- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.02.2014, 17:27)
- Cristian Fierbinţeanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: "Acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată conform reglementărilor. Este o minciună că STS trebuia să facă localizarea accidentului." DECLARAŢILE preşedintelui şi HĂRŢILE folosite pentru explicaţii
Preşedintele Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că în ultima perioadă "s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni", că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului, spunând că acest lucru e o minciună şi că STS nu are nici echipament şi nici dreptul legal.
Urmărește
2889 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
Băsescu despre intervenţia la accident:O hărmălaie.Din acest motiv acei oameni n-au putut fi ajutaţi
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că victimele accidentului aviatic nu au putut fi ajutate pentru că intervenţia de salvare "a fost o hărmălaie", spunând că nu poate fi trecută cu vederea responsabilitatea ministerelor Transporturilor şi Internelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"A fost o hărmălaie. Din acest motiv acei oameni nu au putut fi ajutaţi. Şi responsabilitatea Ministerului Transporturilor, a Ministerului de Interne nu poate fi dată la o parte. Am coordonat intervenţii mai grele, nu a existat niciun rateu, dar aceste instituţii trebuie coordonate, trebuie să ştii ce ceri şi ce aştepţi de la fiecare", a spus Băsescu.
Şeful statului a făcut aceste declaraţii după şedinţa CSAT în care s-a discutat despre accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni şi soldat cu decesul pilotului Adrian Iovan şi al studentei Aura Ion şi cu rănirea copilotului şi a patru medici.
Băsescu:Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi demiterea lui Opriş,niciuna din variante nu e viabilă
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului Serviciului, şeful statului precizând că niciuna din variante nu este viabilă.
Băsescu:O minciună că STS trebuia să facă localizarea accidentului; STS nu are echipament şi drept
Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că nu ar fi dorit să vorbească "la stadiul acesta" despre accidentul din Apuseni, dar solicitarea premierului de a organiza o şedinţă CSAT l-a obligat legal să o convoace.
Traian Băsescu a arătat că, în privinţa capacităţii statului de a acţiona în situaţii de urgenţă, după accidentul din 20 ianuarie, din Apuseni, s-a creat în mod nedrept impresia că statul român nu este capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă.
Preşedintele a ţinut să precizeze că, atunci când atribuţiunile au cerut-o, a coordonat acţiunile statului român, în special în acţiuni de salvare.
"Au fost acţiuni care au vizat siguranţa naţională, şi toate fără excepţie, s-au finalizat cu atingerea obiectivelor", a mai spus Traian Băsescu, precizâd că toate instituţiile, Ministerul Apărării, Direcţia de Informaţii a Armatei, SRI, SIE, Aviaţia Militară, s-au aflat în diverse situaţii care ţineau de siguranţa naţională, în coordonarea sa şi şi-au atins întotdeana obiectivele, două dintre ele, vizând recoperarea ziariştilor din Irak şi aducerea în ţară a lui Omar Haissam.
Preşedintele a respins ideea vehiculată zilele acestea, potrivtit căreia STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului.
"Este o minciună, STS nu are nici echipamente pentru aşa ceva şi nu are nici dreptul legal să facă mai mult decât a făcut", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a explicat faptul că, prin reglementări, STS preia, prin linia de apeluri de urgenţă, informaţiile de la operatorii de telefonie şi are capacitatea să spună exact punctul de la care s-a făcut apelul, când se face după un telefon fix.
"În momentul în care apelul la 112 se face după un telefon mobil, STS primeşte indicativul celulei, sau a sectorului de celulă, de la operator, dacă e Orange sau Vodafone, sau alt operator de telefonie mobilă. Ceea ce STS primeşte şi transmite imediat către structurile care trebuie informate este un spaţiu de identificare, pe telefonie mobilă", a mai spus Traian Băsescu, apreciind că este vorba de aproximativ 200 de km pătraţi pe care STS i-a furnizat, ca informaţie, tuturor structurilor.
Şeful statului a mai declarat că acele coordonate foarte apropiate ale locului accidentului ar fi trebuit să fie date de Centrul de Supraveghere de la Moscova, dacă apelul în frecvenţa de 406 ar fi fost lansat.
"Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite. Nu fac comentarii de ce, este treaba specialiştilor să stabilească", a adăugat Băsescu.
Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, zilele acestea a asistat la "o minciună publică lansată de politiceni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului, care pur şi simplu şi-a făcut datoria".
"Eu nu pot intra în jocul demiterilor, numai pentru că dă bine ori la public ori la politiceni. Ar fi înseamat că STS putea să facă mai mult decât să transmită informaţia cu privire la sectorul în care s-a prăbuşit avionul", a spus Traian Băsescu.
El a mai adăugat că şansa a fost ca semnalul de la telefon să existe, deşi se afla în afara sectorului determinat şi a ţinut să precizeze că STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile.
"Ceea ce s-a spus public este o minciună. Dacă verificaţi legislaţia în vigoare veţi vedea că operatorii de telefonie mobilă din România nici nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena în raza de acţiune în care s-a produs accidentul", a mai spus Traian Băsescu.
Preşedintele a mai declarat că va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna, oameni politici şi oameni care au apărut la televizor.
"Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit", a adăugat preşedintele.
Băsescu: Acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglemnetările în vigoare şi de aceea a fost un eşec, "cum a catalogat-o şi prim-ministrul".
"Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare şi de aceea a fost un eşesc, aşa cum a definit-o şi premierul", a spus Băsescu.
El a spus că a coordonat acţiuni care aveau legătură cu securitatea naţională, iar principala diferenţă a fost coordonarea.
Băsescu a mai spus că s-a încercat, eronat, acreditarea ideei că instituţiile statului nu pot gestiona situaţii de urgenţă.
Potrivit lui Băsescu, când se face o coordonare instituţională, instituţiile statului sunt capabile să facă faţă unei misiuni de salvare.
"Dacă s-ar fi lucrat instituţional, şi la Ministerul de Interne s-ar fi constituit comandamentul, dacă se puneau la un loc toate informaţiile, localizarea (avionului - n.r.) se putea restrânge la un loc foarte mic", a spus Băsescu.
Potrivit acestuia, comandamentele, din păcate, nu s-au constituit nici la Ministerul de Interne, nici la Ministerul Transporturilor.
DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI TRANSMISE LIVE TEXT
Despre accidentul aviatic din Apuseni:
- După accidentul din 20 ianuarie din Apuseni s-a creat în mod nedrept impresia că statul roman nu este capabil să acţioneze în stare de urgenţă.
- Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi primul-ministru. În aceste zile s-a instalat public, prin persistenţa uinor minciuni, ideea că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. Esteo minciiună. STS nu are echipamente pentru aşa ceva, nici dreptul legal să facă aşa ceva.
- STS preia informaţiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea de a spune exact punctul din care s-a făcut apelul telefonic, in momentul în care se face de pe un telefon fix. În momentul în care apelul se face de pe un telefon mobil, STS primeşte indicativul sectorului de celulă de la operator. Ceea ce STS primeşte şi transmite imediat către structurile care trebuie informate este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă.
- Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite.
- Nu fac comentarii, este treaba specialiştilor să stabilească. În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului care pur şi simplu şi-a făcut datoria. Nu pot intra în jocul demiterilor numai pentru că dă bine la public sau politicieni. Ar fi însemnat să accept că STS putea să facă mai mult decât să transmită informaţia cu privire la sectorul unde s-a prăbuşit avionul.
- STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Operatorii de telefonie din România nici nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena în raza de acţiune în care s-a produs accidentul.
- Va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna. Oameni politici şi oameni care au apărut la televizor. Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Repet, atunci când se face o coordonare interinstituţională, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune necesară în caz de salvare.
- Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere avizat şi bazat pe lege.
- Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a hotărârilor de guvern şi a legilor. Am atenţionat şi în CSAT asupra cacestui şlucru. De dragul de a arăta populaţiei că facem ceva deteriorăm un sistem care funcţiona dacă s-ar fi respectat legea. Nu vom culege decât rezultate negative. Ceea ce trebuie să facem este să respectăm legislaţia pe care o avem.
- La terminarea CSAT vă pot spune că deşi s-a prezentat legea după care funcţionează CSAT şi protocoalele, a fost şi punctul de vedere a SRI-ului.
- Aici suntem în faţa unei mari minciuni publice, minciuna că STS ar fi putut să identifice locul în care se află. Toate capacităţile sunt legate strict de determinarea perimetrului celulei în care se află telefonul, nicidecum punctul. Nu vreau să discut mai mult, acest subiect nu trebuie politizat.
- Informaţiile pe care le am sunt legate şi de aeronavă, şi de funcţionarea echipamentelor, şi de modul de desfăşurare a zborului, şi de înălţimea la care avionul a fost supravegheat de ROMATSA.
- Repet, am coordonat aceste structuri multiinstituţionale ale statului pentru obiective mult mai grele şi au funcţionat perfect, niciodată nu a existat un rateu. Dar trebuie coordonate, pentru că au capabilităţi.
Despre operaţiunile de deszăpezire:
- Deszăpezirea s-a făcut cu lungui comandamente la televizor, penibile d emulte ori, care a asvut rlul să acopere faptul că nu sunt utilaje de intervenţie. Să dai afară prefecţii când contractele le face preşedinţii de consilii judeţene, cărora nu li s-a spus o vorbăm CNADNR; căruia nu i s-a putut spune o vorbă. Toate reproşurile s-au îndreptat către prefecţi şi vreau să ştiţi că mi se pare dezonorant acest mod de a lucra. Preşedinţii de CJ au făcut achiziţiile publice, CNADNR a făcut achiziţii de servicii.
- Mascarada televizată a comandamentelor nu face decât să fie o acoperire pentru banii nemeritaţi şi nemunciţi care se vor da firmelor clientelare care au contract de deszapezire, iar în locul lor a fost scoasă Armata. Propuin Guvernului să dea banii Armatei şi Jandarmeriei.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe