primit 200.000 de euro, promiţând că în schimb va interveni pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie investiţi cu soluţionarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO Internaţional SRL Bacău şi CNADNR şi-i va determina pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale la care Costel Căşuneanu era asociat.

"În perioada iulie - noiembrie 2009, în schimbul foloaselor materiale reprezentând suma de 200.000 euro (pretinsă şi primită de senatorul PSD Cătălin Voicu de la Căşuneanu Costel), inculpatul Florin Costiniu l-a sprijinit pe inculpatul Cătălin Voicu să intervină pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a-i determina să adopte o soluţie în favoarea societăţii la care Costel Căşuneanu era asociat", potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

De asemenea, procurorii au stabilit că, în perioada 30 august - 21 octombrie 2009, Cătălin Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei, promiţându-i că în schimb va interveni pe lângă poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi-i va determina să nu dispună măsura preventivă a reţinerii împotriva omului de afaceri, ci să propună soluţia de neurmărire penală într-un dosar în care acesta era cercetat pentru înşelăciune de către Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Mai mult, potrivit procurorilor, Voicu ar fi acceptat în mod repetat, la diferite intervale de timp, "promisiunea inculpatului Marius Locic de a-i remite foloase materiale constând în publicarea cu titlu gratuit, în cotidianul «Interesul Public», a unor articole cu conţinut electoral".

"Pentru a ascunde fapta de corupţie sus menţionată, cei doi inculpaţi au întocmit şi prezentat organelor de control ale Gărzii Financiare şi organelor de urmărire penală documente justificative întocmite cu date nereale (contract de asistenţă juridică, ordin de plată, factură fiscală). În acelaşi scop infracţional, inculpatul Marius Locic a determinat trei angajaţi ai SC Locic Imobiliare SRL să înregistreze în evidenţa contabilă a firmei documente comerciale, financiar contabile şi bancare cu conţinut nereal", preciza DNA.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus, în 4 mai, inscripţie ipotecară în valoare de 119.000 de lei pe un imobil din Bucureşti al lui Marius Locic. De asemenea, în 6 mai procurorii au poprit 200.000 de euro ai lui Costel Căşuneanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici